מפת החיים האמיתית: נתוני 2022 חושפים איך נראית הכלכלה העירונית בישראל
הנתונים לשנת 2022 של אזורי התפקוד העירוניים (FUA – Functional Urban Areas) בישראל נחשפים לראשונה לציבור. מדובר באזורי פעילות עירונית הכוללים מרכזים עירוניים ואזורים שמקיימים איתם קשרים יומיומיים – בעיקר באמצעות יוממות (תנועה יומיומית לעבודה). החלוקה מייצגת נאמנה את המציאות הכלכלית-חברתית בשטח, ולא את גבולות הרשויות המקומיות.
ההגדרה והחלוקה בוצעו על ידי מינהל התכנון בהתאם למתודולוגיית ה-OECD, תוך הסתמכות על סקר יוממות של משרד התחבורה, ובשיתוף הלמ"ס. החל מ-2024 מדווחים הנתונים לארגון ה-OECD, וכעת הם מוצגים לראשונה באופן פומבי, על בסיס אחיד להשוואה בין-לאומית.
14 אזורי תפקוד, 80% מהמדינה
החלוקה כוללת 14 אזורים עירוניים הכוללים "גלעין עירוני" ו"אזורי יוממות", ובכך מייצגת נאמנה את הקשרים הכלכליים והחברתיים בין ערים ליישובים שמסביבן. לפי הנתונים, 80.7% מהישראלים מתגוררים בתוך אזורים אלו.
תל אביב-יפו מובילה את הרשימה כאזור העירוני הגדול ביותר עם 3.5 מיליון תושבים ו-195 יישובים. אילת, לעומת זאת, סוגרת את הרשימה עם כ-60 אלף תושבים בלבד.
מי הכי צפופה? זה תלוי את מי שואלים
העיר הצפופה ביותר מבחינת גלעין עירוני היא ירושלים – עם 7,936 תושבים לקמ"ר. אבל אם סופרים את כלל אזור התפקוד העירוני (כולל הפריפריה שסביבה), נתניה תופסת את המקום הראשון עם צפיפות של 3,985 תושבים לקמ"ר.
במונחי השטח, באר שבע מובילה עם פיזור רחב של 6,393 קמ"ר, בעוד נתניה – על אף הצפיפות – משתרעת על פני 69 קמ"ר בלבד.
שוק העבודה, החינוך – ופערי מגדר
אזור בית שמש מוביל בשיעור התלות – עם 876 ילדים לכל 1,000 אנשים בגיל העבודה. באותו אזור נרשם גם שיעור הפריון הגבוה ביותר – 5.3 ילדים לאישה בממוצע.
במנגד, אזור אום אל-פחם רושם את הפערים החדים ביותר בין גברים לנשים: 29.7% מהגברים בגילאי 18–24 אינם מחזיקים בתעודת תיכון, לעומת 5.9% בלבד מהנשים.
הפער המשמעותי ביותר בהשכלה אקדמית נמצא בבית שמש – 48.2% מהנשים הן בוגרות השכלה על-תיכונית או אקדמית, לעומת 19.2% מהגברים בלבד.
איפה יקר לגור – ואיפה מסוכן בכביש?
עלות שירותי דיור (שכר דירה, חשבונות, ארנונה וכו') מהווה את הנתח הגבוה ביותר מההכנסה הפנויה בירושלים – 35.1%. בחיפה, לשם השוואה, מדובר ב-28.2% בלבד.
בצד הבטיחות בדרכים, אזור התפקוד של נצרת הוא המסוכן ביותר – עם שיעור הרוגים בתאונות דרכים של 7.4 לכל 100,000 תושבים.
תעסוקה: גברים באילת, נשים בתל אביב
באילת נרשם שיעור התעסוקה הגבוה ביותר לגברים – 97.3%, בעוד שבתל אביב-יפו שיעור התעסוקה הגבוה ביותר לנשים – 85.9%.
המהפכה השקטה של מדדי המרחב העירוני
החלוקה לאזורי תפקוד עירוניים מייצרת מציאות חדשה לתכנון – כזו שאינה כפופה לגבולות מוניציפליים שרירותיים אלא למציאות הכלכלית-חברתית בשטח. בכך ניתן לגבש מדיניות תחבורה, חינוך, תעסוקה ודיור חכמה יותר, על בסיס המרחב האמיתי בו אנשים חיים, עובדים ונעים.
המתודולוגיה: איך מגדירים אזור תפקוד עירוני?
- נבדק שהיישוב מצוי בצמידות גאוגרפית לגלעין עירוני.
- לפחות 50% מהתושבים עובדים במרכז העירוני.
- שיעור היוממים צריך לעמוד על לפחות 15% מכלל האוכלוסייה.
- חלק מהמועצות האזוריות פוצלו בין כמה אזורים – לפי הקשרים הכלכליים בפועל.
מי ניצבת מחוץ למפה?
יישובים שלא עומדים בקריטריונים – או מנותקים מרשת התחבורה, או כאלה עם זיקה נמוכה למרכז עירוני – לא נכללו במפת אזורי התפקוד.
97 עברייני מס ניצלו מהעמדה לדין – ושילמו כופר בסך 9 מיליון ש"ח
