השקעה של מאות מיליונים וחדשנות דיגיטלית, כך מתכוונת המדינה להיאבק באובדן המזון
לראשונה בישראל, המשרד להגנת הסביבה בשיתוף משרד החקלאות משיקים תוכנית לאומית מקיפה לצמצום אובדן ובזבוז מזון. היעדים: הפחתה של 20% עד 2035 וחיתוך דרמטי של 50% עד 2050.
במקביל למהלכים סביבתיים וכלכליים, המדינה מקדמת גם שורת הטבות למשרתי מילואים, בהן הנחות משמעותיות ברישוי נשק.
"מהפכת הפסולת נמשכת"
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה: "מהפכת הפסולת של ישראל נמשכת. מונעים יצירת את הפסולת כבר במקור. לראשונה בישראל המשרד להגנת סביבה יחד עם שותפים ומומחים מציע תוכנית מקיפה שתצמצם את היווצרות פסולת המזון. יישום התוכנית יחייב שיתוף פעולה ממשלתי רוחבי ואנחנו מאמינים כי נוכל לרתום את כל השותפים הרלוונטיים להתמודד עם בזבוז המזון הפוגע בחברה, בסביבה ובכלכלה."
המספרים הגדולים: 2.6 מיליון טון מזון בשנה
על פי דוח לקט ישראל בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, בשנת 2022 נאמד היקף המזון האבוד בישראל בכ־2.6 מיליון טונות, כ־37% מהייצור המקומי. העלות הישירה הגיעה ל־23.1 מיליארד שקלים, והעלות הסביבתית מוערכת בכ־4 מיליארד שקלים. מרבית הבזבוז מתרחש דווקא אצל הצרכנים, 38% מהכמות ואחריהם החקלאות עם 24%.
הנתונים מצטרפים לשורה של אירועים חברתיים וביטחוניים שהציפו היום את נושא האחריות האזרחית מההתמודדות עם בזבוז ועד לגבורת אזרח חרדי שחיסל מחבלים בצומת רמות.
חמישה מהלכים מרכזיים
התוכנית מתמקדת בחמישה מהלכים: הנגשת מידע, רגולציית פסולת, שינויי התנהגות, הרחבת הצלת מזון, וסנכרון ותיאום. בנוסף, יוקמו מערכי חדשנות ותשתית לאומית למדידה ודיווח.
עלות יישום התוכנית נאמדת ב220 מיליון שקלים בתרחיש מתון או 400 מיליון שקלים בתרחיש מתקדם, לפריסה של חמש שנים. בין ערוצי הפעולה: אפליקציה לדיווח חקלאי על עודפי תוצרת בזמן אמת, מסד נתונים אינטראקטיבי, זירת מסחר מקוון לחקלאים ומערכים אזוריים להצלת מזון.
