עובדים בקיץ? זו רשימת הזכויות שכל נער ונערה חייבים להכיר

נירלט נרתמת למען בני הנוער של קיבוץ ניר עוז צילום: אמיר יעקובי

בעקבות החזרה לשגרה אחרי המלחמה מול איראן ופתחו של החופש הגדול – משרד העבודה מפרסם מדריך מקיף על זכויות בני נוער בעבודה. משעות עבודה ועד הסעות ליליות – כך תדעו אם אתם מקבלים את מה שמגיע לכם על פי חוק

החופש הגדול כבר כאן, ובני נוער רבים יוצאים לעבוד כדי להרוויח קצת כסף וגם כדי להעסיק את עצמם. עם החזרה לשבירת השגרה לאחר סיום הלחימה מול איראן, משרד העבודה מבקש להזכיר להורים, למעסיקים ובעיקר לבני הנוער – החוק עומד לצידכם. מדריך מיוחד שפרסם המינהל לאכיפת חוקי העבודה במשרד מפרט בדיוק מהן הזכויות המגיעות לעובדים הצעירים – מה מותר, מה אסור, ומה אסור לוותר עליו.

שימו לב! במקרה של שינוי ברמת הכוננות, ההעסקה חייבת להיות כפופה לנהלי פיקוד העורף בדבר אמצעי מיגון לעובדים

+ המדריך כתוב בלשון זכר/ רבים ומתייחס לשני המינים

להלן עיקרי הזכויות המגיעות לבני הנוער העובדים:

  1. גיל העסקה

אסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 14. נער שמלאו לו 14 וטרם מלאו לו 15 ניתן להעסיק רק בחופשות רשמיות מלימודים ורק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו.

[במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק בני נוער מגיל 15 ומעלה, ובלבד שלא חל עליהם חוק לימוד חובה. לגבי הנערים שחל עליהם חוק לימוד חובה ניתן להעסיקם רק בהתקיים התנאים המפורטים בסעיף 2(ב) לחוק].

  1. פנקס עבודה

כיום אין חובה על המעסיק לדרוש פנקס עבודה. במקום זאת, נדרש המעסיק להחזיק במקום העבודה של הנער/ה צילום תעודת זהות שלו/ה או של הוריו/ה בצירוף אישור רפואי להעסקתו מרופא משפחה או ילדים שבו הרופא נתן אישור רפואי להעסקתו. בעבודות מסוימות, יש לקבל אישור מיוחד של רופא תעסוקתי כתנאי להעסקתו של הנער.

  1. שעות עבודה

נער יועסק לכל היותר 8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות.

ניתן להעסיק בני 16 ומעלה במקום עבודה שמותר לעבוד בו יותר מ-8 שעות ביום, לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, עד 9 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות. העסקה בשעות נוספות אסורה.

אין להעסיק בני נוער ביום המנוחה השבועי (ליהודים יום המנוחה השבועי הינו יום שבת. בני דתות אחרת יכולים לבחור בין הימים שישי שבת וראשון).

  1. הפסקות

לאחר 6 שעות עבודה חובה לתת הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ביום שלפני המנוחה השבועית או חג, יש לתת הפסקה של חצי שעה לפחות.

על המעסיק לתת לנער העובד הפסקות לשם שימוש לשל הנער בחדר השירותים בהתאם לצרכיו.

  1. עבודת לילה

בין השעות 20.00 בערב ל- 08.00 בבוקר, אין להעסיק בני נוער (מי שלא מלאו לו 16 שנה) שחוק לימוד חובה חל עליהם,  צעיר (מי שמלאו לו 16),  שחוק לימוד חובה לא חל עליהם לא יועסקו בין השעות 22:00 – 08:00.

בהתאם לחקיקה שקידם משרד העבודה, ניתן להעסיק בני נוער שגילם הוא 16 עד 18 בחופשות רשמיות מלימודים עד השעה 24:00, וזאת בתנאי שהמעסיק ידאג להסעת העובד לביתו.

  1. רישום שעות העבודה

חובה על מעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה. מומלץ כי בני הנוער יערכו רישום של הימים והשעות בהם הם עובדים, בנפרד, אצלם.

  1. נסיעות לעבודה

בנוסף למשכורת, ישולמו הוצאות הנסיעה מהמגורים אל מקום העבודה ובחזרה (בסכום של עד 22.60₪ ליום עבודה).

כאמור, אם ההעסקה של צעיר הסתיימה לאחר השעה 23:00, המעסיק מחויב להחזירו לביתו בעצמו או באמצעות מי מטעמו עד חצי שעה מסיום עבודתו.

  1. לא קיים דבר שנקרא "תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון"

כל תקופת העסקתו של הנער, מחייבת תשלום שכר בעד העבודה, לרבות תקופת "התלמדות" או תקופת "ניסיון". יש לשלם שכר עבור כל שעת עבודה החל מן השעה הראשונה.

  1. תשלום עבור ימי הכנה וישיבות עבודה

על כל שעה של "יום הכנה" או "השתלמות" או "ישיבת עבודה" צריך לשלם, לרבות השתלמויות לקראת קייטנות.

  1. קנסות ועונשים

אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים, כל ניכוי מהשכר, בגין "קנסות" "נזקים" וכיוצא באלה אסור, כל עוד לא הותר על פי החוק.

  1. חוק הודעה לעובד

מעסיק נדרש לתת לנער או לנערה המועסקים אצלו חוזה עבודה תוך 7 ימים מתחילת העסקה שמטרתו להבהיר את מהות העבודה שעליהם לבצע וכן את זכויותיהם. בהודעה לעובד צריכים להופיע, בין היתר, זהות המעסיק והעובד, וכן פרטים נוספים אשר יוכלו לסייע לעובד לדעת טוב יותר מה מצופה ממנו במהלך תקופת עבודתו. דרשו לראות את חוזה העסקה וודאו כי בחוזה מופיע כל מה שצריך להופיע וכן שאין בו דברים מנוגדים לחוק.

  1. עבודות אסורות

יש עבודות שמטעמים בטיחותיים לבני נוער אסור לעבוד, לדוגמה,  בתחום החקלאות בבתי אריזה ובשדות פתוחים.  כמו כן אסור גם להעסיק בני נוער במשחטות ובבתי מטבחיים. זאת כיוון שנקבע על פי חוק שזהו מקום מסוכן לבני נוער. גם אם הם נהנים מהעבודה ומעוניינים לעשות אותה היא אסורה.

שכר המינימום לבני נוער עובדים:

שכר מינימום מעודכן לנוער (מאפריל 2025):

עד גיל 16 – 25.27 ש"ח לשעה

עד גיל 17 – 27.08 ש"ח

עד גיל 18 – 29.97 ש"ח

חניכים – 21.66 ש"ח

שר העבודה: "למנוע ניצול"

שר העבודה יואב בן צור: "העסקת בני נוער בחופשת הקיץ הוא פתרון חינוכי עבורם שלא יהיו בחוסר מעש והוא מקל מעל ההורים את הנטל הכספי בהוצאות המרובות בחודשי הקיץ. מפקחי משרד העבודה יאכפו את זכויות בני הנוער ויבדקו כי מדובר בהעסקה הוגנת ללא ניצול או הפרת חוקי העבודה. קורא למעסיקים לשמור על החוק."

ילדים במצור דיגיטלי: 91% מבני הנוער משתמשים ברשתות באופן בעייתי

נירלט נרתמת למען בני הנוער של קיבוץ ניר עוז צילום: אמיר יעקובי
אלוסטרציה
צילום: אמיר יעקובי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות