בעולם של תכנון וניהול – הרבי מלובביץ' מציב חזון אחר למשפחה היהודית
מחר, 28 בפברואר 2025, יצוין בישראל יום המשפחה – יום שמוקדש לערכי התא המשפחתי, לקשרים שבין הורים לילדיהם ולמשמעות הרחבה של משפחה בעידן המודרני. בעוד במערב רווחת התפיסה שתכנון המשפחה, כולל צמצום הילודה ושיקולים כלכליים, הם חלק בלתי נפרד מהחיים, הרבי מלובביץ' מציב חזון אחר – כזה הרואה בילודה בלתי מסויגת לא רק ערך דתי, אלא גם צורך מהותי לשגשוג עם ישראל.
אל תתערב בסתרי הבורא: התנגדות נחרצת לתכנון המשפחה
תכנון המשפחה, על פי תפיסת הרבי, איננו רק שיקול פרטי אלא עמדה בעלת השלכות מרחיקות לכת על החברה היהודית. הרבי שולל באופן חד-משמעי את התפיסה לפיה ניתן לצמצם את הילודה מטעמים כלכליים, חברתיים או אישיים, וקורא ליהודים למלא את מצוות "פרו ורבו" מתוך אמונה כי הקב"ה ייתן להם את הכוחות והאמצעים לגדל את ילדיהם בכבוד.
הרבי אף מביא את סיפורו של חזקיהו המלך, אשר נמנע מלהביא ילדים לעולם מחשש לעתידם, וננזף על ידי הנביא ישעיהו במילים: "מדוע לך להיכנס בסתריו של הקב"ה? מה שנצטוית עליך לעשות, ומה שנוח לפני הקב"ה יעשה". בכך, הוא מדגיש כי אין ביכולתו של אדם לדעת מה נכון ומה ייטיב עמו, ועליו לקיים את המצווה ללא חישובים מיותרים.
קריירה או אימהות? הרבי מציג סדרי עדיפויות שונים
אחת מהטענות הנפוצות בעידן המודרני היא שאימהות רבות מקריבות את הקריירה האישית שלהן לטובת גידול הילדים. אך הרבי שולל גישה זו ומציג מודל אחר: הוא מביא את סיפורה של חנה הנביאה, אמו של שמואל הנביא, שהפסיקה לעלות לרגל למשכן במשך שנתיים כדי להקדיש עצמה לגידול בנה. בכך, הוא מבקש להדגיש כי אין ערך נעלה יותר מהשקעה בדור הבא – גם אם הדבר בא על חשבון הישגים אישיים.
"ילדים אינם מכשול – הם ברכה"
טענה נוספת הנשענת על השיקול הפרקטי היא הצורך "לרווח" בין לידות כדי לאפשר מנוחה והתאוששות. גם כאן, הרבי דוחה את הרעיון ומדגיש כי ככל שאישה צעירה יותר, הריונה יהיה בריא יותר, וכי הציפייה ל"תנאים אופטימליים" היא למעשה עיכוב שגוי בדרך לקיום המצווה.
יתרה מכך, הרבי מזהיר כי בעתיד, הורים שלא ניצלו את שנותיהם הצעירות להרחבת המשפחה עלולים למצוא עצמם בודדים בזקנתם. לעומת זאת, אלו אשר העדיפו לגדל משפחה גדולה – ייהנו מנחת הדורות הבאים.
גם בעת משבר – אין להפסיק את הילודה
גם במקרים שבהם שלום הבית אינו תקין או שמצב הכלכלה אינו יציב, הרבי סבור כי אין להשהות את קיום המצווה. הוא אף מביא הוכחה מפרשת סוטה, שם נאמר שאישה שנמצאה טהורה זוכה לברכת "ונזרעה זרע". מכאן, שגם כאשר יש מתחים, ריבוי הילדים הוא סימן לברכה ולא למעמסה.
הכרעה הלכתית: מתי ניתן למנוע הריון?
למרות עמדתו הנחרצת, הרבי מבהיר כי ישנם מצבים שבהם יש לשקול הימנעות מהבאת ילדים מסיבות רפואיות או בריאותיות – אך זאת רק לפי פסק הלכה ברור של רב שאינו מושפע משיקולים חיצוניים. הוא מזהיר מפני שימוש יתר בהיתרים הלכתיים ומדגיש כי על כל אדם לוודא שההכרעה מתקבלת באופן טהור ואובייקטיבי.
"להרחיב את המשפחה – בשמחה"
הרבי לא רק שולל את הגישה של צמצום הילודה, אלא אף קורא להביא ילדים לעולם מתוך שמחה והתרגשות. הוא מתאר את גידול הילדים כזכות שאין דומה לה, תענוג שאין משתווה לו, ואת השמחה הכרוכה בכך כגורם המכריע בכל ההחלטות הקשורות למשפחה.
באחת הפעמים, כאשר יהודי סיפר לו שאשתו רוצה להרחיב את המשפחה והוא מתנגד, הרבי קם מכיסאו וזעק: "לשולחן זה מגיעות בקשות להיפקד, ואתה רוצה לעשות ההיפך?!" – משפט שנחרת בזיכרונם של כל הנוכחים והמחיש את גישתו הברורה בנושא.
משפחה יהודית – עוצמה לאומית
בעוד יום המשפחה מסמל בעיני רבים זמן להתבוננות על התא המשפחתי ועל האיזון בין חיים פרטיים לקריירה, הרבי מלובביץ' מציב תפיסה אחרת: המשפחה אינה רק יחידה פרטית, אלא נדבך חיוני בעוצמתו של העם היהודי. ריבוי הילדים אינו רק ערך דתי אלא גם צורך קיומי, חברתי וכלכלי – שיבטיח את חוסנו של עם ישראל בעתיד.
איראן ממשיכה לנסות לגייס ישראלים – דניאל כי טוב מפתח תקווה נתפס על חם

נערך בAI
4 תגובות