הלב נשבר: שאול, כוח הקומודו האגדי של הספארי, הלך לעולמו

שאול, כוח הקומודו של הספארי, הלך לעולמו

שאול, זכר של לטאת כוח קומודו הגיע לפני עשור לספארי כחלק מניסיונות לשימור המין אשר הולך ונכחד. למרבה הצער, לפני כשבועיים הוא נמצא בחצרו ללא רוח חיים. מטפליו כמו גם מבקרים רבים שהכירו אותו מתקשים להיפרד.

 באותו היום, בסיבוב הבוקר של המטפלים, שאול נראה עירני ועיניו היו פקוחות אך בסיבוב השני לקראת הצהריים הוא הפסיק להגיב לקריאות בשמו. חוסר התגובה שלו עוררה את חשדם של המטפלים שנכנסו לחצר לבדוק אותו והבינו כי הוא אינו בין החיים. הם הזעיקו את הווטרינרים שקבעו את מותו. גופתו נשלחה לנתיחה כדי לנסות להבין מדוע זה קרה.

המטפלים המסורים נעצבו מאוד. לא בכל יום אתה מצליח לפתח קשר קרוב עם בעל חיים לא כל שכן עם זוחל. אם זו העובדה שזיהה והגיב למשמע קריאת שמו, אם אלו קולות ההנאה שהשמיע בזמן שהמטפלים קילחו אותו במים חמימים וגם הגירודים בצוואר ומעל העיניים שהיה מקבל מהמטפלים על בסיס קבוע, עבורם נרכש במיוחד מקל גירוד ארוך איתו אפשר היה לפנק את שאול בבטחה.

שאול הגיע לספארי רמת גן בשנת 2014 במסגרת תוכנית שימור בינלאומית של כוחי קומודו, מהזוחלים היחודיים והמרשימים ביותר. מאז הגעתו, הוא היווה שגריר מצוין לבני מינו והיה חלק חשוב ממאמצי החינוך וההסברה של הספארי בנושא שימור זוחלים בכלל ובפרט כוחי הקומודו.

כוח הקומודו – זוחל מרשים בסכנת הכחדה

כוח הקומודו הוא הלטאה הגדולה בעולם, וסיפורו מרתק לא פחות מגודלו המרשים. זוחלים אלו מגיעים לממדים עצומים. אורכם מגיע עד שלושה מטרים וזכר בוגר יכול להגיע למשקל של 150 קילוגרם.

בטבע הם חיים  רק בחמישה איים באינדונזיה, שם הם משמשים כטורפי-על.

יכולותיהם של כוחי הקומודו מדהימות – הם ניחנו בחוש ריח כה מפותח עד שהם מסוגלים לזהות טרף ממרחק של ארבעה קילומטרים! הרוק שלהם, המכיל יותר מחמישים מיני חיידקים שונים, הופך אותם לציידים יעילים והם מסוגלים לצוד טרף גדול כמו איילים וחזירי בר, כשהם משתמשים בשילוב של כוח פיזי וסבלנות אין קץ.

לצערנו, עתידם של כוחי הקומודו נמצא בסכנה. בטבע נותרו רק כ-4000 פרטים, והם נאבקים בכמה חזיתות על הישרדותם. הפיתוח המואץ באזורי המחיה שלהם מצמצם את בתי הגידול הטבעיים, בעוד שהתדלדלות מקורות המזון והציד הבלתי חוקי מאיימים על המשך קיומם.

זו הסיבה שעבודתם של גני חיות כמו הספארי ברמת גן כה חשובה. כאן, במסגרת תוכניות השימור של ארגון גני החיות האירופאי, עובדים ללא לאות כדי להבטיח את המשך קיומו של מין מופלא זה עבור הדורות הבאים. היום במסגרת התוכנית חיים 81 כוחי קומודו ב- 38 גני חיות.

בגני החיות, תוחלת החיים של כוחי קומודו היא כ-10-12 שנים, כשהם מפתחים לעיתים קרובות קשרים מיוחדים עם מטפליהם, כפי שראינו במקרה של שאול האהוב שלנו שהלך לעולמו בגיל 14.

בלי צעקות, בלי איומים: איך לגרום לילדים לאכול בריא

צילום: ספארי
צילום: ספארי

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן