קול קורא חדש שפורסם היום מציע מענקים להקמת מאגרי נתונים מתקדמים למחקר ולפיתוח בתחומי ההייטק, החקלאות, הבריאות והביטחון. המטרה: להפוך את ישראל למעצמת דאטה עולמית
רשות החדשנות, משרד הכלכלה והתעשייה, משרד החקלאות וביטחון המזון ומנהלת תקומה הודיעו על קול קורא חדש בהיקף של 44 מיליון ש"ח, לטובת פיתוח והנגשה של מאגרי נתונים איכותיים. מדובר במהלך לאומי שנועד לאפשר למומחים, חברות טכנולוגיה וגופים תעשייתיים בישראל להאיץ את פיתוחי הבינה המלאכותית במגוון תחומים.
היוזמה מעניקה מלאכותית ומהווה אבן דרך גישה של ישראל מצב את עצמה כמעצמה עולמית בתחום הבינה המלאכותית. ההשקעה נוצרה מתוך ההבנה שנתונים איכותית, נגיש, ממוין ומעודכן הוא תשתית קריטית לקידום פיתוחים חדשניים, פיתוח אלגוריתמים מתקדמים, חיזוי תהליכים תעשייתיים, אצת מחקר ופיתוח מדעי, ואף פתרונות קידום לאתגרי האקלים, המאהאה והביטחון .
אחד התחומים המרכזיים בהם תיושם הוא תחום האגרוטק, בו מאגרי במחקר ובנתוני קרקע, אקלים, סוגי גידולים, מזיקים, פרוטוקולי גידול, טכנולוגיות חקלאיות ונתוני שיווק והפצה, בדגש על איסוף נתונים חקלאיים בזמן אמת והתייחסות למשבר האקלים העולמי וההתחממות הגלובאלית. מדובר במידע שעד כה היה פזור בין גופים שונים שלא היה תמיד נגיש לצורכי מחקר. הנגשת מידע תעזור לפיתוחים טכנולוגיים מבוססי דאטה בתחום החקלאות.
חקלאות חכמה מול שינויי האקלים
אורן לביא, מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון: "החקלאות של המחר נשנת על בינה חקלאית ( Smart Agriculture Intelligence ) ודאטה איכותית. לראשונה בישראל, אנו מקימים תשתית Data-Nation חקלאית – מערכת מאוחדת של נתוני קרקע, לוויינים, חיישנים ושרת אספקה, שתאפשר פיתוח טכנולוגיות מבוססות AI , לחיזוי איומים, שיפור פריון והשפעות עם משבר האקלים. כך נבטיח חקלאות חכמה, יציבה ומובילה בעולם.
דרור בין, מנכ״ל רשות החדשנות: "נתונים הם חומרים הגולמי לאימון מודלי בינה מלאכותית שיוצרים פתרונות פורצי דרך בתחומים רבים – במזון, נסיעה, בבריאות, בביטחון ובתעשייה. הקול הקורא הזה נועד להפוך את המאגרי מרץ של מדינת ישראל פתוחים של חדשנות. הנגשה רחבה של נתונים איכותיים תניב פיתוחים מהירים, ותחזק את מקומה של ישראל כמעצמת בינה מלאכותית גלובלית ".
מוטי גמיש, מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה:
"כחלק מהעבודה המתמשך של המשרד בחיזוק מנועי הצמיחה של הישראלי הבנו כי דאטה היא הנפט החדש. כדי לאפשר לחברות הישראליות לפתח מוצרים פורצי דרך ולהתחרות בשווקים הבינלאומיים בעידן הבינה המלאכותית, אנחנו חייבים להנגיש. לחברות תשתית דאטה איכותית. זה המאמץ שלנו גאים להשיק יחד עם משרדי ממשלה אחרים ופיתוח של תשתית שכזאת עבור החברות".
אביעד פרידמן, ראש מנהלת תקומה : ״מנהלת תקומה אשר הוקמה כדי לשקם את יישובי עוטף עזה שנפגעו באירועי השבעה באוקטובר – אך תהליך השיקום חייב לכלול לא רק בנייה מחודשת של בתים ותשתיות, אלא גם חיזוק עתידי של היישובים דרך תעסוקה, חדשנות והזדמנויות. ההשקעה בהקמת מאגרי נתונים מתקדמים תאפשר ליישובים ולחברות מהפריפריה להשתלב בגל הצמיחה הטכנולוגית של ישראל. זו הדרך להפוך את אזור העוטף ממוקד פגיעה – למוקד מצוינות וחדשנות ".
מטרתקול הקורא היא ליצור תשתית נתונים לאומית מתמחה בתחומים שונים, פורצת דרך אשר תתמוך בהוצאת תובנות ,אימון מודלי בינה מלאכותית, מוצרי פיתוח, שירותים וטכנולוגיות חדשות. מאגרי מידע שיתוקצבו זו יכולים לכלול נתונים שנצברו לאורך השנים במגזר הציבורי או פרטי לצד נתונים חדשים שיאספו באופן יזום .
מדובר בהזדמנות לחבר בין ידע גולמי – לנתונים מנותחים, מסודרים, בטוחים ונגישים. השותפות בין הגופים הממשלתיים מבטאת הבנה אסטרטגית: בעידן הבינה המלאכותית, הנתונים הם משאב חיוני למחקר ופיתוח פורצי דרך.
שישה מנועי היום קצב לאומיים יזכו לתשתית נתונים, בדגש על מאגרי מידע ונתונים במקום זמינים באקוסיסטם הישראלי:
התוכנית כוללת יצירת מאגרי מידע שישרתו שישה תחומים מרכזיים:
- בריאות ומדעי החיים: פיתוח תרופות, דיאגנוסטיקה וטכנולוגיות מותאמות למערכת הבריאות
- ייצור מתקדם: אוטומציה, חיישנים ומוליכים למחצה
- אקלים ודזרטק: חיזוי מזג אוויר, אנרגיה מתחדשת וניטור סביבתי
- אגרוטק: דאטה חקלאי ממוקד, כולל חיישנים ומערכות GIS
- פודטק: חלבון אלטרנטיבי, תהליכי ייצור חדשניים ומעקב תזונתי
- ביטחון והייטק: מידע לצורכי סייבר, חלל, תחבורה חכמה, בלוקצ'יין ופינטק
המהלך מגובש בשיתוף פעולה הדוק בין ארבעה גופים מרכזיים לאור היה שבמאגרי נתונים קיים קיים ראיון לגודל ושיתוף פעולה, והוא נועד לאפשר צמיחה של יזמים חדשים, חוקרים צעירים וחברות מתחילות דרכן.
ההשקעה הלאומית בתחום הדאטה והבינה המלאכותית מצטרפת לשורת מהלכים ממשלתיים לחיזוק הכלכלה והחוסן החברתי של אזרחי ישראל – לצד ההשקעות בטכנולוגיה, ביום חמישי הקרוב צפויים אלפי משפחות לקבל מענק כספי ישירות לחשבון הבנק במסגרת תוכנית הפיצויים והסיוע של הביטוח הלאומי.
בעוד המדינה משקיעה בתשתיות דאטה ובינה מלאכותית לצמיחה טכנולוגית ארוכת טווח, גם תשתיות התחבורה הפיזיות עוברות שינוי. פרויקט "נתיבים מהירים" בכביש החוף, שמתקדם בלילה הקרוב עם התקנת גשרי שילוט חדשים, הוא תזכורת לכך שהשינויים לטובת הציבור מתבצעים גם בשטח- ושהשילוב בין טכנולוגיה לתכנון חכם הוא המפתח לעתיד יעיל יותר.
