החשמל התייקר החודש ב-8.2%, המשמעות היא שחשבון החשמל הממוצע של משק בית יעלה מהחודש הבא בכ- 80 ₪ לחודשיים ובכ- 480 לשנה; העלייה בחשבון החשמל היא רק חלק מגל של התייקרויות כיצד אפשר לחסוך בחשמל בשימוש הביתי?
ניר אריאל מפקח שיפוצים ובנייה בעל וותק של כ- 25 שנה בתחום הבנייה נותן טיפים יעילים לחסכון בחשמל: דוד שמש הוא מכשיר חשמל שגוזל הרבה חשמל, כאשר מדליקים את הדוד בימי החורף כעבור 15 דק' המים כבר צריכים להיות חמים, אם זה לא קורה צריך לבדוק שעל המזלג שבתוך הדוד אין אבנית.
מזלג חדש עולה 60-70 ₪, אם מזמינים איש מקצוע שיחליף ו/או ינקה את המזלג זה יכול לעלות כמה מאות שקלים.
כיום יש פטנט בדוודים- "חמם מהיר" מתקינים אותו על המזלג, זה מתקן בצורת בקבוק, המזלג מחמם רק את מה שיש בתוך הבקבוק ולא את כל ה- 120 ליטר, כדי להוסיף את ה"חמם מהיר" הדוד חייב לעמוד (לא שוכב).
כל מי שיש לו קצת חוש טכני יכול להתקין את הפטנט הזה שיכול לחסוך הרבה חשמל. מחירו של ה"חמם מהיר" כ- 60-70 ₪ , איש מקצוע ייקח על עבודה כזאת כ- 500 ₪.
אם מחליטים לקחת איש מקצוע חשוב לפני כן לקבל עליו המלצות, ידוע שבתחום הזה יש לא מעט שרלטנים.
כאשר אין קולטים על הגג המשמעות של זה חימום של המים בחורף ובקיץ, במקרה כזה ניר ממליץ לעבור לחימום בגז: בתוך הדוד יש צינור נחושת מפותל ולמטה פתיליה, כאשר פותחים את ברז המים הפתיליה נדלקת ומתחילה לחמם את המים שעוברים בצינור, כך לא צריך להדליק דוד שלם בשביל מים חמים.
אומנם הגז לא יותר זול מחשמל אבל מכיוון שלא צריך לחמם דוד שלם הצריכה נמוכה יותר, הגז מחמם רק את הכמות שאנחנו צריכים ולא מעבר לזה. כיום לכל חברת גז יש את המכשיר הזה, מי שמתכנן שיפוץ כדאי שיבדוק מול חברות הגז היכן אפשר למקם את פתח האיורוור של זה. יתרון נוסף- זה תופס פחות מקום במסתור כביסה.
אטמור- מתקן שמחמם רק את המים שאנחנו צריכים כעת, זה מתאים יותר למשרדים, למרות שגם בבתים פרטיים יש אנשים שמכניסים את זה למקלחת.
הגל הירוק- למי שבונה בית חשוב להקפיד על בנייה עם חומרים מבודדים: לבדוק עם ספק האלומיניום לגבי סוג החלון המבודד מבחינת העברה של חום וקור.
טיח טרמי- כדי שלא תהיה השפעה של החוץ על הפנים לעשות בידוד טרמי. אם משפצים אפשר לצפות את הבית מבפנים עם בידוד טרמי, אומנם מפסידים כמה ס"מ מהבית אבל מרוויחים אנרגיה של חום וקור.
כאשר מדובר בבתים ישנים, החדרים שלהם בדר"כ גדולים יותר אז בשיפוץ כדאי לאבד כמה ס"מ לטובת חסכון.
מערכת סולארית- כיום חברת החשמל מעודדת אנשים להתקין מערכות סולאריות על הגג, ההתקנה יקרה, אבל עם הזמן מחזירים את ההשקעה, זהו ללא ספק עסק מניב.
דירוג אנרגטי- לכל מוצרי החשמל יש דירוג אנרגטי, כאשר קונים מוצר חשמלי צריך לבדוק את הדירוג שלו.
מזגנים- כשקונים חשמל צריך להבין איזה מזגן צורך הכי פחות חשמל. הכי זול לקנות מיני מרכזי לכל הבית, אבל אם רוצים לקרר/לחמם רק חדר אחד מיני מרכזי הוא בזבזן חשמל. עדיף לעשות מזגן לכל חדר עם מערכת שיודעת לווסת את הכוח והחשמל.
לכן מי שקונה דירה חדשה מקבלן, כדאי לו להשקיע בהכנה למזגן עילי בכל חדר, זה יחסוך לו חשמל בטווח הרחוק.
חימום תת רצפתי- פינוק לא זול אבל בטווח הרחוק משתלם. אם הריצוף עבה הוא שומר על הטמפרטורה, כך אפשר לחמם רק שעה והחימום יחזיק לשלוש שעות. החימום עובד ע"י מערכת של סלילי חשמל מתחת לרצפה או סלילי מים חמים מתחת לרצפה.
כאשר בונים בית יש אדריכלים שהמומחיות שלהם היא בנייה ירוקה, הם יוודאו שיכנס לבית אור טבעי, כיווני החלונות נכונים, הצללות על הבית עם עצים, ישימו על הגג כמה שיותר קולטים לאנרגיה סולארית.
כיום יש יועצים טרמיים, לפעמים העירייה (למשל ראשל"צ) מחייבת את מי שבונה בית לקחת יועץ טרמי כדי שהבית יעמוד ברף מסוים של בידוד כדי לחסוך באנרגיה, זה דורש הוצאה נוספת אבל זה לטובת כדה"א. לכל מי שבונה בית מומלץ לקחת ייעוץ טרמי, זה טוב לכולנו ובטווח הרחוק יחסוך לו הרבה כסף.