4.1 מיליארד ש"ח הטבות מס לחברות מו"פ – מי הרוויח ומי נשאר בחוץ?

אילו חברות נהנו מההקלות, כיצד זה משפיע על הכלכלה צילום: יח"צ פארק הייטק

האם ישראל מתחרה נכון בזירה הגלובלית?

מדינת ישראל העניקה בשנת 2022 הטבות מס בסך 4.1 מיליארד ש"ח לחברות העוסקות במחקר ופיתוח (מו"פ), במסגרת מאמציה לעידוד חדשנות טכנולוגית וצמיחה כלכלית. הנתונים פורסמו היום (12 בפברואר 2025) על ידי המועצה הלאומית למחקר ופיתוח בשיתוף משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. הדו"ח מציג את היקף ההטבות שניתנו, פילוח החברות שקיבלו אותן, והשוואה למגמות בינלאומיות בתחום. האם ישראל מצליחה לשמור על מעמדה התחרותי, או שעליה להתאים את מדיניותה כדי להישאר מובילה בזירת החדשנות הגלובלית?

ממשלת ישראל העניקה בשנת 2022 הטבות מס בסך 4.1 מיליארד ש"ח לחברות העוסקות במחקר ופיתוח (מו"פ), כצעד לעידוד החדשנות והצמיחה הטכנולוגית במשק. נתונים אלו פורסמו במסגרת דו"ח המועצה הלאומית למחקר ופיתוח בשיתוף משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה.

מי נהנה מההטבות?

ההטבות חולקו לשתי קטגוריות עיקריות:

  • מפעל טכנולוגי מועדף – חברות שקיבלו שיעור מס מופחת של 12%, ובאזורי פיתוח א' – 7.5%.
  • מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד – חברות שזכו לשיעור מס נמוך במיוחד של 6%.

410 חברות נהנו מהקטגוריה הראשונה, בעוד כ-50 חברות בלבד עמדו בקריטריונים של "מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", אך הן גרפו 61.5% מהטבות המס. בנוסף, כ-60 חברות בבעלות זרה קיבלו הטבות מס בשווי 39% מסך כל ההטבות.

מיהן החברות המובילות בקבלת הטבות?

  • חברות גדולות (249+ עובדים) גרפו כ-70% מסך ההטבות.
  • חברות היי-טק ותעשייה עילית קיבלו את רוב הטבות המס, כאשר תחום התוכנה והשירותים הדיגיטליים היוו 64.6% מההטבות למפעלים הטכנולוגיים המועדפים.
  • חברות הזנק היוו 37% ממקבלי ההטבות וגרפו כשליש מסך הטבת המס למו"פ.

תמיכה ממשלתית מול העולם – האם ישראל עדיין מובילה?

דו"ח ה-OECD לשנת 2023 חשף כי ישראל נמנית בין המדינות המובילות בתמיכה ממשלתית למו"פ, כאשר ההטבות שקיבלו החברות ב-2021 הסתכמו ב-0.23% מהתמ"ג – מהגבוהים במדינות ה-OECD. עם זאת, מדינות כמו בריטניה, הולנד וצרפת מציעות תמריצים משמעותיים יותר.

תמריצי מס מול מענקים – למי זה באמת משתלם?

מענקי רשות החדשנות, המיועדים בעיקר לחברות בתחילת דרכן, הסתכמו בשנת 2022 ב-1.7 מיליארד ש"ח, לעומת 4.1 מיליארד ש"ח שהופנו כהטבות מס. המודל הישראלי מתבסס בעיקר על תמיכה עקיפה דרך מיסוי מופחת, מה שמותיר חברות צעירות ללא תמריצים משמעותיים.

השלכות עתידיות – האם המדיניות צריכה להשתנות?

הנתונים מעידים כי רוב ההטבות מופנות לחברות מבוססות ולא לחברות צעירות, מה שעשוי להאט את קצב הצמיחה של סטארטאפים חדשים. ההשוואה הגלובלית מראה כי מדינות רבות שוקלות לעבור למודל מענקים ישירים יותר, שיאפשר תמיכה רחבה יותר בפיתוח טכנולוגי.

נשות הדסה בחסות להפועל לב ירושלים: דחיפה לספורט הנשים בעיר

אילו חברות נהנו מההקלות, כיצד זה משפיע על הכלכלהצילום: יח"צ פארק הייטק
אילו חברות נהנו מההקלות, כיצד זה משפיע על הכלכלה
צילום: יח"צ פארק הייטק צפון

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות