שוק העבודה מתייצב, ההיעדרויות מזנקות: ההשפעות המורכבות של המלחמה

מספר העובדים הנעדרים עולה משמעותית

למרות נתוני תעסוקה יציבים, באפריל 2025 נרשמה קפיצה חדה במספר העובדים שנעדרו מהעבודה – בעיקר במגזר ההיי-טק ובקרב בעלי משלח יד אקדמי. מחוז ירושלים מוביל באבטלה

נתוני סקר כוח אדם לחודש אפריל 2025 שפורסמו היום (ב') על ידי הלמ"ס חושפים תמונה מורכבת של שוק העבודה בישראל: יציבות כללית באחוזי ההשתתפות והתעסוקה – אך עלייה דרמטית במספר העובדים שנעדרו מעבודתם באופן זמני, בין היתר בשל שירות מילואים או סיבות כלכליות.

שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עמד על 62.7% – ללא שינוי משמעותי לעומת החודש הקודם, כאשר שיעור התעסוקה בקרב בני 15 ומעלה עמד על 60.8%, ואחוז האבטלה נותר יציב על 3.0%. גם בקרב הגילאים 25-64 נרשמה מגמת יציבות – עם שיעור תעסוקה של 78.7% ואחוז אבטלה של 2.7%.

קפיצה חדה במספר הנעדרים אחת המסקנות הבולטות מדו"ח הלמ"ס היא העלייה הדרמטית במספר המועסקים שנעדרו מעבודתם במהלך השבוע הקובע – מ־186.6 אלף במרץ ל־671.6 אלף באפריל, עלייה של כ־260%. סיבות ההיעדרות העיקריות: שירות מילואים (3.2% מכלל המועסקים), סיבות כלכליות (2.9%) וסיבות אחרות.

בפילוח לפי מגדר, גברים נעדרו משמעותית יותר – כאשר 6.2% מהגברים נעדרו מהעבודה בשל מילואים (21% בחודש הקודם) לעומת 1.1% מהנשים. שיעור ההיעדרות הכלכלית בקרב גברים עמד על 4.3% לעומת 1.9% בקרב נשים.

היקף העבודה מצטמצם הדו"ח מציין ירידה ניכרת במספר העובדים בהיקף מלא – מ־3.24 מיליון במרץ ל־2.60 מיליון באפריל. לעומת זאת, מספר העובדים בהיקף חלקי עלה בכ־166 אלף.

מחוז ירושלים – מוביל באבטלה על פי פילוח אזורי, מחוז תל אביב מוביל בשיעורי השתתפות ותעסוקה (67.2% ו־65.5% בהתאמה), בעוד מחוז ירושלים מציג את השיעורים הנמוכים ביותר – עם 55% בלבד של השתתפות בכוח העבודה ו־52.2% שיעור תעסוקה. האבטלה בירושלים עמדה על 5% – הגבוהה בישראל.

הייטק ממשיך להתרחב תחום ההיי-טק ממשיך לגדול, למרות המצב הביטחוני: מספר השכירים בענף עלה באפריל ל־434 אלף, המהווים 11.2% מכלל השכירים במשק.

מי עוד נפגע? לצד העלייה בהיעדרויות, נרשמה ירידה במספר הבלתי מועסקים שהפסיקו לעבוד עקב פיטורים או סגירת מקום עבודה (27 אלף באפריל לעומת 30 אלף במרץ), וירידה במספר המתייאשים מחיפוש עבודה (14 אלף לעומת 21 אלף).

הנתונים גם מצביעים על כך ש־17.3% מהמועסקים עבדו מהבית, כאשר הענף שבו נרשם השיעור הגבוה ביותר של עבודה מרחוק היה תחום המידע והתקשורת (62%).

בו בזמן ששוק העבודה מציג יציבות יחסית בנתוני ההשתתפות והתעסוקה, נדמה כי השפעות המלחמה מחלחלות גם לזירות אחרות – כולל תחומים פחות צפויים כמו תחום הניתוחים האסתטיים, שבו נרשמה ירידה מפתיעה בביקוש. נראה כי שינויי ההרגלים, תחושת אי-הוודאות הכלכלית והמתח הביטחוני מותירים חותם לא רק על שוק התעסוקה – אלא גם על ההחלטות האישיות של הציבור.

מספר העובדים הנעדרים עולה משמעותית
מספר העובדים הנעדרים עולה משמעותית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות