עליית הצריכה בעקבות מהפכת ה-AI: האם ישראל תעמוד בביקושי החשמל?

מהפכת הבינה המלאכותית ועתיד האנרגיה בישראל: צריכת חשמל, תמריצים והזדמנויות כלכליות

הבינה המלאכותית והשפעתה על צריכת החשמל הגלובלית והישראלית.

עם מהפכת הבינה המלאכותית (AI), סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מזהירה כי צריכת החשמל העולמית צפויה לעלות ב-3.4% בשנה. בישראל, נתונים ראשוניים מצביעים על תוספת של 500 מגה ואט, שווה ערך לצריכת החשמל של כחצי מיליון איש. ח"כ אורית פרקש הכהן, יו"ר הוועדה לענייני בינה מלאכותית בכנסת, הביעה דאגה מהיעדר אסטרטגיה לאומית בנוגע להשפעות הבינה המלאכותית בישראל, בעוד מדינות אחרות נוקטות בצעדים כדי לנצל את הפוטנציאל הכלכלי העצום של התחום.

דיון מיוחד בכנסת על השפעות הבינה המלאכותית על משק האנרגיה

בדיון שהתקיים בכנסת, נציגים מרשות החשמל, חברת נגה, חברת החשמל, משרד האנרגיה, משרד החדשנות וגורמים נוספים השתתפו כדי לדון בהשפעות המהפכה על צריכת החשמל ובדרכים שבהן AI יכול לסייע לשפר את ניהול משק האנרגיה. יו"ר הוועדה ח"כ פרקש הכהן הציגה את ממצאיה וציינה כי בעוד שהשימוש בטכנולוגיה עשוי לתרום לניהול יעיל וחכם של משקי אנרגיה, הוא גם מציב אתגרי ביטחון חדשים למערכת האנרגיה.

ישראל מפספסת השקעות ונותרת מאחור בזירת הבינה המלאכותית

ח"כ פרקש הכהן ציינה כי "בעוד שמדינות רבות בעולם כולו ובפרט באזור שלנו מבינות את החשיבות והפוטנציאל של ראייה לאומית בתחום הבינה המלאכותית והשפעותיה, לממשלת ישראל אין לצערי כל אסטרטגיה ביחס לכך. גם כאן אין יד מכוונת, ובעוד מדינות
רבות נערכות לכך וממצבות עצמן – ישראל נסוגה לאחור, ומפספסת השקעות ענק שיכולות להגיע אליה. "

דרישות הוועדה מהגופים הממשלתיים: תכנון, תמריצים ומדיניות ברורה

ח"כ פרקש הכהן קראה לממשלה לנקוט בפעולות הבאות, ודרשה לקבל ממשרד האנרגיה ומשאר הגופים המופיעים בהמלצות הוועדה דיווח על סטאטוס היישום של בעוד חצי שנה:

  • על שר האנרגיה ורשות החשמל להיערך, למפות ולהשלים את הערכת ההשפעה על משק החשמל של מהפכת הבינה המלאכותית בהיבטי הגידול בביקושים לחשמל והעומס על משק החשמל בישראל. להבין את הצרכים של משק החשמל בעשור הבא ולגזור ממנו את צעדי ההיערכות. בפרט, יש חשיבות יתרה לטיפול דחוף בנושא, לאור החשש המתגבר ממחסור באספקת חשמל בשנים הקרובות.
  •  על הממשלה לגבש מדיניות שמצד אחד, תומכת בהקמת חוות שרתים כחלק מהתפתחות התעשיה בישראל, אולם מאידך – בדומה לעולם – מייצרת תמריצים להקמת החוות באזורים שיהיו יעילים מערכתית למשק ולחיזוק יצור החשמל באנרגיה מתחדשת דוגמת עוטף עזה, אזור הצפון, אזור המדבר ועוד. על רשות החשמל לקדם ולבחון תמריצים כלכליים.
  • ברמה האזורית – על הממשלה לבחון את היכולת להפוך את ישראל להאב אזורי בתחום התשתיות ובפרט, בכל הנוגע לחוות השרתים. ייתכן שישראל מפספסת השקעות ענק שיכולות להגיע אליה.
  • על רשות החשמל, משרד האנרגיה ונגה לפעול ליצירת תמריצים ו/או אמות מידה להגברת ניהול ביקושים וייעול צריכת החשמל ואגירתו במשק החשמל. תמריץ לדוגמא יהיה על ידי יצירת אמות מידה ויעדים להתייעלות אנרגטית של שחקנים במשק החשמל מבוססי בינה מלאכותית.
    בנוסף, יש לקבוע יעדים נקובים בזמן לשיפור טכנולוגי של ניהול רשתות החשמל על ידי ספק החשמל החיוני במשק.
  •  על הממשלה להאיץ את פריסת המונים החכמים שצפויה להסתיים רק בשנת 2027 כמפתח לשינוי הטכנולוגי במשק .
  •  על הממשלה למפות ולהבטיח את ביצוע היערכות משק החשמל לסכנות החדשות שבשילוב בינה מלאכותית במשק האנרגיה.
  • על שרת החדשנות והממשלה לקבוע יעדים לקידום תעשיית הי טק שתעסוק בפתרונות אנרגטיים לתעשיית הבינה המלאכותית וחוות השרתים. דוגמא לקידום פתרונות אנרגטיים תהיה לתמוך בסטרטאפים באמצעות קולות קוראים של חברת החשמל ורשות החשמל.
  •  בהיבט זה, צריך לשים לב שמשק האנרגיה בישראל הוא תופעה ייחודית של שימוש כמעט בלעדי באנרגיה מתחדשת מסוג סולרי. הדבר הזה מזמן הרבה הזדמנויות של פיתוחים טכנולוגיים לניהול הרשת לניהול הצריכה לאגירה וטכנולוגיות שיסייעו עם רכיבי הבינה מלאכותית וגם לזה צריך לשים לב.

התקדמות לעבר חשמל חכם ושיפור השירות לצרכן

מומחי תעשייה שהשתתפו בדיון ציינו את הפוטנציאל העצום לחיסכון כלכלי דרך יישום מערכות מחשוב מתקדמות ומודלים מבוססי למידת מכונה לניהול רשת החשמל בזמן אמת. אמיר ליבנה, סמנכ"ל חדשנות בחברת החשמל, ציין כי "כאשר מכניסים כלי מחשובי גדול המבצע אופטימיזציות, ניתן לחסוך עשרות ואולי מאות מיליוני שקלים בשנה"

תמיכה בפיתוח תעשיית האנרג'יטק בישראל

רונית אשל מרשות החדשנות הוסיפה כי הרשות רואה בתחום האנרגיה הזדמנות לפיתוח כלכלי משמעותי, והציגה נתונים המעידים כי תחום האנרג'יטק מהווה 5% מההייטק בישראל. תמיכה בסטרטאפים לפיתוח פתרונות אנרגטיים לתעשיית הבינה המלאכותית עשויה לחזק את מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בתחום.

הכיוון לעתיד: תשתיות מתקדמות והפיכת ישראל למובילה בתחום

ח"כ פרקש הכהן קראה לממשלה להאיץ את פריסת המונים החכמים והכנת משק החשמל לסכנות הבאות עם שילוב הבינה המלאכותית. בנוסף, היא דרשה ממשרד האנרגיה ורשות החשמל להגיש דיווח על סטאטוס ההיערכות בתוך חצי שנה, במטרה לוודא התקדמות בשיפור תחזיות הביקושים, ייעול ניהול רשתות החשמל, ושיפור השירות לצרכן.

תגובות נוספות מנציגי התעשייה

רועי גולדשמידט, ראש תחום מחקר ומידע בכנסת, טען כי משרד האנרגיה טרם נדרש לנושא בצורה יסודית. אין לכך התייחסות במודלים לטווח הארוך של המשרד. יונית גולדברג, מחברת 11סטרים, הביעה חשש כי ישראל הולכת אחורה בזמן שהעולם מתקדם, והדגישה את הצורך בהקמת מרכזי AI של ענקיות הענן במדינה. ד"ר משה קלנר, מחברת נגה, הבהיר כי ישנם חזון ומודלים עתידיים לשימוש בלמידת מכונה לחיזוי ושיפור תפקוד משק החשמל.

סיכום: הבינה המלאכותית כאתגר והזדמנות למשק החשמל והכלכלה בישראל

מהפכת הבינה המלאכותית מציבה בפני ישראל אתגר עצום אך גם הזדמנות כלכלית וביטחונית. הממשלה, רשות החשמל ושאר הגופים הרלוונטיים נדרשים להתגייס לקידום טכנולוגי ולביסוס מדיניות ברורה שתמנף את הכלים החדשים לטובת חיזוק משק החשמל ויצירת תשתיות חכמות שיתמכו בכלכלת העתיד.

שבוע הרוקחות: הכירו את החוק החדש שישנה את פני הרוקחות בישראל

נערך עבור אתר: כיף

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן