מליאת הכנסת אישרה היום בקריאה טרומית את הצעת חוק הירושה תיקון – הורשת זכויות דיגיטליות של סגן יו"ר הכנסת ח"כ ארז מלול (ש"ס). הצעת החוק נועדה להסדיר את ירושת הנכסים הדיגיטליים בעידן המודרני, בו חיינו תלויים יותר ויותר בתחום הדיגיטלי. נכסים דיגיטליים גם הם חלק מהירושה.
"לפנינו הצעת חוק המבקשת להסדיר את ירושת הנכסים הדיגיטליים ברשתות החברתיות בעידן המודרני," אמר סגן יו"ר הכנסת ח"כ ארז מלול. "חיינו תלויים יותר ויותר בתחום הדיגיטלי. בעודנו עומדים על סף העידן הדיגיטלי, הכרחי שהחוקים והתקנות שלנו יותאמו למצב, כדי לעמוד בקצב הנוף המשתנה ללא הרף של הטכנולוגיה. עם זאת, החוק טרם קבע חוקים או תקנות ספציפיים המסדירים באופן ספציפי את הירושה של נכסים דיגיטליים, לרבות חשבונות מדיה חברתית, תוכן דיגיטלי, חשבונות מקוונים ורכוש דיגיטלי אחר."
שר המשפטים וסגן רוה"מ ח"כ יריב לוין, המשיב מטעם הממשלה להצעת החוק, בירך את ח"כ מלול על יוזמתו ואמר: "הצעת החוק של ידידי ח"כ ארז מלול היא הצעת חוק פורצת דרך, זו הצעת חוק בעלת חשיבות עצומה. אין ספק שכיום החשבונות הדיגיטלים הם חלק מנכסיו של האדם, לכן חובה להסדיר את הנושא בחוק. לבקשתי ח"כ מלול קיים שיח מקצועי עם גורמי המקצוע במשרד, והסיכום שהגענו אליו הוא כי הממשלה תתמוך בהצעת החוק. לכן אני קורא לחברי הכנסת לתמוך בהצעת החוק."
אישור הצעת החוק בקריאה טרומית הוא צעד משמעותי לקראת הסדרת תחום מורכב וחדש יחסית. הצעת החוק תמשיך לדיונים בוועדת החוקה, חוק ומשפט.
היעדר הוראות חוקיות ברורות בנוגע לנכסים דיגיטליים גורם למספר בעיות:
- אי ודאות: יורשים רבים אינם יודעים מה יקרה לנכסים הדיגיטליים של יקיריהם לאחר מותם.
- סכסוכים: ייתכנו סכסוכים בין יורשים בנוגע למי זכאי לנכסים דיגיטליים ספציפיים.
- אובדן נכסים: נכסים דיגיטליים עלולים ללכת לאיבוד אם לא יועברו ליורשים בצורה מסודרת.
תיקון חוק הירושה תיקון- הורשת זכויות דיגיטליות נועד לפתור בעיות אלו ולהסדיר את ירושת הנכסים הדיגיטליים.
