מהפכת ההסדר החרדי: אלפי חיילים עם כיפה שחורה עד 2030

צילום: איציק כהן תקשורת ויח"צ.

שר החינוך הכריז: יעד ל־3,000 תלמידים חרדים במסלול חדשני שמשלב לימוד תורה, שירות צבאי והכשרה מקצועית • תקציב של 57.5 מיליון ש"ח יוזרם להקמת ישיבות חדשות • הרב יונתן רייס: אחרי 7 באוקטובר המדינה הבינה שאין ברירה – צריך פתרונות

שר החינוך יואב קיש הכריז השבוע על יעד שאפתני: 3,000 תלמידים חרדים במסלול ההסדר החרדי עד שנת 2030. ההכרזה נאמרה בביקורו בישיבות ההסדר החרדיות 'דרך חיים' ו'חדוותא' בגן יבנה – מסלול שמחבר בין לימוד תורה, שירות צבאי משמעותי והכשרה מקצועית־אזרחית.

נכון להיום פועלות עשר ישיבות הסדר חרדיות בהן לומדים כ־800 תלמידים. עם תוספת תקציבית בגובה 57.5 מיליון שקל, צפויות לקום כ־15 ישיבות חדשות.

שר החינוך יואב קיש:

"הרחבת מסלול ההסדר החרדי היא צעד מוסרי וערכי לפני הכול – מהלך שמבקש לאפשר לצעירים חרדים לשרת את המדינה מתוך נאמנות לעולם התורה, בזהות שלמה ומתוך תחושת שותפות.

נפגשתי עם מובילי ישיבות ההסדר החרדיות כיום, ראשי ישיבות דרך חיים וחדוותא, ועם מנכ״ל נצח יהודה יוסי לוי – המלווים את כלל מסלולי החרדים בצה״ל, ויחדיו גיבשנו את התוכנית הדרמטית הזו.

הדרך לשילוב החרדים בצה”ל לא יכולה להתבסס על כפייה. היא חייבת להיבנות על שיח, התאמה הדדית ואמון. זה הלקח המרכזי שלמדתי מהיכרות עמוקה עם התחום בשנים האחרונות – ורק כך נוכל להוביל שינוי אמיתי.
הרחבת המסלול מבטאת מדיניות אחראית שמכירה בצורך הלאומי, אך מבינה שגם לצורך הזה יש דרך: לאלץ פחות, להקשיב יותר, ולבנות מסלול מותאם שיאפשר גיוס מתוך בחירה.
אני מאמין שכך נניח תשתית אמיתית לעתיד – אלפי חיילים חרדים, בהם גם לוחמים, שיגויסו במסגרת של שותפות בין תורה לעבודה. שמח להוביל את החזון הזה כחלק ממערכת החינוך."

הביקור מהווה ביטוי להכרה ההולכת ומעמיקה של המדינה במסלול ההסדר החרדי כנתיב לגיטימי, רציני וערכי – כזה המאפשר שילוב בין מחויבות לתורה ובין תרומה למדינה. הישיבות 'דרך חייהם' ו'חדוותא' שאותה יסד הרב יונתן רייס, מובילות את המהלך הזה מתוך עקרון של זהות תורנית שלמה, בשילוב שירות צבאי איכותי והכוונה אישית להמשך חיים תורניים־מקצועיים.

מי שליווה את התהליך הוא מנכ"ל 'שומר ישראל' (נצח יהודה), יוסי לוי: "לפני שנה פגשנו את השר קיש ושיתפנו אותו בפוטנציאל ובעשייה. מאז הוא לקח את הדברים לתהליך אסטרטגי עמוק ומשמעותי – והיום אנחנו רואים את התוצאה. מתרחשת כאן מהפכה אמיתית כבר מספר שנים בליווי שאנחנו מקבלים דרך האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון, ואנחנו שמחים לקבל סיוע ותמיכה של משרד החינוך. השר ביקר בישיבות, דיבר עם הבחורים והתרשם מקרוב מהדרך שנבנית כאן – שילוב אמיתי בין תורה, צבא ואחריות לאומית."

"פעם זה היה רק פוליטיקה"

מייסד רשת ישיבות 'חדוותא', הרב יונתן רייס, התייחס לשינוי בפרספקטיבה הציבורית:
"עד השביעי באוקטובר, סוגיית גיוס החרדים הייתה בעיקר ויכוח פוליטי – ולא באמת התמודדו עם הבעיה לעומק. אחרי השביעי באוקטובר, המדינה הבינה שהיא מוכרחה למצוא פתרונות.
כאן אנחנו מציעים דרך שכבר עשור מוכיחה את עצמה – תהליך חינוכי עמוק שבמהלכו נער חרדי מחדד את זהותו החרדית, ובמקביל נחשף לאתוס הישראלי מתוך הבנה ולא מתוך ויתור על ערכיו.
יש כאן אמירה ממשלתית חשובה – לראשונה, תלמידים יוכלו לבחור מלכתחילה במסלול שמשלב תורה ותרומה. מי שיושב ולומד תורה – נמשיך לחזק אותו. אבל למי שמבקש לשלב לימוד עם תרומה משמעותית, מתוך בניית זהות חרדית איתנה – ניתנת סוף סוף הדרך."

יעקב כץ, בוגר ישיבת 'דרך חיים', שיתף מניסיונו האישי:

"כשהגעתי לשלב שבו חיפשתי את הישיבה המתאימה לי, ניסיתי לחשוב – אולי יש אלטרנטיבה שמאפשרת להיות מי שאתה באמת. באתי לראות את 'דרך חיים', ואז הבנתי: כאן חיים את הדרך החרדית באמת, עם כל המשתמע מכך – משמעת גבוהה בלימודי הקודש לצד לימודים אקדמיים ברמה גבוהה. קיבלתי את כל המעטפת, וזה ליווה אותי לאורך כל השירות בצה״ל.

האם זה העתיד של הגיוס החרדי?

יוזמת ההסדר החרדי מקבלת כעת גיבוי ממשלתי נרחב, והיא צפויה לשנות את מפת השירות החרדי בישראל בעשור הקרוב. לא מדובר בפתרון שמנסה לכפות אלא בהצעה ממשלתית שמבקשת להקשיב, להתאים ולהוביל שינוי הדרגתי שיחבר בין הזהות החרדית לתרומה ממשית למדינה – מתוך בחירה.

הרחבת מסלול ההסדר החרדי משקפת מגמה רחבה יותר של שותפות אזרחית – בין אם בשירות צבאי ובין אם בשמירה על בריאות הציבור. כך, גם במשרד הבריאות קוראים בימים אלה לאחריות משותפת בעקבות מקרה של חולה חצבת שעלה לטיסה מישראל.

צילום:איציק כהן תקשורת ויח"צ.
צילום:
איציק כהן תקשורת ויח"צ.
צילום:איציק כהן תקשורת ויח"צ.
צילום:
איציק כהן תקשורת ויח"צ.
צילום:איציק כהן תקשורת ויח"צ.
צילום:
איציק כהן תקשורת ויח"צ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות