האתר הלאומי חאן שער הגיא, שפותח ומנוהל על ידי רשות הטבע והגנים מנציח את מורשת מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות. בטקס חגיגי שנערך היום כ״ט בנובמבר תשפ״א לחנוכת האתר המחודש השתתפו: ראש הממשלה, השרה להגנת הסביבה, השר למורשת וירושלים, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, לוחמי הפלמ"ח ובני משפחותיהם.
רשות הטבע והגנים חנכה היום בטקס חגיגי ומרגש את האתר הלאומי חאן שער הגיא לאחר ששופץ בהשקעה של מיליוני שקלים והוקם בו מרכז מורשת חדש להנצחת פועלם של מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.
לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו: מכ"ט בנובמבר ההוא, לכ"ט בנובמבר הזה, הבאנו את מדינת ישראל להישגים כבירים. חצי שנה אחרי כ"ט בנובמבר 1947 קמה מדינת ישראל. ממדינה עוברית, שמדינות-ערב איימו לנתק את פתיל חייה, הפכנו את ישראל למעצמה אזורית, שמדינות-ערב כורתות עימה בריתות שלום. יתר על כן, הפכנו את ישראל למעצמה טכנולוגית עולמית, שכל מדינות העולם מכבדות אותה. על בסיס מורשת העבר, אנו מוסיפים לטפח את העוצמה הלאומית שלנו: בביטחון, בשלום, בכלכלה, בבניין הארץ, בתחבורה, באנרגיה, במדע, כן גם בבריאות – עם מיליוני החיסונים שאנו מביאים לקורונה.
הרוח של פורצי הדרך לירושלים, הרוח של לוחמי הפלמ"ח, של מבקיעי הדרך עזי הנפש – הרוח הזו שאיפשרה לנו להתמודד עם כל קושי ואתגר, הרוח הזו ממשיכה לפעם בנו. ומהיום, הרוח הזו תשכון בין קירות האבן הללו – בחאן המשוקם. כל מי שיראה את התצוגה – ילמד, יחכים, ובעיקר ישאב השראה מהפרק המפואר הזה בתולדות עמנו ומדינתו".
לדברי השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: בפנינו משימה היסטורית חשובה, לא רק להנציח את מורשת הקרב – אלא גם לחנך את הדורות הבאים על הערכים שמבקיעי הדרך הורישו לנו במקום הזה. האתר הזה יבטיח שלעולם לא נשכח את שמותיהם, את מעשי הגבורה שלהם, ואת תרומתם החשובה לאין שיעור להקמת המדינה. לפני שבעים שנה הלוחמים פרצו את הדרך בין האויבים הערבים כדי להגיע לירושלים. כיום, ראש הממשלה בנימין נתניהו סולל דרך לבניית בריתות חדשות עם מדינות ערביות באזור ומוביל אותנו למציאות חדשה. כפי שראש הממשלה נוסע לבקר במדינותיהם – אנחנו מחכים לראות מנהיגים ומבקרים מהמדינות הללו עולים דרך שער הגיא לביקורים בירושלים הבירה."
לדברי השר הירושלים ומורשת, רפי פרץ, אמר: "יש לנו מחויבות עצומה לפורצי הדרך לירושלים, מוסרית, ציונית וערכית. את המורשת שלהם צריך ללמד לא רק בכיתות אלא לצאת וללמוד דרך הרגליים בחאן המדהים שהוקם בשער הגיא. סייענו תקציבית להשלמת הפרויקט והשאיפה שלנו להביא תלמידים ותנועות נוער שילמדו ויתחברו למורשת החשובה הזו״.
לדברי שאול גולדשטיין מנכ״ל רשות הטבע והגנים: ״עבורי טקס זה מהווה סגירת מעגל מרגשת מאוד. אבי, ירחמיאל גולדשטיין ז"ל, היה ממלווי השיירות בדרך לירושלים במלחמת העצמאות ואף ליווה כקשר את שיירת נבי דניאל לגוש עציון הנצור. בילדותי ספגתי את גבורת הלוחמים והייתי עד להקמת אנדרטת הפורצים, חודשים ספורים לפני מלחמת ששת הימים. היום, כ"ט בנובמבר, יום הכרזת האומות המאוחדות על הקמת הבית לעם היהודי, כאן בארצנו האהובה, כבוד הוא לי, כמנכ"ל רשות הטבע והגנים, להוביל את התהליך שהביא לפתיחת מרכז המורשת לאותם גיבורים שבאו מכל העדות והגלויות, חיילים מכל ארגוני הלחימה למען הקמת המדינה ואזרחים, נערים ומבוגרים, נשים וגברים, צברים ופליטי התופת באירופה, חלקם נצר אחרו למשפחתם. היום, אפשר להודות, בזכותם ירושלים היא בירת ישראל״.
את ההחלטה להקדיש את האתר הלאומי חאן שער הגיא, שהוכרז כבר לפני עשרות שנים (שנת 79), לזכרם ופועלם של מבקיעי הדרך הנצורה לירושלים במלחמת העצמאות, קיבל ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כשלוש שנים. מאז ובהתאם להחלטה זו החלה רשות הטבע והגנים בקידום עבודות תשתית ופיתוח מקיפות שכללו השלמת והסדרת אזור חניה ושבילי הליכה למבקרים, חיזוק ושיפוץ המבנים, טיפוח נופי וכן הקמת מרכז מורשת מרשים וחווייתי עם מייצגים ותכנים מיוחדים המותאמים לייעודו. זאת בהובלת ובמימון משרד ראש הממשלה, משרד ירושלים ומורשת ובשיתוף אנשי התוכן של רשות הטבע והגנים, עמותת דור הפלמ"ח ובני משפחותיהם וכן חברת בריז קריאייטיב, המתמחה בהקמת מרכזי המבקרים ונבחרה לבצע את הפרויקט.
מרכז המורשת החדש מאפשר למבקרים בו להיחשף ולהכיר מקרוב ובאופן חוויתי ועוצמתי את מורשת הקרבות בדרך לירושלים ואת סיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ"ח האמיצים ביחד עם מלווי השיירות, חלקם אזרחים , שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה.
מסלול הביקור במרכז המורשת נמשך לאורך 5 תחנות מרכזיות בהן: מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים, עמדת דרך, עמדת אלחוט, עמדת אספקה, תחנה חווייתית המדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה ומיצג סיום בו המבקרים גם יוכלו לבחון את ערכיהם ביחס לערכי הלוחמים. הפעילות בתחנות הינה אינטראקטיבית בחלקה באמצעות דיסקיות המחולקות לכל מבקר בכניסה, ובסוף משמשות אותו גם לבחירת ערך החשוב לו, שיתלה על לוח הערכים שבאתר.
יצוין כי הטקס החגיגי לחנוכת האתר ומרכז המבקרים החדש בוצע כבר עתה מתוך התחשבות וכבוד ללוחמות וללוחמים האמיצים והמבוגרים שעודם בחיים ומחכים בכיליון עיניים להשקתו כאתר מורשת המנציח את סיפורם. יחד עם זאת האתר צפוי להיפתח לקהל המבקרים רק החל מחודש ינואר-פברואר, עת יושלמו כל העבודות וההיערכויות הנדרשות לקליטת הקהל. הביקור באתר ידרוש תיאום מראש בשל אופי הסיור שבו והכניסה אליו תהיה בתשלום.
סיפור שער הגיא והחאן
שער הגיא, הידוע גם בשמו בערבית "באב אל ואד" , בדרך המובילה מיפו לירושלים היה לאורך השנים שלפני קום המדינה וגם במהלך מלחמת יום העצמאות ציר אסטרטגי חשוב מעצם היותו צוואר בקבוק טופוגרפי המוקף רכסים. בזכות מאפייניו הצליחו הערבים ששלטו באזור לפני המלחמה להציב מארבים ולפגוע בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה. במהלך מלחמת העצמאות התקבלה החלטה בקרב המפקדים להשיג שליטה על האזור כדי למנוע תקיפות אלו והמטרה הושגה בזכות לוחמי הפלמ"ח שהובילו את הלחימה.
החאן בשער הגיא ומצודת הדרכים נבנו בסוף המאה ה-19 כאשר החאן שימש כפונדק דרכים לצליינים בדרך מירושלים ליפו. המבנים בחאן שער הגיא הוכרזו כאתר לאומי החל משנת .1979. לאורך השנים היה ניתן לראות בו רק משוריינים , זכר לקרבות מערכות ישראל והא לא זכה לביקורים רבים בין היתר בגלל בעיית נגישות תחבורתית.
בעקבות החלטת הממשלה להקדיש את המקום לזכרם ופועלם של מבקיעי הדרך הנצורה לירושלים במלחמת העצמאות הושג כאמור התקציב הנדרש וסומנה המטרה והדרך לשדרוג האתר והקמת מרכז המבקרים.