פרופ' שמעון שטרית, שר הכלכלה בממשלת רבין ז"ל ומי שיזם את החוק להגנת הערבים למשכנתאות- מבקר בחריפות את הבנקים למשכנתאות על הגדלת תשלומי המשכנתא בתקופה קשה זו.
לדברי הפרופ' שטרית: "שוב הבנקים רואים רק את הרווח שלהם ולא את ההגינות לציבור. על הבנקים להישמר מקפיטליזם חזירי המנצל את חולשת הלקוחות".
"מדהים איך בימים אלה ממש הבנקים למשכנתאות בישראל עובדים בעיניים הן על בנק ישראל והפיקוח על הבנקים והן על ציבור רוכשי הדירות, נוטלי המשכנתאות", אומר פרופ' שמעון שטרית, המועמד לנשיאות המדינה ושר הכלכלה לשעבר בממשלת רבין ז"ל ומי שחולל מהפכה בשוק המשכנתאות בכל הנוגע לאיזון בין האינטרסים של הבנקים לבין האינטרסים של הערבים/הציבור, בכך שיזם לפני 29 שנה את החוק להגנת הערבים למשכנתאות.
הדברים מתייחסים לפרסומים חוזרים ונשנים, למשל בתוכנית חסכון של ערוץ 12, ולפיהם ההקלות הרגולטוריות שהבנקים למשכנתאות קיבלו מבנק ישראל, בדבר מיחזור משכנתאות לפי בחירת הלקוח – אשר לא רק שאינן מיטיבות עם הלקוחות ומוזילות את המשכנתא – הן, פעמים רבות, אף מייקרות אותה.
"מדובר בשערורייה צרכנית לפיה הבנקים מצפצפים על הנחיות נגיד בנק ישראל ומנצלים את השינויים כדי להכביד עוד יותר על הציבור בהעלאת גובה תשלומי המשכנתא, לעיתים באלפי שקלים", ציין פרופ' שמעון שטרית.
"חוק הערבות שיזם פרופ' שטרית, בהיותו יו"ר הלובי החברתי בכנסת, הביא לכך שבמקום לתבוע את הערבים ולעיתים ערב אחד על כל הסכום , הבנק חייב לתבוע את הלווה נוטל המשכנתאות. היתה זו מהפכה בהגנת הערבים מול הבנקים שלחמו בה ללא הצלחה".
פרופ' שטרית הביע היום ביקורת חריפה על הבנקים: "רדיפת הרווח של הבנקים תוך התעלמות מהאינטרסים וההגינות ללקוחות פוגעת בציבור לוקחי המשכנתאות בימי הקורונה.
דווקא בתקופה זו, בה אזרחי המדינה נאנקים תחת נטל כספי קשה, בשל מגיפת הקורונה, היה מצופה מהבנקים להיטיב עם לקוחותיהם ולא לדאוג רק להגדלת שורת הרווח במאזני הבנקים, בלי לספור כלל את הלקוחות, הבאים מהשכבות הרחבות בעם. לבנקים יש גם אחריות חברתית ותפקיד חברתי ולא רק רדיפת רווח ועליהם להיזהר מקפיטליזם חזירי".
עוד הדגיש פרופ' שטרית: ״הגיעה העת שגם הפיקוח על הבנקים ישים דגש על הגינות ללקוחות ולא רק על יציבות הבנקים״.