באדיבות מרב נירן, מנהלת מערך סדנאות ברשת הגמילה מעישון "אלן קאר".
מעשנים רבים חוששים שאם יפסיקו לעשן, יחוו תסמיני גמילה פיזיים קשים שנובעים מהפסקת השימוש בניקוטין, הסם המצוי בסיגריה ובטבק. אמנם, דוגמאות מחיי היום יום מוכיחות אחרת.
רוב המעשנים ישנים בין שש לשמונה שעות בלילה, ולא מתעוררים מכאבי גמילה.. רבים יחכו עד שהם ישתו קפה או אפילו יאכלו ארוחת בוקר, לפני שיעשנו, ואחרים יחכו עד שהם יגיעו לעבודה ורק אז יעשנו את הסיגריה הראשונה.
זאת אומרת שהם העבירו בין 6 ל- 12 שעות בלי סיגריה, והם לא מורטים את שערות ראשם או חווים קושי.
סיטואציות נוספות שמעשנים אפילו הכבדים שבהם, מצליחים להימנע מעישון הן הכנה לקראת ניתוח, טיסה ארוכה, הריון, וגם שבת ויום כיפור לשומרי מצוות ההלכה היהודית. איך הם עושים זאת?
הרי יש מעשנים שביום חול לא מסוגלים להעביר יותר משעה בלי סיגריה. ובכל זאת, בשבת גם מעשנים של למעלה מקופסה ביום, יכולים להעביר יממה ללא עישון ורובם אפילו לא חווים קושי.
ההסבר הוא, שבניגוד לאמונה הרווחת שגמילה מניקוטין היא קשה, תסמיני הגמילה מניקוטין הם למעשה קלים, כמעט בלתי מורגשים, והקושי שמעשנים יכולים לחוות כאשר הם מחליטים להפסיק לעשן, הוא קושי שבעיקרו מנטאלי.
הוא נובע מתחושת התסכול וההקרבה שהמעשן חש כי נגזר עליו לוותר על הסיגריה שלו, המשענת או החברה הטובה, ולא בגלל קושי פיזי.
אותו מעשן של קופסא ביום, יכול להעביר את יום השבת באופן נינוח למדי, ולא לעשן, אך אם כאשר תצא השבת, והוא כבר יעמוד להדליק את הסיגריה הראשונה שלו מזה 25 שעות, ופתאום יגלה שאין לו אש? אז יופיעו תחושות של לחץ, עצבים ואפילו פאניקה שיכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים פיזיולוגיים, אבל המקור שלהם, הוא מהראש.
שבת קודש – הזדמנות מצוינת לגמילה:
מי שמקפיד על ההלכה היהודית, הדלקה של אש בשבת אסורה בתכלית האיסור ולכן אדם שומר מסורת יימנע מהעישון בשבת.
כאמור, תסמיני הגמילה מניקוטין הם קלים וזמניים, אורכם בין 3-5 לימים בלבד, כאשר רוב הניקוטין מתנקה ב24 שעות הראשונות, ולכן מידי שבוע, ישנה הזדמנות מצוינת לגמילה פיזית.
זכרו כי עיקר הגמילה היא מנטלית, ומומלץ מאוד לשלב תהליך של שינוי תפיסה וביטול התועלות שהמעשן מייחס לסגריה ולעישון שלו, ניתן להסתייע על ידי קורס או ליווי שמתמקד בנושא.