מי שצברו אפילו שנה אחת של ביטוח לאומי זכאים לתוספת חודשית – עד 50% מהקצבה, באופן אוטומטי וללא טפסים
עשרות אלפי ישראלים צפויים לראות תוספת משמעותית בקצבה החודשית שלהם – בלי שהגישו בקשה ובלי לדעת שמגיע להם. החל משנה אחת בלבד של ביטוח לאומי, ניתן לקבל תוספת חודשית שיכולה להגיע עד 948 שקלים, בהתאם לוותק שנצבר. ההטבה מתווספת אוטומטית ומבוססת על חישוב פשוט – כל שנת ביטוח מזכה ב-2% נוספים, עד למקסימום של 50%.
הביטוח הלאומי מעניק תוספת משמעותית לפנסיונרים – בלי צורך להגיש בקשה
בצל יוקר המחיה והחשש לעתיד הפיננסי בגיל השלישי, כדאי להכיר את אחת ההטבות הפחות מדוברות אך המשמעותיות שמציע הביטוח הלאומי: תוספת ותק לקצבת זיקנה. ההטבה ניתנת באופן אוטומטי לכל מי שצברו שנות ביטוח – והיא יכולה להגיע עד תוספת של 50% לגובה הקצבה.
מי זכאי לתוספת?
כל מקבלי קצבת זיקנה (המכונה גם "קצבת אזרח ותיק") עשויים להיות זכאים לתוספת ותק – בהתאם למספר השנים שבהן היו מבוטחים בביטוח הלאומי. מדובר בתקופות של 12 חודשי ביטוח (רצופים או לא), הנצברות עד למועד תחילת קבלת הקצבה.
החישוב פשוט: עבור כל שנת ביטוח מלאה, מתווספת 2% לקצבה – עד למקסימום של 50%. כלומר, מי שצברו 25 שנות ביטוח ומעלה, זכאים לתוספת המלאה.
כך זה נראה במספרים
גובה התוספת מחושב על בסיס הקצבה הבסיסית, שגובהה נכון ל-2025 הוא 1,795 שקלים עד גיל 80 ו-1,896 שקלים מגיל 80 ומעלה. לדוגמה, מי שצברו 10 שנות ביטוח יקבלו תוספת של 359–379 שקלים, בהתאם לגילם.
במקרים שבהם מקבל הקצבה זכאי גם לתוספת עבור בני זוג וילדים, תוספת הוותק תחושב על הסכום הכולל – כולל תוספת של 902 ש"ח לבן/בת זוג ו-568 ש"ח לכל ילד (עד לשני ילדים).
מקרה לדוגמה:
גבר בן 67 שהיה מבוטח מהשנים שבהן היה בן 30, צבר 37 שנות ביטוח. עם יותר מ-25 שנות זכאות, הוא יקבל תוספת של 50% לקצבת הזיקנה – כלומר תוספת של 898 ש"ח עד גיל 80 או 948 ש"ח מעל גיל 80.
איך זה עובד בפועל?
אין צורך להגיש בקשה – תוספת הוותק משולבת אוטומטית בקצבת הזיקנה. הזכאות נבדקת בהתאם לרישומי הביטוח הלאומי, ללא פעולה מצד הקשיש.
ההבדלים בין נשים לגברים
אצל גברים, כל תקופה בה היו תושבי ישראל ומבוטחים תיחשב – גם אם לא עבדו. אצל נשים, המצב מורכב יותר: כן ייחשבו תקופות עבודה (כולל חופשת לידה), תקופות בהן היו רווקות, גרושות, אלמנות שלא קיבלו קצבת שאירים, נשים עגונות, או נשים שקיבלו קצבת נכות כללית.
לעומת זאת, לא ייחשבו תקופות בהן האישה לא עבדה, הייתה נשואה לגבר מבוטח, או קיבלה קצבת שאירים או תלויים ללא עבודה.
שינויי מדיניות בשנים האחרונות
בעבר, רק מי שצברו מעל 10 שנות ביטוח היו זכאים לתוספת. אך בשנים האחרונות חלה הרחבה משמעותית:
מ-2017: זכאות למי שצברו מעל 9 שנים
מ-2018: זכאות למעל 4 שנים
מ-2019: תוספת החל מהשנה הראשונה
עם זאת, מי שאיבדו את הזכאות להשלמת הכנסה בעקבות תוספת הוותק – ממשיכים לקבל את ההטבות הנלוות כמו הנחות בחשמל, מענקי חימום ועוד.
עיר במצור: כך תיראה ירושלים ביום שישי הקרוב

AI