עדות קורעת לב בוועדה: הילדה שלי ניסתה להתאבד כי אין לה בית ספר

בעקבות הדיון בוועדת החינוך: עלייה במספר ילדי פנימיות שובצו לבתי ספר

הוועדה לחינוך, תרבות וספורט בראשות ח"כ יוסף טייב קיימה היום דיון מעקב חשוב בנושא שיבוץ תלמידים חניכי פנימיות הרווחה לבתי ספר. בדיון זה, שנערך כחלק מהמאבק לוודא שכל תלמיד בישראל ימצא מסגרת חינוכית, הוצגו נתונים מעודכנים המראים ירידה משמעותית במספר הילדים הלא משובצים.

על פי נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, במהלך ארבעת החודשים האחרונים חלה ירידה חדה במספר הילדים הלא משובצים. בעוד שבדיון הקודם דווח על 47 ילדים במסגרות חוץ ביתיות שלא שובצו, כיום המספר עומד על 17 בלבד. עבור ילדים עם מוגבלויות, הנתון ירד מ-25 ילדים לארבעה בלבד. חברי הוועדה שיבחו את שיתוף הפעולה בין משרד החינוך, הרווחה והשלטון המקומי, אשר הביא לתוצאה זו.

המאבק מול הרשויות המקומיות

למרות השיפור המשמעותי, הדיון חשף את האתגרים הקיימים מול הרשויות המקומיות, שמתקשות לעיתים לספק פתרונות שיבוץ לתלמידים המגיעים באמצע שנת הלימודים. אבישי פריזדה, יו"ר העמותה לקידום הפנימיות בישראל, הדגיש את המורכבות: "כשמגיעים עם תלמידים חדשים באמצע השנה, הרשויות לעיתים קרובות מסרבות להתמודד עם המצב, מה שמותיר את הילדים ללא מענה".

עמוס תמם, יועץ בתחום החינוך המיוחד במרכז השלטון המקומי, העלה טענות לגבי ועדות האפיון והזכאות, אולם יו"ר הוועדה ח"כ טייב דחה את ההאשמות וקבע כי ההתנהלות בוועדות אלו היא מקצועית לחלוטין.

סיפורים אישיים: המחיר של חוסר מענה חינוכי

במהלך הדיון נשמעה עדות קורעת לב של אם שביתה נמצאת בפנימייה: "הבת שלי ניסתה להתאבד בקפיצה ושברה ארבע חוליות. לאחר אשפוז ושיקום הייתה אמורה להשתחרר, אבל במשך חמישה חודשים נוספים הילדה שלי באשפוז פסיכיאטרי רק כי אין לה מסגרת. זה החינוך של הבת שלי. בניגוד לחוק השוויון להזדמנויות לילדים עם מוגבלויות אין שיקום לבנות הלאה בלי מסגרת חינוכית? כשביקשתי להכניס אותה למסגרת שידעה להתמודד איתה אמרו לי שלא, כי ההסעה תתארך ותעלה יותר כסף. לתדהמתי גיליתי שההסעות עולות כסף בכלל לממשלה ולא לרשות המקומיות ששיקרה במכתב שכתבה לבית משפט. לא הגיוני שילד הולך לאשפוז ואחרי כל העבודה שעושים איתו, הכול נהרס באיזה פנימייה עם ש"ש. שילוב ילדים עם קשיים לבית ספר זה עבודה, צריך לעטוף אותו ולשמוע איך הוא מרגיש". חברת הכנסת מיכל וולדיגר תמכה בה ואמרה "הילדים עם הכי הרבה קושי – דווקא עליהם אנחנו דורכים עליהם שוב ושוב. זה פשוט הזיה".

פגיעה בזכויות הילדים

עו"ד רויטל לן כהן מקואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים התייחסה לבעיה כאל עבירה פלילית חמורה על חוק חינוך חובה: "אנחנו רואים שבמוסדות תחת משרד הרווחה ילדים חיים תחת הפקרה מתמשכת של זכותם לחוק לימוד חובה. בתי הספר נמנעים מלדווח על הפגיעה ועובדות סוציאליות מעלימות עין בצורה פלילית. זה לא רק עוול, זה גם עבירה פלילית על החוק. ילדים אפילו מוחזקים באשפוז בכפייה רק כי אין להם מסגרת חינוכית ולא משחררים אותם".

בסיכום הדיון יו"ר הועדה יוסף טייב שיבח את שיתוף הפעולה בין שלושת הגורמים הרלוונטיים: "הוועדה מציינת בהערכה את שיתוף הפעולה בין משרד החינוך, הרווחה והביטחון החברתי, והשלטון המקומי, על מציאת פתרונות לשיבוץ רוב התלמידים בבתי הספר". עוד אמר היו"ר כי ועדת החינוך דורשת למצוא פתרון לילדים שעדיין לא משובצים ונשארים ללא מענה חינוכי. בנוסף, ביקשה הוועדה ממשרד החינוך לאשר שיפוי חריג לרשות חלשה בסיוע שיבוץ התלמידים, שעדיין לא נמצאה להם מסגרת מתאימה.

חוסל מפקד הרקטות מאחורי מאות שיגורים – האירועים המרכזיים בעורף

מתוך לייב בערוץ הכנסת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן