לקראת חגי תשרי: משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם נתוני צריכה של מאכלי החג הפופולריים בישראל
חגי תשרי הם הזדמנות לא רק להתחדשות רוחנית אלא גם זמן מצוין להימצא סביב שולחן החג עם מאכלים שמסמלים את השנה החדשה. לקראת ראש השנה וסוכות, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני הצריכה של המאכלים האופייניים לחג, עם דגש על דגים, בשר, עוף, רימונים, תפוחים ויין. כיצד השפיעו חגי תשרי על הצריכה המקומית ואילו מאכלים זוכים להעדפה מיוחדת?

דגים: עלייה חדה בצריכת דגים
הדגים הם אחד מהמאכלים המובילים בשולחן החג, עם צריכה שמזוהה במיוחד עם ראש השנה. בישראל הצריכה השנתית של דגים לנפש עומדת על כ-9 ק"ג בממוצע, אך בשבוע שלפני החג נצפית עלייה חדה של כ-47% בהשוואה לשבועות רגילים. הדגים הפופולריים ביותר בתקופה זו הם האמנון והסלמון, עם עדיפות ניכרת לאמנון (43%) ולסלמון (34%).
משרד החקלאות מדווח כי האספקה המקומית של דגי המאכל עלתה בכ-67% בעשור האחרון, עם כ-92 אלף טון דגים שהגיעו לישראל בשנת 2024. אולם, מרבית הדגים הנצרכים בישראל הם דגים מיובאים, כאשר כ-94% מהדגים מיובאים, רובם קפואים. הממשלה מעודדת את הציבור לצרוך דגים טריים וישראלים על מנת להקטין את התלות בייבוא ולהגביר את הצריכה המקומית.
בשר : שיא של צריכה לקראת החג
הצריכה של בשר בקר בישראל גבוהה משמעותית בהשוואה למדינות רבות בעולם. נכון לשנת 2024, הצריכה הממוצעת לנפש עומדת על כ-19.1 ק"ג בשר בקר. לקראת חגי תשרי, הצריכה צפויה לעלות ב-64% לעומת שבועות רגילים, כאשר בשנה האחרונה נרשמה עלייה של כ-8% בהספקת הבשר המקומי. יש לציין כי הרוב המכריע של הבשר שמגיע לישראל מצונן או קפוא ומיובא ממדינות אירופה.
ישראל נמצאת הרבה מעל ממוצע הצריכה של הבשר במדינות ה-OECD (13.4 ק"ג לנפש), וצריכת הבשר של ישראלים היא בין הגבוהות בעולם. מדינות כמו ארגנטינה וארה"ב מובילות בצריכת בשר, אך ישראל נמצאת קרוב לאותן רמות. משרד החקלאות עובד על רפורמות שיאפשרו ייבוא קל יותר של בשר, ובכך להוזיל את המחירים ולהגביר את הזמינות בשוק.
עוף: צריכת עוף גבוהה במיוחד
הצריכה של עוף בישראל היא מהגבוהות בעולם, עם ממוצע של 49 ק"ג לנפש בשנה, הרבה מעבר לממוצע העולמי של 21.8 ק"ג לנפש. בימים שלפני החג, הצריכה של עוף עולה ב-29% בהשוואה לשבועות רגילים. ענף העוף המקומי בישראל פעיל מאוד, עם כ-590 מגדלים, שמספקים את הביקוש הרב למוצרי עוף.
הצריכה הגבוהה של עוף נובעת ככל הנראה ממחירו הזול יחסית לאופציות אחרות, וקלות השימוש בו. הן לארוחות החג והן כהכנה יומיומית. ישראל, יחד עם ארה"ב, פרו ואוסטרליה, נחשבת לאחת הצרכניות הגדולות ביותר של עוף בעולם.
רימונים : פירות החג הבריאים
הפירות המיוחדים של חגי תשרי הם רימונים, שהפכו לסמל לשנה מתוקה ובעלת ברכות. אספקת הרימונים לנפש בישראל עומדת על כ-3.5 ק"ג לשנה, ולקראת ראש השנה, נצפית עלייה דרמטית בצריכת הרימונים, במיוחד בשבוע שלפני החג, כאשר כ-15% מהכמות הנמכרת בשנה נמכרת במהלך תקופה זו.
משרד החקלאות מציין כי ענף הרימונים עבר שינוי משמעותי בעשור האחרון, עם פיתוח טכנולוגיות לייעול הפרי וקליפתו, שגרמו לפרץ ביקוש. על פי משרד החקלאות, פרי הרימון מהווה מקור מצוין לנוגדי חמצון, ויטמין C וברזל, ולכן נצרך גם לצרכים בריאותיים.
תפוחים: פירות חגי תשרי
תפוחים הם אחד מהפירות המובילים בשולחן החג, ובישראל צורכים בממוצע כ-14.1 ק"ג תפוחים לנפש בשנה. בשבוע הקניות של חגי תשרי, הצריכה עולה ב-74% בהשוואה לשבוע רגיל. שוק התפוחים בישראל פרוס על שטח של כ-20 אלף דונם, עם יבול של כ-65 אלף טונות, כאשר תפוחים מוגדלים בעיקר בצפון הארץ, בהרי הגליל והגולן.
הזנים הפופולריים ביותר בישראל הם "סמיט", "גאלה" ו"פינק קריספי", כאשר כל זן מציע טעמים שונים ותרומה בריאותית שונה, הכוללים ויטמינים ומינרלים.
יין : צריכה נמוכה יחסית בישראל
הצריכה של יין בישראל היא פחותה בהשוואה למדינות אחרות, עם ממוצע של כ-6 ליטרים לנפש בשנה. זאת, בהשוואה לצריכה הגבוהה במדינות כמו צרפת ופורטוגל, שם הצריכה היא כ-46 ו-51 ליטרים לנפש, בהתאמה. משרד החקלאות מדווח על עלייה בביקוש ליין ישראלי, ובמיוחד ליינות מבעבעים ויינות לבנים.
הייצור המקומי של יין בישראל עומד על כ-45 מיליון בקבוקי יין בשנה, עם ריכוזים בולטים של גידול ענבים ליין ברמת הגולן, הגליל העליון ויישובים נוספים ברחבי הארץ. מגמת עלייה בצריכת היין הישראלי ניכרת גם בעולם, עם עלייה בייצוא, בעיקר לארה"ב, שמהווה כ-70% מהיצוא.
מה נבחר לשולחן החג?
לקראת חגי תשרי, ניתן לראות שישראלים צורכים הרבה יותר דגים, בשר, עוף, תפוחים, רימונים ויין בשבוע הקניות שלפני החג. אלו מוצרים המאפיינים את החג, ומשרד החקלאות מציין את ההעדפות הבריאותיות והמסורתיות של הציבור. לצד זאת, ניכר כי מגמת העלייה בצריכה משקפת את הרצון לשלב בין טעמים מסורתיים לבין בריאות וחדשנות.