אם יום אחד אתם חשים כאב חד ודוקר בגב או בצד שמקרין לכיוון המפשעה או מגלים דם בשתן, סובלים מבחילות או מתופעה של הטלת שתן תכופה – יתכן שאתם סובלים ממצב רפואי מטריד ולא נעים בכלל של אבנים בכליות.
אלה הם למעשה מינרלים שמתגבשים בכליות ויכולים לנוע מגודל של גרגיר חול זעיר לעד כדור גולף וגורמים גם לכאבים קשים שיכולים להיות מתמשכים או להגיע בגלים ובתנודות משתנות.
לרוב מדובר במצב רפואי שהוא תוצר של הרגלי תזונה מסוימים ובעיקר, צריכת כמויות גבוהות של אוקסלט, סידן או מלח, מצב של השמנת יתר שמעלה את הסיכון, מחלות רקע כמו סוכרת או מחלת כליות כרונית וכן היסטוריה משפחתית של אבני כליה.
בכל מקרה, אל תתעלמו מהכאבים או מריח רע בשתן או דימום בשתן שעשויים להעיד על בעיה. חשוב מאוד לגשת לבדיקה ואבחון על מנת להבין שאכן מדובר בבעיה זו ולקבל גם חוות דעת כיצד אפשר להיפטר מהאבנים בכליות.
יש מקרים בהם האבנים נעלות כשם שבאו באופן טבעי דרך השתן, אבל יש מקרים בהם האבנים גדולות ועשויות אפילו לחסום את זרימת השתן ולהוביל להתכווצויות קשות בגב או בבטן בליווי בחילות ואפילו הקאות.
בין הבדיקות שייעשו על מנת לאבחן ולזהות את התופעה וכן את הגודל של הבעיה – בדיקות שתן, בדיקות דם, סריקת CT ובדיקת אולטרה סאונד.
מה עושים עם אבנים בכליות?
בנוגע להתמודדות עם התופעה, יש מי שמשתמשים במשככי כאבים להקלה ולהפחתת הכאב או בכרית חימום לשיכוך הכאבים, אך במקרים מסוימים תידרש נקיטה בפרוצדורות רפואיות להסרת האבנים.
במסגרת פרוצדורות שונות מרסקים את האבנים כדי שיצאו עם השתן וכך הגוף יתנקה מקיומן. כמו למשל, ליתוטריפסיה של גלי הלם במסגרתו משתמשים באנרגיה גבוהה כדי לשבור את האבן לחתיכות קטנות שיעברו דרך השתן או בצינור דק עם מצלמה שמוחדר לשלפוחית ויש גם הליך בו מתבצע חתך בגב ומשתמשים בלייזר כדי לרסק את האבן ולהיפטר מהשברים.
על אף שהפרוצדורות השונות נחשבות ליעילות, לרוע המזל, בפועל, רבים שסבלו בעבר מתופעה של אבנים בכליות עשויים לסבול ממנה שוב ושוב. כלומר, החיים על רקע אבנים בכליות עשויים להיות מאתגרים למדי.
טיפול מניעתי למצב הרפואי
ולכן, חיוני לנסות ולמנוע את חזרת האבנים. ניתן לעשות זאת על ידי שתייה מרובה של מים שחיונית למניעת ההיווצרות שלהן, לפחות של בין 8-10 כוסות ביום. כמו כן, יש לבצע שינויים מהותיים באורח החיים ובעיקר בתפריט התזונתי וביניהם הגבלת צריכת המלח והחלבון מהחי ומנגד, הגברת צריכתם של פירות וירקות.
מעבר לשמירה על לחות, יש להגביל שתייה של משקאות או של אלכוהול שעלולים לגרום להתייבשות. במקרים רבים יידרש מעקב אחר רמת ה-pH בשתן וביצוע התאמות בתפריט התזונתי על פי רמת החומציות ושמירה על משקל תקין.
ישנן תרופות למניעת אבנים מסוג סידן אוקסלט או סידן פוספט או אבנים מסוג אחר כמו חומצת שתן אשר מטרתן להפחית את הפרשת הסידן ולמנוע הישנות של האבנים.
פורמולה המבוססת על פוטסיום ציטראט יכולה להיות יעילה במניעת התגבשות של אבני סידן. למעשה, היא מעלה את רמת הציטראט בשתן, מה שמבסס אותו ומונע התגבשות של אבני חומצת שתן ויכולה גם להקל על כאבים.
בכל אופן, יש להתייעץ עם רופא לפני תחילת טיפול בפוטסיום ציטראט ואם הוא מאשר, לרוב מומלץ להתחיל את הטיפול בהקדם האפשרי לאחר אירוע של אבני כליה.