המדינה מעניקה בונוס כספי למי שבחר להישאר במקצוע מאתגר – ולשנות מבפנים. הכסף לא מגיע מיד, אבל למי שיחזיק מעמד – הוא בהחלט יגיע
ישנו מקצוע אחד בישראל שנחשב לאחד הקשים, התובעניים והמשמעותיים ביותר – אבל גם לאחד מהכי פחות מתוגמלים. הוא משלב אחריות אדירה, שחיקה יומיומית, ועבודה מול קהל שלא תמיד מפרגן. אולי לכן, רבים מהעוסקים בו נוטשים כבר בשנים הראשונות – עוד לפני שהספיקו להרגיש שייכים באמת.
מערכת החינוך בישראל ממשיכה להתמודד עם התופעה המתמשכת של נטישת מורים כבר בשנים הראשונות לעבודה. במאמץ לבלום את העזיבה, קובע ההסכם החדש שנחתם בין המדינה להסתדרות המורים מענק חד־פעמי בסך של עד 10,000 ש"ח – למורים חדשים , לא מורים ותיקים, לא סטאז'רים מהעבר – רק באמת חדשים שהצטרפו החל משנה"ל תשפ"ד (2023–2024) ונשארו במערכת שלוש שנים רצופות.
מענק – למי שבחר להישאר
בזמן שעובדים רבים מחליפים תחום או פורשים מהמערכת הציבורית, המדינה מנסה להחזיר את תחושת השליחות – עם תגמול כלכלי. המענק מיועד רק למי שעבר את הדרך המלאה: נכנסו למערכת מ-2023 והחזיקו בה לפחות שלוש שנים, ברצף, עד קבלת הקביעות.
שלושת תנאי הסף לזכאות:
1. הצטרפות לראשונה למערכת החינוך החל משנה"ל תשפ"ד.
2. עבודה ברצף של 36 חודשים תחת הסכם "אופק חדש".
3. קבלת קביעות – עם לפחות 70% משרה בשנה שבה מתקבלת.
מתי רואים את הכסף?
במאי של השנה שבה מתקבלת הקביעות. כך למשל, מורים שהתחילו בספטמבר 2023, צפויים לקבל את המענק במאי 2027 – בגובה של עד 10,000 ש"ח, תלוי בהיקף המשרה בפועל. העבודה במשרה מלאה מביאה את המענק המקסימלי, עבודה בממוצע של 80% משרה תניב מענק של 8,000 ש"ח – וכן הלאה.
ואם יצאתי לחופשת לידה?
תקופת הלידה וההורות לא נספרת לרעת הממוצע. כלומר – בחישוב האחוזים לקביעת גובה המענק, תקופות אלו פשוט לא נכללות. לדוגמה, מורה שיצאה לחופשת לידה של 6 חודשים, תימדד רק לפי החודשים שבהם עבדה בפועל.
מי לא זכאי?
מי שעבד קודם לכן במערכת, כולל סטאז'רים לשעבר, לא יוכל לקבל את המענק. גם מי שעבד קודם במסגרות כמו "עוז לתמורה", או שעבד בהיקף נמוך מדי, לא יעמוד בקריטריונים.
לא למי שכבר בפנים
המענק הוא לא פרס על ותק, אלא תמריץ לכניסה חדשה. מי שכבר עוסק בהוראה לפני שנת 2023 – גם אם עדיין לא קיבל קביעות – לא יקבל את הסכום. מדובר בהחלטה מכוונת, שנועדה לחזק את הדור הבא של אנשי ונשות החינוך, בתקווה שיעמידו דור של תלמידים יציב יותר.
ובזמן שבמשרד החינוך מנסים לשמר מורים באמצעות תמריצים כלכליים – במקצועות אחרים נרשמת תנועה הפוכה. דווקא בענף שנחשב בעבר לנוצץ ומבוקש במיוחד, מדווחים על ירידה חדה בביקוש.
