"חשבנו שהילדים מפונקים – עכשיו אנחנו מבינים שהם צדקו": מאבק האמהות חושף מחדל ארצי?
המאבק שיזמו אמהות מאשקלון בעקבות תלונות על איכות המזון שמסופק לילדים במוסדות החינוך בעיר חושף תופעה מזעזעת בקנה מידה ארצי. בעקבות הפרסום, הורים רבים ברחבי הארץ החלו לבדוק מה קורה במפעל ההזנה של מוסדות החינוך בהם לומדים ילדיהם – ונדהמו לגלות ממצאים קשים.
"חשבנו שהילדים מפונקים – עכשיו אנחנו מבינים שהם צדקו"
אמהות מכל רחבי הארץ מציפות את הרשתות החברתיות עם סיפורים מזעזעים. רבות מהן מספרות שהאמינו לאורך זמן כי ילדיהן פשוט בררנים או מפונקים, ולכן סירבו לאכול את המזון שהוגש להם בבית הספר. "אני מתביישת שחשבתי שהילדים שלי עושים דרמות," כתבה אם ממרכז הארץ. "כשקיבלתי את הצילומים ודיברתי עם האחראיות הבנתי שהם צדקו. זה לא משהו שמתאים למאכל אדם."
אמא נוספת מאזור הדרום סיפרה: "הילדה שלי תמיד חזרה רעבה ואמרה שהאוכל מגעיל. רק עכשיו, כשבדקתי בעצמי, הבנתי שהיא צדקה. מדובר במזון קר, חסר טעם ולעיתים במצב ירוד."
גל של זעם ומאבקים מקומיים
הורים מיישובים שונים החלו לארגן קבוצות מחאה ולדרוש שינוי מיידי. "אנחנו לא מוכנים להפקיר את הילדים שלנו למערכת שמספקת להם מזון שלא ראוי אפילו לחיות," כך לטענת אחת האמהות. במקביל, קבוצת הורים כבר יזמה פנייה רשמית למשרד החינוך, בדרישה לבדוק את כלל מפעלי ההזנה בארץ. "האוכל הזה לא רק מזיק לבריאות, הוא משפיל את הילדים שלנו והם חוזרים הביתה רעבים."
הורים נוספים הביעו זעזוע מהתגליות האחרונות. "כשהילד שלי אמר שהוא לא רוצה לאכול בבית הספר, חשבתי שהוא מגזים. היום אני מבינה שהוא פשוט לא רצה להכניס לפה משהו שבאמת לא ראוי למאכל," שיתפה אם באחת מקבוצות המאבק. "המראה והריח של האוכל הזה לא היו מקובלים בשום מסעדה, אז למה הם מקובלים בבית הספר?"
"המאבק הזה הוא על כבוד ובריאות הילדים שלנו"
" אני יכולה להגיד לך שהילדה התלוננה המון זמן על האוכל והייתי בטוחה שהיא מפונקת. פניתי לאחראית והיא אמרה לי שהילדה צודקת והאוכל לא תמיד מגיע כמו שצריך, השניצל לא מבושל ואחרי שנחשפתי לתמונות הבנתי שזה בכלל לא כשיר לאכילה. לא הגיוני שילדים מ10 בבוקר יהיו מתים מרעב ועכשיו מובן לי למה אחרי שרואים את כל הדבר הזה". אומרת אחת האמהות מאשקלון ואמרה: " זה עוד אחרי שהעלו את המחירים של הצהרונים, על מי מנסים להרוויח כאן? על חשבון הילדים? עופות עם נוצות, שניצל רטוב וכל מיני דברים מוזרים באוכל שאמור להגיע לילדים".
לדברי ההורים, הממצאים שהתגלו רק מחדדים את הצורך בטיפול דחוף ושורשי במערכת מפעלי ההזנה. "זה לא רק עניין של איכות המזון, אלא גם של כבוד לילדים שלנו, המאבק שלנו הוא למען העתיד שלהם. אנחנו לא נוותר עד שנראה שינוי אמיתי."
בעקבות המאבק, התעוררו גם קבוצות ברשתות החברתיות שמטרתן לעודד הורים נוספים לבדוק את מצב ההזנה במוסדות החינוך בהם ילדיהם לומדים. "הגיע הזמן שנהיה מודעים למה שמוגש לילדים שלנו. לא נוכל להתעלם יותר ממה שקורה במטבחים של בתי הספר," כתב אחד ההורים.
חיסכון לכל ילד: ביטוח לאומי מסבירים איך מגיעים ל 20-70 אלף ש"ח – כיף