המורה לי לוי פרידמן עזבה את חייה הנוחים במיאמי כדי להתנדב בישראל בזמן מלחמה. בעוטף עזה, בגבול הצפון ובצפת – היא גילתה משמעות מחודשת, קהילה חמה ושליחות עמוקה. "אני ממליצה לכל יהודי בתפוצות – בואו. אל תחכו"
בזמן שרבים בתפוצות חששו לטוס לישראל, לי לוי פרידמן (50), מורה מבית הספר היהודי Temple Beth Sholom במיאמי ביץ', עשתה את ההפך. בסוף חודש יוני, בעיצומה של המלחמה, היא ארזה תיק, נפרדה מהתלמידים – והגיעה להתנדב עם עמותת "לבנות ולהבנות" באזורי הלחימה והעורף. את הדרך הזו היא לא עשתה לבד: הורי התלמידים והקהילה במיאמי התגייסו למימון המסע, מתוך תחושת שליחות יהודית משותפת.
"חיפשו דרך אמיתית לתמוך בישראל"
לי לקחה חלק בפעילות בעוטף עזה בקיבוץ דורות, ובקיבוצים משגב עם ודפנה בגליל העליון – אזורים שספגו פגיעות קשות במהלך הלחימה. הפעילות התבצעה במסגרת עמותת "לבנות ולהבנות", שמאז 7 באוקטובר שיקמה ושיפצה כ־300 מבנים שנפגעו בעוטף עזה ובגבול הצפון.
"ההורים בבית הספר חיפשו דרך אמיתית ומשמעותית לתמוך בישראל", היא מספרת. "כשהבינו שאני מתכננת להתנדב עם 'לבנות ולהבנות', הם התרגשו, תמכו, ויצאו בגיוס מיוחד שאִפשר לי לצאת לדרך".
"מצאתי קהילה ותחושת שייכות"
בצפת השתלבה לי בתוכנית חינוכית ייחודית שמשלבת עשייה בשטח, סיורים ולימוד ציוני – תוכנית שלרוב מיועדת לצעירים עד גיל 40, אך נפתחה גם למתנדבים מבוגרים בעקבות המלחמה.
"זו הייתה חוויה ששינתה אותי", היא אומרת. "מצאתי כאן קהילה, משמעות ותחושת שייכות עמוקה. חזרתי להתחבר לעם ישראל, לארץ ישראל ולעשייה החינוכית שאני כל כך מאמינה בה".
לדבריה, המפגש עם מתנדבים מהארץ ומהעולם, עם ילדים ומשפחות שחזרו לבתיהם המשוקמים – העניקו לה שליחות חדשה. "אני ממליצה לכל יהודי בתפוצות – אל תחכו. בואו. תראו, תשתתפו, תתרמו. אתם תקבלו הרבה יותר ממה שתתארו לעצמכם".
ניתוחים חדשניים במיתרי הקול – ללא אשפוז וללא הרדמה מלאה



