הסימנים של ראש השנה: מה מכינים ומה הם מסמלים?
אחד המנהגים היפים והעמוקים של ראש השנה הוא הסימנים, המאכלים שמקשרים אותנו לתפילות ולבקשות לשנה החדשה. מנהג זה נשען על השימוש בשמות ובמראות הסמליים של המאכלים כדי לאחל לעצמנו וליקירינו שנה טובה ומוצלחת. הנה מדריך לכל הסימנים המסורתיים, מה להכין, איך להכין ומה הם מסמלים.
תפוח בדבש
- מה מכינים? תפוח עץ טרי, שנחתך לפרוסות ומטובל בדבש.
- איך להכין? פשוט לוקחים תפוח עץ חתוך לפרוסות וטובלים אותו בדבש טבעי.
- מה זה מסמל? אכילת תפוח בדבש מסמלת בקשה לשנה טובה ומתוקה. את הברכה מברכים: "יהי רצון מלפניך… שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה."
ראש של דג (או כבש)
- מה מכינים? ראש של דג או כבש (רבים בוחרים דווקא בדג בגלל הזמינות).
- איך להכין? אם בוחרים בדג, אפשר להגיש אותו מאודה או מטוגן עם רוטב לפי טעם אישי.
- מה זה מסמל? המנהג לאכול ראש דג בא לומר: "שנהיה לראש ולא לזנב", כלומר, שנצליח להיות מנהיגים ושנהיה בראש ולא מאחור.
רימון
- מה מכינים? רימון טרי, מפורק לגרגרים.
- איך להכין? ניתן לפורר את הרימון לגרגרים ולהגיש בקערה.
- מה זה מסמל? גרגירי הרימון מסמלים ריבוי מצוות ופעולות חיוביות. מברכים: "יהי רצון… שנרבה זכויות כרימון."
סלק (או תרד)
- מה מכינים? סלק מבושל (בחלק מהקהילות נוהגים להשתמש בתרד במקום).
- איך להכין? הסלק יכול להיות מבושל או אפוי. ניתן להגישו כתוספת לסלט או כמנה חמה לצד המנה העיקרית.
- מה זה מסמל?הסלק מסמל בקשה "שיסתלקו אויבינו ושונאינו", כלומר שיתרחקו מאיתנו האנשים והדברים השליליים.
כרתי (כרישה)
- מה מכינים? כרישה טרייה, שניתן לבשל או לטגן.
- איך להכין? אפשר להכין את הכרישה בתנור עם שמן זית ומלח, או להוסיף אותה כמרכיב במרק או תבשיל.
- מה זה מסמל? הכרישה מסמלת בקשה "שיכרתו אויבינו ושונאינו", כלומר, שנצליח להיפטר מכל האנשים המזיקים והקשיים בחיינו.
גזר (קרע)
מה מכינים? גזר מבושל או חי.
איך להכין? ניתן לפרוס את הגזר לטבעות, לבשל אותו ולהגיש עם מעט דבש או סוכר.
מה זה מסמל? הגזר מסמל בקשה "שיגזרו עלינו גזירות טובות", כלומר, שיהיו לנו החלטות טובות לשנה החדשה.
תמרים
- מה מכינים? תמרים טריים או יבשים.
- איך להכין? מגישים את התמרים כפי שהם, אפשר לשלב גם במנות מתוקות אחרות.
- מה זה מסמל? אכילת תמרים מסמלת בקשה "שיתמו אויבינו ושונאינו", כלומר, שנצליח להתגבר על כל האתגרים והקשיים.
קרא (דלעת)
- מה מכינים? דלעת או קישואים, מבושלים או אפויים.
- איך להכין? ניתן לאפות את הדלעת בתנור עם מעט שמן זית ותבלינים, או להוסיף למרק חם.
- מה זה מסמל? אכילת הדלעת מסמלת בקשה "שיקרע רוע גזר דיננו", כלומר שנזכה שדברים קשים בחיינו ייפתרו לטובה.
שיהיה חג שמח, מתוק ומלא במשמעות.
4 תגובות