משרד התיירות ומינהל התכנון מקדמים מהלך שובר שוויון: תמריצים כלכליים ליזמים – ובחינה של מסלול מענקים ייעודי
משרד התיירות ומינהל התכנון מקדמים רפורמה שמטרתה לעודד יזמים להיכנס לענף המלונאות – ענף שמתקשה להתרומם בשל חוסר כדאיות כלכלית ומורכבות בקבלת מימון. הרפורמה, שאושרה על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, מאפשרת להקים דירות מגורים בשטחי קרקע בייעוד מלונאי, בכפוף לתנאים נוקשים – במטרה להפוך את ההשקעה לכלכלית ומציאותית יותר.

המטרה: לעודד הקמה של אלפי חדרי אירוח חדשים בישראל, ולהגדיל את ההיצע לאור היעד האסטרטגי – 7 מיליון תיירים בשנה עד 2030. כיום חסרים בישראל כ-17 אלף חדרים.
תוספת מגורים – בתנאים מחמירים
במסגרת הרפורמה, ניתן יהיה להוסיף מגורים בשיעור של עד 49% מהשטח הכולל לבנייה במגרש המיועד למלונאות, כל עוד טרם התקבל לגביו היתר בנייה. התנאים כוללים מימוש מלא של זכויות המלונאות לפני כל תוספת מגורים, איסור על מגורים בקו ראשון לים או לנוף פתוח, הפרדה פיזית ותפקודית בין המלון למגורים, הצגת חוות דעת שמאית שמוכיחה חוסר כדאיות בפרויקט ללא תוספת מגורים, ואישור משרד התיירות.
שר התיירות חיים כץ אמר: "מדובר במהלך שיזרז את קצב בינוי המלונות בישראל, יגדיל את ההיצע ויעודד תחרות שתשפיע על מחירי החופשה בישראל".

בחינה של מסלול מענקים
לצד שינויי התכנון, משרד התיירות מסר כי הוא בוחן התניה ליזם – במסגרתה יוכל לבחור בעתיד בין קבלת מענק כספי לבין עירוב שימושים שכולל תוספת מגורים. כרגע מדובר במהלך שנמצא בשלבי בחינה בלבד, אך אם ייושם, הוא צפוי להוות תמריץ נוסף עבור יזמים חדשים בשוק.
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, ציין כי "מדובר בתוכנית שנועדה לשפר את הכלכליות ויכולת המימוש של מתחמי תיירות שעמדו שוממים".
תמריצים נוספים בפריפריה ובמרחב הכפרי
בנוסף לרפורמה המרכזית, משרד התיירות ומינהל התכנון מאשרים שורת הקלות נוספות להגדלת היצע חדרי האירוח:
- הכפלת מספר החדרים המותרים לבנייה במלון כפרי מ-100 ל-200
- ביטול איסור הקמת מלונות במרקם כפרי משולב – במיוחד בכפרי המרכז
- התרת מלונאות במבני שימור בשטחים פתוחים – כולל מבנים מנדטוריים נטושים
מדובר בצעדים שמתאימים לשינויי מגמות התיירות לאחר הקורונה ולביקוש הגובר לנופש כפרי בטבע – בעיקר באזורים שאינם רחוקים ממרכז הארץ.
מבצע לילי ביהודה ושומרון: 25 מבוקשים נעצרו

המשרד בוחן מסלול מענקים כתמריץ נוסף