ראש התאחדות התעשיינים קורא לנפץ את המודל הכלכלי הישן ולעבור לגלוקליזציה
ראש התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, קרא הבוקר לשינוי תפיסתי עמוק במודל הכלכלי הישראלי. לדבריו, יש לאמץ מדיניות של גלוקליזציה, בדומה למדינות מערב מובילות, תוך חיזוק התעשייה והמשק המקומי.
תומר פתח את הפאנל הכלכלי בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה, והדגיש כי המלחמה האחרונה היוותה קריאת השכמה עבור ישראל. "היא הוכיחה לנו את הצורך בחיזוק העצמאות הכלכלית והביטחונית שלנו", אמר. "עלינו ללמוד מהמדינות המובילות בעולם, שהבינו כבר מזמן שחיזוק התעשייה המקומית וחיזוק קשרי סחר עם מדינות ידידותיות חיוניים לצמיחה ולשגשוג".
יו"ר ההתאחדות ציין כי מדיניות גלוקליזציה כבר אומצה על ידי מעצמות מערביות רבות, ביניהן ארה"ב, גרמניה, הודו ומדינות רבות באיחוד האירופי. "מדינות אלו השכילו להבין את סוד הצלחתה של סין, שהשיגה צמיחה אדירה בזכות התמקדות בייצור מקומי", אמר תומר. "גם מנהיג ארה"ב, ג'ו ביידן, הכריז לאחרונה על השקעה אדירה של 860 מיליארד דולר בתעשייה האמריקאית, ואיחוד האירופי הציג תוכנית תעשייתית משלו בהיקף של 510 מיליארד אירו".
לדברי תומר, אימוץ מדיניות גלוקליזציה בישראל יביא לתועלות רבות, ביניהן:
צמיחה כלכלית מואצת: חיזוק התעשייה המקומית יוביל ליצירת מקומות עבודה חדשים, הגברת התחרותיות.
חיזוק העצמאות הכלכלית: גיוון מקורות הסחר יפחית את התלות במדינות עוינות ויגן על ישראל מפני שיבושים בשרשראות האספקה.
חיזוק הביטחון הלאומי: תעשייה מקומית חזקה תתרום לביטחון המדינה ותאפשר לה להתמודד עם אתגרים ביטחוניים בצורה טובה יותר.
תומר קרא לממשלה לאמץ מדיניות גלוקליזציה באופן מיידי ולנקוט בצעדים הבאים:
הגדלת ההשקעה בתעשייה המקומית: מתן סיוע והטבות מס לעסקים מקומיים, השקעה במחקר ופיתוח ופיתוח תשתיות מתאימות.
גיוון מקורות הסחר: חיזוק קשרי סחר עם מדינות ידידותיות והפחתת התלות במדינות עוינות.
הכשרה מקצועית: השקעה בהכשרת עובדים במיומנויות הנדרשות בתעשייה המודרנית.
לדבריו: "יש לנפץ בישראל את הקונספציה הכלכלית ולהוביל למדיניות גלוקליזציה כמו בכל מדינות המערב המובילות, שהנה חיזוק המשק והתעשייה המקומית, וגיוון והגדלת מקורות הסחר הידידותיים. אימוץ מדיניות הגלוקליזציה הנה להבין את מה שמבינות כל מדינות המערב, חוץ מאתנו כבר מאז 2018 לפחות, והוא שכדי להוביל את המשק המקומי לשגשוג יש לשנות את סדרי העדיפויות התקציביים ולהשקיע משמעותית יותר בצמיחה ברת קיימא על ידי השקעה בעסקים מקומיים ויצירת מקומות עבודה. כמו כן כלקח מהמלחמה הנוכחית והמשבר מול טורקיה, ובהתאם למגמה העולמית, עלינו להרחיב את מקורות היבוא שלנו לחומרי גלם ומוצרים ממדינות ידידותיות לישראל".