ענפי ההייטק בתעשייה צונחים, הבנייה במגמת ירידה חדה – ומי בכל זאת מצליח לשמור על יציבות?
הירידה בקצב הצמיחה של המשק הישראלי באה לידי ביטוי באופן ברור בנתוני הפדיון שפרסמה הבוקר (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המתבססים על דיווחי מע"מ לחודש מרץ 2025. לאחר עלייה חדה של 7% בסך הפדיון ברבעון הקודם, נרשמה כעת עלייה מזערית בלבד של 0.1% בחישוב שנתי – עדות לקיפאון מסוים בפעילות הכלכלית הכללית.
ירידה בתעשייה ובבנייה – מגמות מדאיגות
ענפי התעשייה, הכרייה והחציבה המשיכו במגמת הירידה ורשמו ירידה של 2.8% בפדיון, לאחר ירידה של 1.1% ברבעון הקודם. גם ענף הבנייה, שהוביל את הצמיחה בסוף 2024, ירד בחדות – הפדיון בו צנח ב־9.8% לעומת עלייה של 23.8% בשלושת החודשים שקדמו לכך.
ענף אספקת חשמל ומים הציג ירידה חדה במיוחד של 16.1%, לאחר תקופה יציבה יחסית. גם השירותים הפיננסיים ושירותי הביטוח רשמו ירידה של 10.1% בפדיון.
הייטק: שירותים צומחים, תעשייה נחלשת
תחום ההייטק ממשיך להציג תמונה מעורבת: בעוד שסך הפדיון בענפי ההייטק עלה ב־0.6%, הפדיון בענפי ההייטק בתעשייה ירד ב־4.2% – המשך ישיר לירידה של 8% ברבעון הקודם. לעומת זאת, בענפי ההייטק שבתחום השירותים נרשמה עלייה של 5.4%, הממשיכה מגמת צמיחה של 8.5% מהתקופה הקודמת.
מסחר ושירותים: שומרים על יציבות יחסית
ענפי המסחר הסיטוני והקמעוני ממשיכים להוות עוגן כלכלי, עם עלייה של 1.5% בפדיון, לאחר עלייה של 5.4% ברבעון הקודם. גם תחום שירותי האירוח והמזון הציג עלייה של 3.4%. לעומתם, ענפי התחבורה והאחסנה רשמו ירידה קלה.
ענפי הנדל"ן היו החריג הבולט לחיוב, כשפדיון הפעילות בתחום זה זינק ב־40.6%, המשך ישיר לצמיחה המרשימה של 22.4% בסוף 2024.
ובתוך כך, לרגל יום ירושלים, נחשפים נתונים עדכניים במיוחד על עיר הבירה – מהם עולה כי הבנייה, התחבורה והפעילות העסקית בעיר נמצאות בעיצומו של מהלך פיתוח מרשים. מעל 28 אלף יחידות דיור אושרו בעיר בארבע השנים האחרונות, מערך הרכבת הקלה מתרחב, ותחום ההייטק ממשיך לפרוח עם מאות חברות פעילות. לנתונים המלאים – כך נראית עיר הבירה של ישראל ב־2025.
ניתוח הנתונים:
הנתונים שמפורסמים מתבססים על שיטת ניכוי עונתיות X-13-ARIMA, והם כוללים גם הסרת רעשים מהנתונים המקוריים כדי לאמוד מגמות מדויקות. חשוב לציין כי שלושת האומדנים האחרונים בכל תחום עלולים להשתנות עם קבלת נתונים נוספים.
