האם בקרוב יאושר כפל קצבאות ביטוח לאומי באופן קבוע?

 קרדיט תמונה Shutterstock

האם מדיניות כפל קצבאות של ביטוח לאומי תהפוך בקרוב לקבועה? ככל שהזמן עובר, גוברים הסיכויים שזה אכן יקרה. מהי למעשה המדיניות הזו? מאין היא מגיעה, ומה משמעות הפיכתה לקבועה?

ראשית, קצת רקע. בתחילת שנות האלפיים נקבע בחוק ביטוח לאומי כי לא תתאפשר יותר האופציה לממש שתי קצבאות (או יותר) בו-זמנית. לדוגמה, אדם שמקבל קצבת נכות ואיבד את עבודתו (ולכן זכאי תיאורטית גם לדמי אבטלה), יכול היה לקבל רק את הקצבה הגבוהה מביניהן. חוק זה תפס לגבי כל סוגי הקצבאות, כולל קצבת שאירים, הבטחת הכנסה, קצבת אזרח ותיק ודמי מזונות.

השינוי הגיע בתחילת תקופת הקורונה בארץ, שהביאה לעלייה דרסטית בשיעורי האבטלה ומקבלי קצבאות רבים מצאו עצמם מובטלים. בעקבות לחץ ציבורי, ביטלה הממשלה דאז, באופן זמני, את האיסור על כפל קצבאות ביטוח לאומי על מנת לסייע לאוכלוסייה במצוקה. לאורך השנים האחרונות, מתווה החוק הזמני עמד כמה וכמה פעמים בפני ביטול, שהרי היה צורך להאריך אותו בכל תקופה מחדש בשל היותו זמני – אולם עד כה הוא תמיד הוארך, וכעת הוא עשוי להפוך לתיקון קבוע לחוק.

תומכי ביטול כפל הקצבאות טוענים כי החוק מעודד אבטלה ובזבוז כספי ציבור שלא לצורך (עלות ההטבה למשלם המסים הינה 60-70 מיליון ש"ח לשנה). אולם יש גם לא מעט שבעד חזרה לכפל קצבאות. בפברואר האחרון אמנם פקע תוקף המתווה הזמני, אך כעת שר העבודה מתכנן לתת לו מעמד קבע בחוק.

 שינוי מדיניות ביטוח לאומי

לדברי שר העבודה הנוכחי, יואב בן צור, בכוונתו להשלים את חקיקה המעגנת את כפל הקצבאות כבר בחודש הקרוב. "דמי אבטלה אינם קצבה, כיוון שהם זמניים וצריכים להינתן לכל מפוטר באשר הוא," אמר השר בן צור. "התיקון לחוק יבטיח לנשים חד הוריות, קשישים, נכים ומקבלי הבטחת הכנסה, שגם אם יפוטרו הם לא ידרדרו באופן מידי לחיים בעוני."

שינוי החוק ישפיע על כ-3000 נכים המקבלים גם דמי אבטלה. זהו השינוי הניכר ביותר במסגרת סל חקיקה מתוכנן, המיועד להחיל שינויים על מדיניות ביטוח לאומי . למעשה יש במסגרתו עוד שינויים שעל פניהם נשמעים קטנים, אך גם הם לא פחות משמעותיים.

 

מה בסל

כאשר יורדים לרזולוציות נמוכות יותר, מתגלים שינויים נוספים הנמצאים בפתח במסגרת אותו סל חקיקה מתוכנן. משרד העבודה מתכנן לעגן את את צמצום קיזוז הכספים של מקבלי מספר קצבאות ביטוח לאומי. שינוי זה ישפיע על כ-13 אלף משפחות, בעלות שנתית של 120 מיליון ש"ח. נוסף על כן, יעוגן צמצום קיזוז קצבאות נכות של נכים בעלי משפחות והכנסות נוספות (דוגמת הכנסה מהשכרת דירה או ביטוח פרטי).

 

ארנק ריק של קשיש קרדיט תמונה Shutterstock

 

הפיכת ההוראה הזמנית לחוק קבוע תאפשר ודאות למקבלי הקצבאות, בניגוד לתקופות בהן החוק הזמני היה כפוף לאישור מוגבל בזמן אחד או אחר. "אנחנו מתכוונים לתקן את החוק בהוראת קבע אשר תסדיר מבחן הכנסות מקל זה," הוסיף השר. "בתיקון המוצע יהיה כדי לסייע ולהקל על מבוטח אשר איבד את מטה לחמו, ואשר זכאותו לגמלה נוספת לא תיפגע או ששיעורה יישאר דומה לזה שהיה קודם להפסקת העבודה".

אין דבר יותר קבוע מהזמני

העולם כולו כבר מתחיל להשאיר את מגפת הקורונה מאחור, אולם השפעותיה כנראה יישארו איתנו עוד הרבה זמן. חוק איסור כפל הקצבאות, שעמד איתן קרוב לעשרים שנים, הוא דוגמה לכך. בהקשר הזה נכונה האמירה כי "אין דבר יותר קבוע מהזמני". ברגע שנמצא החור בסכר, כבר היה קשה עד בלתי אפשרי למנוע את השיטפון.

האם אישור כפל קצבאות ביטוח לאומי יעשה טוב למדינה בטווח הקרוב? ומה לגבי הטווח הרחוק? האם מדיניות זו תעודד אבטלה, ותכביד עוד יותר על האזרח העובד הכורע תחת נטל המסים? עדיין מוקדם לדעת. מה שבטוח הוא, שאזרחי ישראל הנכים, ולא רק הם, עתידים לקבל הרבה יותר.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן