שגרירות ישראל בסיאול יצאה עם הודעה לתיירים ישראלים השוהים במדינה, בעקבות הכרזתו המפתיעה של נשיא המדינה, יון סוק יול, על משטר צבאי בדרום קוריאה. "ממליצים לעת עתה ועד להתבהרות הדברים להישאר בבתים או במקומות בהם אתם שוהים ולעקוב אחר העדכונים בתקשורת", נמסר מישראלים שנמצאים במקום וטוענים שקיבלו את הודעת השגרירות. יון האשים את האופוזיציה ב"פעילות אנטי-מדינתית" ובסימפתיה לקוריאה הצפונית, וטען כי היא מסכנת את הסדר החוקתי במדינה.
"משטר צבאי הכרחי להגנת הדמוקרטיה"
"הגענו למצב שבו משטר צבאי הוא הכרחי כדי להגן על הדמוקרטיה שלנו", אמר יון בהצהרה טלויזיונית הלילה. הוא האשים את האופוזיציה, השולטת בפרלמנט, בשיתוק הממשלה ובחיבול בביטחון הלאומי. יון טען כי פעולות האופוזיציה שקולות לתמיכה בקוריאה הצפונית ומהוות סכנה חמורה לדמוקרטיה.
הפרלמנט דורש לבטל את ההכרזה
ההכרזה על משטר צבאי עוררה תגובות חריפות בקרב פוליטיקאים מקומיים במדינה האסייתית בה רבים אוהבים לטייל. הפרלמנט הכריז כי יתנגד להחלטת הנשיא ויפעל לבטלה באופן מיידי. גם מנהיג מפלגת השלטון, "כוח העם", התבטא נגד ההכרזה וכינה אותה "טעות".
חשש מפגיעה בזכויות אדם
ארגוני זכויות אדם הביעו חשש מפגיעה בזכויות האזרח וחופש הביטוי תחת משטר צבאי. יון לא פירט אילו צעדים יינקטו, אך הודעות שנמסרו בדרך רמז כי הצבא ייטול שליטה על תפקידים מרכזיים במדינה ויוטלו הגבלות על פעילות פוליטית ותקשורת.
חצי האי הקוריאני שרוי במצב של מתיחות מתמדת מאז מלחמת קוריאה (1950-1953), שנמשכת כבר שבעה עשורים. שתי המדינות, שחולקות מורשת משותפת, נותרו מחולקות וחמושות בנשק כבד לאורך הגבול המבוצר ביניהן. צפון קוריאה, בהנהגתו של קים ג'ונג און, ממשיכה לפתח תוכנית גרעין וטילים בליסטיים, תוך התעלמות מהסנקציות הבינלאומיות והתנגדות לניסיונות פירוק הנשק.
דרום קוריאה, בעלת בריתה של ארצות הברית, מנסה לנווט בין הרצון בדיאלוג ופתרון מדיני לבין הצורך להרתיע את הצפון ולשמור על ביטחונה. תקריות אלימות, ניסויים צבאיים מצד הצפון, והתבטאויות לוחמניות משני הצדדים, תורמים לאווירה נפיצה ומעלים חשש מפני עימות צבאי מחודש.