בספארי ברמת גן נבנה בימים אלה מתחם חדש וגדול, תוספת נכבדה לבית החולים לחיות בר. המתחם החדש, מיועד למתחמי אשפוז מתקדמים לעופות וליונקים, חדר ניתוח משוכלל וגוזליה גדולה, שתאפשר מקום שקט ומחומם להאכלות התכופות בעונות הגוזלים.
במהלך הבנייה, התגלתה בשבוע שעבר, תגלית ייחודית ויוצאת דופן – שני סרקופגים ייחודיים, ארונות קבורה עתיקים שנמצאו תחת החפירות.
עובדי הספארי הוותיקים שהיו במקום, סיפרו כי הם נתקלו בקברים האלה לפני שנים רבות מאוד, באזור חניון הספארי. הארונות הועברו כבר אז בסמוך למתחם מרפאת הספארי ואזור מטפלי הסוואנה האפריקנית, אך עם השנים, הארונות נשכחו והתמלאו בחול ובצמחייה עבותה.
לפני מספר ימים, כאשר החלה בניית המתחם החדש של בית החולים לחיות בר, הקבלן שעבד באזור החל לחפור, ולפתע רמי תם, מנהל הסוואנה, הבחין בשני הארונות מבצבצים מן החפירות. הוא מיהר לקרוא למנהל תחום בעלי החיים, שמוליק ידוב, שהגיע לראותם והזעיק למקום את מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, אלון קליין ועוזי רוטשטיין.
השניים הגיעו ולא האמינו למראה עיניהם. הם לא ציפו למצוא ארונות קבורה כאלה דווקא בספארי, ולאחר שערכו בדיקות מעמיקות, הכריזו בהתרגשות כי מדובר בנכס ייחודי עתיק במיוחד.
על פי האבן והעיטורים היפהפיים, הארונות נועדו לאנשים בעלי מעמד גבוה ונראה כי הקבורה נעשתה בסמוך לספארי.
לפי הארכיאולוגים מרשות העתיקות, כי מדובר בארונות קבורה בני כ-1800 שנה, מהתקופה הרומית. ארונות הקבורה נושאים עיטורים של דיסקוס – סמל הגנתי המלווה את הנשמה ומגן עליה בדרכה לעולם הבא, וגרלנדות – זרי פרחים, שהיו עיטור שכיח על קברים בתקופות היוונית והרומית.
ארונות הקבורה, שנעשו מאבן מקומית – ככל הנראה מהרי יהודה או השומרון, נבנו כחיקוי מקומי לארונות השיש הפרוקונסי היוקרתיים, המוכרים מאזור מרמרה שבטורקיה.
שני הארונות שנמצאו יחד, נושאים שניהם את אותו העיטור, ויתכן כי הקברים נבנו עבור בעל ואישתו, או עבור בני משפחה. מקור הארונות לא ידוע, אך נראה כי הקבורה נעשתה בסמוך לספארי, באזור מסובים – שבה, בתקופה הרומית, שכנה בני ברק העתיקה, המוכרת לנו מהגדת הפסח.
אין ספק שעשירי התקופה, שנקברו בארונות עם רכושם הרב, לא תיארו לעצמם שארונותיהם ימצאו מקום של כבוד בין הג'ירפות והפילים לבין הגוזליה. אתמול, הם הועברו למקומם הטבעי, באוצרות המדינה.