בשנים האחרונות גברה המודעות בנוגע לאכילת מזון תקין עם הבהרות לפיהן אכילת מזון פג תוקף עלולה להוות סכנה בריאותית משמעותית. מזון כזה עלול להכיל חיידקים, פטריות ורעלנים שעלולים לגרום למחלות קשות.
הסכנה העיקרית טמונה בהתפתחות חיידקים מזיקים במזון פג תוקף. חיידקים אלו עלולים לגרום למגוון רחב של תסמינים, כמו כאבי בטן, בחילות, הקאות, שלשולים ואף חום גבוה.
בנוסף, מזון פג תוקף עלול להכיל פטריות ורעלנים. פטריות עלולות לגרום לתופעות לוואי קלות כמו כאבי בטן ותסיסה, אך במקרים מסוימים הן עלולות להוביל לזיהומים קשים יותר.
לכן, חשוב מאוד להקפיד על צריכת מזון טרי ואיכותי שלא פג תוקף. יש לבדוק תמיד את תאריך התפוגה לפני רכישת מזון, ולאחסן אותו בצורה נכונה במקרר או במקפיא. כמו כן, חשוב להקפיד על היגיינה בעת הכנת מזון, ולשטוף ידיים היטב לפני ואחרי האכילה.
לאחר ביקורת: משרד הבריאות מודיע על השמדת בשר ועופות באטליז "אטיאסאדו" ברחוב שדרות ירושלים 2, באר שבע
ביום שני, 18.03.2024 בוצעה ביקורת ע"י רופא וטרינר רשותי–ממשלתי, באר שבע, מוסמך היחידה הווטרינרית במשרד הבריאות, בליווי הרופאה הווטרינרית האחראית וסגנית מנהלת שירות המזון במחוז דרום, באטליז "אטיאסאדו", ברחוב שדרות ירושלים 2, באר שבע.
במהלך הביקורת נמצאו באטליז מוצרי בשר ועופות פגי תוקף וכן מוצרי בשר ממקור לא ידוע וללא סימון כנדרש, שחלקם הופשרו ללא תנאים נאותים ואוחסנו בתנאי תברואה ירודים.
בהוראת הרופא הווטרינר הושמדו כ-495 ק"ג של מוצרי בשר ועופות. הטיפול במזון מן החי, אחסונו ושיווקו ללא התנאים הנדרשים בחקיקה וללא עקיבות, עלולים להזיק לבריאות הציבור. משרד הבריאות והרשות המקומית ימשיכו לנקוט בצעדי אכיפה כנגד העסק.
קניה נכונה של בשר, עוף ודגים – מדריך משרד הבריאות
- רכשו רק מוצרים בעלי סימון ברור של תאריך אחרון לשימוש. במוצרים ארוזים מראש ובדקו כי לא חלף התאריך האחרון לשיווק.
- ברכישת מזון נא (לא מבושל), שאינו ארוז מראש בקצבייה, בקשו מהקצב להציג תווית מקורית של המוצר לרבות סימון ברור של התאריך האחרון לשימוש.
- רכשו במקומות ממוזגים, מוארים ונקיים בלבד.
- רכשו רק במקומות בהם העובדים לבושים בלבוש נקי ומסודר.
- רכשו בשר או עוף נאים (לא מבושלים), שנטחנו לעיניכם בלבד או רק אם הם ארוזים ומסומנים.
- רכשו רק מוצרים בעלי מראה, צבע וריח אופייניים. לדגים יש סימנים מיוחדים לטריות שמומלץ להתייחס אליהם (ראו בהמשך).
- רכשו רק מוצרים המאוחסנים בחנות בהתאם להוראות היצרן.
- בשר, עופות ודגים טריים או נאים (שאינם מבושלים) חייבים להיות בקירור (0 – 4 מעלות צלזיוס) או בהקפאה (18- מעלות צלזיוס) בכל שלבי השיווק, ואין לקנות אותם אם אינם נמצאים במקרר או במקפיא.
- הטמפרטורה המומלצת על-ידי היצרן מסומנת על גבי המוצר. ביכולתכם לבדוק שהמוצר מאוחסן נכון בחנות במקרר או במקפיא לפי המלצות היצרן (היצרן קובע כיצד יש לאחסן את המוצר ואין להקפיא בחנות מוצר שמסומן כמצונן או לשמור במקרר מוצר שהוגדר כקפוא).
- ביכולתכם לזהות אם מוצר קפוא בחנות הופשר והוקפא שנית: אם בתוך שקית האריזה יש גבישי קרח סימן כי המוצר הופשר והוקפא שנית ולא רצוי לקנות מוצר כזה.
- רכשו מוצרים ארוזים מראש רק אם האריזה שלמה ותקינה.
- ארזו בשר, עוף ודגים נאים (לא מבושלים) בשקית נקייה ובנפרד ממוצרים אחרים של קנייתכם. אריזה נפרדת ונקייה תמנע טפטוף וזיהום מוצרים אחרים בעת הקניות.
- הוציאו את מוצרי הבשר, העוף והדגים מהמקרר סמוך ככל שניתן למועד התשלום.
- רכשו עוף והודו (קפוא או מצונן), רק אם מופיע סמל הפיקוח הווטרינרי.
- הסמל מופיע על תווית המוצר ובתוכו המילים "נבדק והותר" ומספר הפיקוח הווטרינרי הייחודי של המשחטה.