ט"ו בשבט: צניחה של 66% בנטיעות, מחירי הפירות מזנקים – דו"ח מדאיג

ירידה דרמטית בנטיעות המטעים והתפוקה החקלאית בישראל

דו"ח מדאיג נחשף לקראת ט"ו בשבט: משבר במטעים – ירידה חדה בנטיעות ובתפוקה החקלאית

לקראת ט"ו בשבט תשפ"ה, מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים עדכניים המשרטטים תמונה עגומה של מצב המטעים והתפוקה החקלאית בישראל. ירידה משמעותית נרשמה הן בנטיעות החדשות והן בתפוקת הפירות, כשברקע העלויות עולות והיבוא מתחזק.

ירידה חדה בנטיעות מטעים חדשים

נתוני הלמ"ס חושפים כי בשנת תשפ"ד (2023/24) חלה ירידה דרמטית של 66% בשטחי נטיעות המטעים החדשים, כאשר שטחם עמד על 9,753 דונם בלבד, לעומת 28,619 דונם בשנה הקודמת. מדובר בצניחה משמעותית המיוחסת, בין היתר, למצב הביטחוני ולהימנעות מחקלאים מנטיעות חדשות באזורי העימות.

מבין סוגי הפירות השונים, נרשמה ירידה חדה בנטיעות של ענבים, אבוקדו, זיתים ורימונים, כאשר רק מטעי השקדים הציגו עלייה קלה. לשם השוואה, בשנת תשפ"ב (2021/22) שהייתה שנת שמיטה, נרשמו רק 4,224 דונם של נטיעות חדשות, אך מאז חלה התאוששות, עד הצניחה הנוכחית.

פגיעה בתפוקת הפירות בישראל

גם בענף הפירות נרשמה מגמה שלילית. בשנת 2024 התפוקה הכוללת של המטעים הגיעה לכ-1.38 מיליון טונות – ירידה של 1.5% לעומת שנת 2023. הירידה החדה ביותר נרשמה בענף ההדרים, שם חלה צניחה של 17.2% בתפוקה לעומת השנה הקודמת.
בין הפירות שנפגעו ניתן למנות את הקליפים (קלמנטינות ומנדרינות) עם ירידה של 32%, בננות עם ירידה של 18.3% ותפוחים עם ירידה של 13%. מנגד, דווקא בענף האבוקדו נרשמה עלייה ניכרת של 43.6%.

הסיבות לירידה בתפוקה הן מגוונות, אך גורמים בתחום מעריכים כי קושי בגישה לחלק מהמטעים עקב המצב הביטחוני השפיע על יכולת הקטיף והתחזוקה השוטפת.

עליית מחירים בפירות יבשים ופיצוחים

המשבר בענף החקלאות לא פוסח על הצרכן הישראלי. מחירי הפירות היבשים והפיצוחים רשמו עליות משמעותיות בשנת 2024, כשגרעינים לפיצוח התייקרו ב-4.6%, אגוזים ופיסטוקים ב-4%, פירות יבשים ב-3.7%, בוטנים ב-1.8% ושקדים ב-0.2%.

יבוא פירות – המחליף הלאומי?

נוכח הירידה בתפוקה המקומית, היבוא ממשיך להיות גורם משמעותי בשוק הפירות היבשים והטריים. ארצות הברית הייתה המקור המרכזי ליבוא אגוזים, בעוד שווייטנאם שלטה ביבוא אגוזי קוקוס, אגוזי ברזיל וקשיו. תחום הפירות הטריים נשלט על ידי איטליה, שהייתה המקור המרכזי ליבוא תפוחים ואגסים.

מה הלאה? לאור הנתונים, נראה כי ענף המטעים בישראל ניצב בפני אתגר משמעותי. שילוב של מציאות ביטחונית מורכבת, ירידה בהשקעות מצד חקלאים ועלייה במחירי התוצרת המיובאת – כל אלה מעמידים את החקלאות המקומית בפני סימני שאלה גדולים. האם המדינה תתערב כדי לייצב את הענף?

המחבל אחמד נסלה שניסה לשסף גרונם של יהודים – נשלח ל-27 שנות מאסר

ירידה דרמטית בנטיעות המטעים והתפוקה החקלאית בישראל
ירידה דרמטית בנטיעות המטעים והתפוקה החקלאית בישראל

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות