י"ט בכסלו: חג הגאולה וראש השנה לחסידות
י"ט בכסלו, הידוע גם כ"חג הגאולה" ו"ראש השנה לחסידות", הוא מועד מרכזי בלוח השנה החסידי, ובפרט בקרב חסידי חב"ד. ביום זה מציינים את שחרורו של רבי שניאור זלמן מלאדי, מייסד חסידות חב"ד ומחבר ספר התניא, ממאסרו ברוסיה הצארית בשנת תקנ"ט (1798). בנוסף, ביום זה חל יום ההילולא של המגיד ממזריטש, רבו של רבי שניאור זלמן, שנפטר בי"ט בכסלו תקל"ג (1772).
רקע היסטורי: המאסר והשחרור
על רקע ההתנגדות לתנועת החסידות, הלשינו מספר מתנגדים על רבי שניאור זלמן בפני שלטון הצאר. ההלשנה התבססה בעיקר על העובדה שהאדמו"ר הזקן יזם איסוף כספי צדקה ושליחתם ליהודים בארץ ישראל ולחסידים שעלו אליה. כאשר נאסר, הובל במרכבה שחורה, ששימשה באותה עת להובלת מורדים במלכות, למבצר הפטרופבלי שבפטרבורג. לאחר 53 ימים במאסר, שוחרר בהשתדלות החסידים, בי"ט בכסלו תקנ"ט. שחרור זה נתפס כניצחון לתנועת החסידות על מתנגדיה.
משמעות היום: ראש השנה לחסידות
י"ט בכסלו נחשב ל"ראש השנה לחסידות". הביטוי נטבע על ידי האדמו"ר הרש"ב (רבי שלום דובער שניאורסון) באיגרת משנת תרס"ב. המאסר והשחרור של האדמו"ר הזקן נתפסו בחסידות כקטרוג שהיה בשמים על תורת החסידות. הנצחון במשפט ושחרורו של האדמו"ר הזקן היוו ניצחון מלא לתורת החסידות כולה, ולכן יום שחרורו מוגדר כ"ראש השנה לחסידות".
מנהגי החג: התוועדויות ושמחה
ביום זה נהוג לערוך התוועדויות. על פי הוראת הרבי, יש להתוועד ביום זה בשלושה מעגלים: עם עצמו, עם בני ביתו ועם חבריו. בכפר חב"ד מתקיימת מדי שנה חגיגה גדולה בי"ט כסלו, אליה מגיעים רבבות אורחים ואישי ציבור. הרבי היה שולח מברק מיוחד עבור החגיגה.
אי אמירת תחנון
ביום זה אין אומרים תחנון. הרבי מסביר באגרות קודש שמכיוון שנהוג אצל מאות אלפי יהודים יראי שמים במשך שבעה דורות להחזיק יום זה כיום טוב, יש לזה הסכמה מלמעלה. ביום זה יש הארת פנים נוספת של "באור פני מלך חיים", והקטרוגים והדינים נחלשים. לכן, יום זה מסוגל לקבל על עצמו החלטות טובות בנוגע לתורה ומצוות ומידות טובות.
איחול 'לשנה טובה'
ביטוי חסידי השגור בפי חסידים ליום זה הוא: "לשנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות תכתב ותחתם". ביטוי זה משמש גם הרבי במכתביו לקראת יום זה.
מנהגי סעודה: 'שווארצע קאשע' ו'ועל הניסים'
ביום זה נהוג בכמה קהילות חב"דיות לאכול "שווארצע קאשע" – דייסת כוסמת. יש אומרים שאדמו"ר הזקן אכל מאכל זה בהיותו במאסר, וכזכר לכך אוכלים קאשע בי"ט כסלו. בנוסף, בסעודת י"ט כסלו נהוג לומר "ועל הניסים" כהודאה על הנס שאירע.
השתתפות באירועי חב"ד לכבוד י"ט כסלו
השתתפות באירועי חב"ד ביום זה נחשבת לבעלת חשיבות רבה. הרבי עודד מאוד את עריכת התוועדויות והשתתפות בהן. אדמו"ר הזקן התבטא שמי "שישמח בשמחתי – אוציאנו מן המצר אל המרחב" בנוסח אחר: "מן הגשם אל הרוח", ובנוסח נוסף: "מן הגיהינום" . במקומות רבים נערכות התוועדויות וכינוסים לרגל חג הגאולה, בהשתתפות חסידים ואנשי מעשה, לצד מבקשי ה' מכל חוג ועדה. השתתפות באירועים אלו מאפשרת להתחבר לתורת החסידות, ללמוד ממנה ולהתחזק בדרכי החסידות.
אירועים ברחבי הארץ
בישראל, ובמיוחד בכפר חב"ד, נערכות חגיגות והתוועדויות מרכזיות בהשתתפות אלפי אנשים. לדוגמה, בכפר חב"ד מתקיימת התוועדות מרכזית בבית הכנסת 'בית מנחם', בהשתתפות אורחים נכבדים ומופעי ניגוני חב"ד. אירועים נוספים מתקיימים בכל הערים בישראל, יש גם את אירועי "צמאה" בהם משתתפים רבנים, זמרים ואישי ציבור. חפשו במקום מגורכם איש חב"ד ותשאלו אותו על אירוע שבו תוכלו להשתתף.
השתתפות באירועי י"ט כסלו מאפשרת לכל יהודי להתחבר לשורשי החסידות, ללמוד מתורתה ולהתחזק בעבודת ה'. האירועים הפתוחים לקהל הרחב מספקים הזדמנות לקיים את הוראת החג.