נלחמתם – תקבלו בית? הצעות חוק חדשות מציעות הטבות דיור למילואימניקים

הטבות דיור לחיילים. צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב

ועדת החוץ והביטחון דנה בהצעות חוק להעדפת משרתי המילואים בשוק הדיור. ח"כ סעדה: "מדינה שלא יודעת לתגמל את המשרתים ומתגמלת את אלה שלא, היא מדינה בהפרעה"

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, בראשות ח"כ יולי אדלשטיין, קיימה היום (שלישי) דיון הכנה לקריאה ראשונה על הצעות חוק שמבקשות להעניק הטבות משמעותיות בדיור ובקרקעות למשרתי המילואים. הדיון עסק בעיקר בשלוש הצעות חוק שונות שהגישו חברי הכנסת ניסים ואטורי, אוהד טל ומשה סעדה, וכל אחת מהן מציעה מנגנון אחר להעדפת חיילים משוחררים ואנשי מילואים ברכישת קרקעות ובתוכניות דיור מוזלות.

שלוש הצעות חוק – שלושה מודלים להטבות

  • על פי ההצעה של ח"כ ואטורי, מי שיהיה זכאי להטבה הוא חייל מילואים ששירת 14 ימים בשנה הקודמת; חייל משוחרר עד 7 שנים מהשחרור; משרת שירות לאומי עד 7 שנים מתום השירות או עד שסורבה בקשתו להתנדב. לפי ההצעה עורך המכרז יהיה רשאי לראות את ההצעה כגבוהה יותר, אך לא יותר מ15%- או 100,000 ש"ח, הנמוך מביניהם, ואם זכה במכרז – לא יפחת מהסכום הגבוה ביותר שהוצע. ההטבה תחול על 30% מהמקרקעין המוקצים ע"י הגוף בשנה מסוימת.
  • על פי ההצעה של ח"כ סעדה, מי שיהיה זכאי להטבה הוא חייל משוחרר ששירת 24 חודשים לפחות ובן זוגו; משרת שירות לאומי ששירת 24 חודשים לפחות, ובן זוגו. לפי ההצעה רק המשרתים יהיו זכאים להשתתף בתכניות, ללוחמים תינתן קדימות.
  • על פי ההצעה של ח"כ טל, מי שיהיה זכאי להטבה הוא חייל מילואים ששירת 60 ימי מילואים בשנה הקודמת, בני זוגם והורי ילדיו. לפי ההצעה הם יקבלו הנחה של 75% ברכישת קרקעות באזורי עדיפות לאומית, 50% הנחה ביישובים באשכולות 1 עד 5 במדד הפריפריאליות ו- 30% הנחה ביתר היישובים"

חברי הכנסת: "המצב היום הוא עוול, חייבים לתקן"

ח"כ משה סעדה תקף בחריפות את המצב הנוכחי שבו אנשים שלא שירתו בצה"ל זוכים להטבות משמעותיות על פני משרתי המילואים:  "העיקרון שעומד כאן הוא שאם לא שירתת לא קיבלת, המצב היום במדינת ישראל הוא הפוך, אם לא שירתת קיבלת, זה ממש עוול. צריך לראות את זה כמכלול אחד לפי תפיסת עולם שלא יכול להיות שאנשים במדינת ישראל שלא משרתים מועדפים יותר מהמשרתים. החוק אומר בוא נאתחל מחדש אחרי ה7.10. לדעתי הפיצול פוגע בחוק.

לגבי מחיר למשתכן, היום אם אדם עשה 270 ימי מילואים והוא ירצה להירשם למחיר למשתכן, בשני המכרזים האחרונים, 40% מיועדים לאנשים שלא שירתו יום אחד והוא לא רשאי אפילו לגשת לזה. מה ההיגיון שאדם שלא שירת את המדינה יקבל את ההטבה הזו? מדינה שלא יודעת לתגמל את המשרתים ומתגמלת את אלה שלא, היא מדינה בהפרעה."

ח"כ ניסים ואטורי הוסיף: "הצעת החוק שלי מקיפה ונוגעת לכל נושאי החיים כדי לעשות צדק. אלה שמרתים את המדינה צריכים לקבל יותר מכל אחד. צריך שהחוק הזה יעבור לפני חוק הגיוס."

ח"כ פסל סיכם את עמדת חברי הכנסת התומכים ביוזמה ואמר: " יש פה קונצנזוס ויותר מ80% מהעם היו רוצים שמי שיקבל את ההעדפה אלה המשרתים. שמי שנלחם על האדמה הזו יהיה הראשון לקבל אותה. מי יקבע אם לא אנחנו? צריך גם לעשות הפרדה בין לוחמים ותומכי לחימה לבין השאר. עשרות אלפי לוחמים נושאים את עיניהם לדיון הזה."

משרדי המשפטים, השיכון ורשות מקרקעי ישראל הצביעו על קשיים בהצעות וטענו כי אין מקום לחקיקה אלא להשאיר את הנושא להחלטות מועצת מקרקעי ישראל. הם הצביעו על כך שמדובר במשאב מוגבל ושכבר כיום ישנם תיעדופים והנחות למשרתי המילואים.

יו"ר הוועדה: "החקיקה תתקדם, אלא אם הממשלה תשנה כיוון"

ח"כ יולי אדלשטיין, יו"ר הוועדה, חתם את הדיון: "לגבי שאלת האכסניה, אלא אם נראה שינוי דרמטי במה שקורה במועצה, החקיקה תתקדם. אני מציע שגורמי הממשלה הרלבנטיים יבואו בדברים מול הצוות המשפטי של הוועדה ומול המציעים על מנת לדייק את ההגדרות של הזכאים, העלויות וסדרי העדיפויות, על מנת שנוכל להתקדם."

שוטר בנתניה תקף חייל קרבי – ואז שיקר כדי להפליל אותו

הצעות חוק להענקת הטבות בדיור למשרתי מילואים צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב
הצעות חוק להענקת הטבות בדיור למשרתי מילואים
צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב
הצעות חוק להענקת הטבות בדיור למשרתי מילואים צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב
הצעות חוק להענקת הטבות בדיור למשרתי מילואים
צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב
חברי הכנסת דורשים תיקון לעוול הקיים צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב
חברי הכנסת דורשים תיקון לעוול הקיים
צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב
הטבות דיור לחיילים.צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב
הטבות דיור לחיילים.
צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות