כשהרובוט מרגיש והאדם נשאב: תערוכה על הקו הדק שבין אנושיות למכונה

צילום: סער פרטוש, בוגר המחלקה לאמנות מידול VR מתוך חוויית הלחימה בעזה, בשירות המילואים שלו.

כשהמכונה מרגישה והאדם מתנתק: התערוכה שמעזה לשאול את השאלות של עידן הבינה המלאכותית

בעידן שבו הרובוטים לומדים להביע אמפתיה והאדם שוקע בגלילה אינסופית, מציעה תערוכת הגמר של בוגרי ובוגרות התואר השני בעיצוב תעשייתי בבצלאל מבט עמוק על השבר שבקשר אדם-טכנולוגיה. בתערוכה "שבבי מחשבה", שתוצג במסגרת פסטיבל "בכורות" בגלריית קלור לאמנות ועיצוב, מוצגות עבודות נועזות המציעות מבט ביקורתי על עידן שבו הטכנולוגיה כבר לא עונה על שאלות – אלא מציבה אותן מחדש.

ביום שלישי, 15 ביולי, תיפתח בגלריית קלור לאמנות ועיצוב שבקמפוס בצלאל ע"ש ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל תערוכת הגמר של בוגרי ובוגרות התואר השני בעיצוב תעשייתי – תחת הכותרת "שבבי מחשבה".

העבודות בתערוכה מגיבות למציאות שבה טכנולוגיה, בינה מלאכותית וכלים רובוטיים אינם עוד כלים ניטרליים – אלא שחקנים פעילים בעיצוב החברה, הקשר האנושי, ואפילו הרגש. בין המיצגים: רובוטים שמגיבים באמפתיה, בדים "חיים" הנובטים לצורת לבוש, משחק מובייל החושף את מלכודת הגלילה ברשתות החברתיות, ומכונות שמאטות את הקצב – דווקא כדי לעורר אותנו.

"מהי טכנולוגיה אם לא שאלה פתוחה?"

לדברי ד"ר מרין זורע, אוצרת התערוכה ומרצה בתכנית לתואר שני:

"הטכנולוגיה, שבעבר נתפסה ככלי ניטרלי בשירות האדם, הפכה למערכת מורכבת בעלת השפעה הדדית על תפיסת המציאות, על יחסי הכוח ועל מנגנוני הידע. כעת, הטכנולוגיה חודרת לכל רובדי הקיום האנושי. התערוכה "שבבי מחשבה״ מציעה לעיין במעבר מתפיסה של טכנולוגיה כתשובה, להבנה של טכנולוגיה כשאלה פתוחה".

גם פרופ' אורי ברטל, ראש התכנית, מציין:

"העבודות בתערוכה אינן שואפות לספק פתרונות, אלא להציף שאלות; הן לא מבקשות לייעל תהליכים, אלא לבחון מחדש את מושגי הזמן, תשומת הלב והקשר האנושי בעידן רווי טכנולוגיה. בכך, הן מהוות ביטוי מובהק לתחום המתהווה של עיצוב ביקורתי (Critical Design), אשר מבקש לאתגר את הנחות היסוד של שדה זה".

בין מציאות רבודה לרקמה מסורתית

העבודות שמוצגות במסגרת התערוכה בוחנות את החיבור שבין טכנולוגיה, חומר ורוח: עפרונות שיוצרו מהשאריות של עצמם, טכניקות רקמה מסורתיות המודפסות בתלת־ממד, מנועים מכניים שפועלים באיטיות מרפאת, ויצירות שמחברות בין אנושיות לקוד. כולן יחד מבקשות להרחיב את גבולות הדמיון – ולהציע קריאה חדשה למציאות.

שעות פתיחה:

יום ג', 15.7.2025 – 09:00 עד חצות (אירוע פתיחה בשעה 18:00)
יום ד', 16.7.2025 – 09:00 עד 20:00

משתתפים.ות:

איילת קמחי, אילת משיח, אלון שואבי, אליאן לוי, ארם עמיר פונדק, גיא פרימק, גיא אחיעם, דן אורן, דורון מנבר, יובל איילי, מיכאל ברקוביץ גרייף, נעמה אלירז, סער פרטוש, עדי יושפה, עודד פרידלנד, פול רוזנבוים, רן פלד, שיר סניור וקרן קינברג.
עיצוב גרפי: תמיר לישנבסקי
אוצרות: ד"ר מרין זורע
ראש המחלקה: פרופ' אורי ברטל
אסיסטנטים: גיא גולן, שני בן צבי אבני, מנחם מנדל סולומון

נאבקים על החיים: דרישה להציב אפיפן בכל מסעדה ובית קפה בישראל

צילום: סער פרטוש, בוגר המחלקה לאמנות מידול VR מתוך חוויית הלחימה בעזה, בשירות המילואים שלו.
צילום: סער פרטוש, בוגר המחלקה לאמנות מידול VR מתוך חוויית הלחימה בעזה, בשירות המילואים שלו.
צילום: מיכאל ברקוביץ גרייף
צילום: מיכאל ברקוביץ גרייף
צילום: נדב גורן
צילום: נדב גורן
צילום: סשה פליט
צילום: סשה פליט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות