קבר רחל: המקום בו תפילות מתגשמות וסיפורי ישועות לא מפסיקים לזרום

היום יום ההילולא של רחל אימנו – תפילה בקברה כסגולה לזוגיות ופריון

היום, י"א בחשוון, מציינים את יום הסתלקותה של רחל אמנו, אחת הדמויות האהובות והמשמעותיות במסורת היהודית. רחל, שנודעה באהבתה הגדולה ובמסירותה כלפי בניה ועמי ישראל, זכתה למעמד של אם מנחמת ומבקשת רחמים עבור עמה. קברה, הנמצא סמוך לבית לחם, משמש מקום עלייה לרגל בו מתכנסים יהודים מכל רחבי העולם להתפלל, לבקש רחמים ולשאוב נחמה בזכותה. וכך גם היום אלפים עולים ביום פטירתה שמסוגל לכל אלו הבאים לבקש עזרה, נחמה ורחמים.

מקורות מקראיים

הסיפור על רחל אמנו ומקומה המרכזי בתנ"ך מופיע כבר בספר בראשית. רחל, בתו של לבן ואשתו האהובה של יעקב, מתה בזמן לידת בנה הצעיר, בנימין. בספר בראשית מתואר כיצד יעקב קובר את רחל בדרך אפרתה, היא בית לחם:

"וַתָּמָת רָחֵל וַתִּקָּבֵר בִּדְרֶךְ אֶפְרָתָה הִוא בֵּית לָחֶם. וַיַּצֵּב יַעֲקֹב מַצֵּבָה עַל קְבֻרָתָהּ, הִוא מַצֶּבֶת קְבֻרַת רָחֵל עַד הַיּוֹם" (בראשית ל"ה, י"ט-כ').

מיקומו של קבר רחל במסורת

המסורת היהודית מזהה את מיקומו של קבר רחל בבית לחם מאז ימי המקרא ועד ימינו. חז"ל במסכת מגילה מציינים את מקום קבורתה של רחל כאזור בית לחם, ומסבירים את סיבת קבורתה בדרך ולא במערת המכפלה, שם נקברו שאר האבות והאמהות. על פי המסורת, יעקב קבר את רחל בדרך כדי שבניה יוכלו לעבור במקום בדרכם לגלות ולזכות בתפילתה ובנחמתה. כך מובא במדרש תנחומא:

"אמר הקדוש ברוך הוא: … ויעמוד קבר רחל להנחם את בניה כשיגלו מארץ ישראל שיעברו דרך בית לחם ושם רחל עומדת בפתח הארץ לראות בניה ולבקש עליהם רחמים."

רחל אמנו כ"מבקשת רחמים"

רחל אמנו מתוארת במקורות כמבקשת רחמים על בניה בכל עת צרה. אחד המקורות הידועים לכך הוא הפסוק מספר ירמיהו:

"כֹּה אָמַר ה' קוֹל בְּרָמָה נִשְׁמָע, נְהִי בְּכִי תַמְרוּרִים רָחֵל מְבַכָּה עַל בָּנֶיהָ… וְיֵשׁ תִּקְוָה לְאַחֲרִיתֵךְ, נְאֻם ה', וְשָׁבוּ בָנִים לִגְבוּלָם" (ירמיהו ל"א, ט"ו-י"ז).

במדרש רבה על פסוקים אלו נאמר כי רחל פונה לה' ומבקשת רחמים על עם ישראל בגלותם. חכמים מתארים אותה כ"מליצת יושר" עבור בניה, כאשר היא היחידה מבין האבות והאמהות שמקבלת את תחנוניה להחזיר את עם ישראל לארצו. רחל מבכה על הגלות, אך גם מנחמת ומבטיחה את התקווה לשוב לגבולם.

קבר רחל: מקום לתפילה ולברכה

קבר רחל שימש מקום תפילה לנשים וגברים במשך דורות רבים, והמסורת מספרת כי כל מי שמגיע למקום ומתפלל בקבר רחל זוכה לרחמי שמיים ולסיוע בתחומים שונים. במיוחד מיוחס לקבר רחל סגולה לנשים עקרות, ומאמינים כי תפילה על קברה יכולה להעניק להן פרי בטן. תפילות אלו נמסרו במסורת במשך דורות, ורבים העידו על ישועות ונחמות שחוו בעקבות התפילה בקבר רחל.

הראי"ה קוק, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, מדבר על רחל אמנו כעל "אם ישראל" – אמא לכל אחד ואחת מבניה, העומדת תמיד עם דמעות בעיניים כדי לבקש רחמים עבור בניה. הרב קוק מדגיש את החשיבות של רחל כמקור לנחמה וכמי שעומדת עבור כל יהודי שמבקש קרבת אלוהים ותמיכה בזמנים של צרה ומצוקה.

קבר רחל כיום

כיום קבר רחל ממשיך לשמש כמוקד עלייה לרגל ליהודים מכל רחבי העולם, ומדי שנה עולים למקום מאות אלפי מבקרים. המקום שוכן בתוך מתחם מבוצר, ובו ניתן למצוא מבקרים, מתפללים, ולומדי תורה, אשר באים כדי לשאוב השראה, נחמה וכוח מהרגעים של חיבור לאם האומה היהודית. עבור רבים, הביקור במקום מחבר אותם למסורת עתיקה של אמונה וביטחון, במיוחד בתקופות קשות.

דרכי הגעה לקבר רחל:

כתובת: דרך חברון 96, בית לחם, ירושלים.

ברכב פרטי: מומלץ לנסוע דרך כביש 60 לכיוון בית לחם. הכניסה לקבר רחל מסודרת ומיועדת לרכבים ישראליים בלבד. במקום ישנה חניה מסודרת למבקרים.

תחבורה ציבורית: קווים 163 ו-234 של חברת אגד יוצאים מהתחנה המרכזית בירושלים ומגיעים ישירות לקבר רחל. מומלץ לבדוק את לוחות הזמנים העדכניים לפני הנסיעה.

שעות פתיחה

קבר רחל פתוח 24 שעות ביממה, אך עקב סיבות ביטחוניות, המתחם סגור למבקרים בין השעות 22:30 ל-24:30. המתחם סגור בשבתות ובמועדי ישראל. בליל שישי המתחם פתוח כל הלילה. בערב שבת, המתחם נסגר 3 שעות לפני כניסת השבת, ובמוצאי שבת נפתח שעה לאחר צאת השבת.

הערות חשובות

מומלץ לבדוק עדכונים ביטחוניים ותחבורתיים לפני ההגעה, במיוחד בתקופות בהן יש עלייה בכמות המבקרים, כגון י"א בחשוון, יום פטירת רחל אמנו.

לפרטים נוספים, ניתן לפנות למוקד מוסדות קבר רחל בטלפון 8631*.

שני פצועים ופאניקה בבית לחם: מחבל דרס אזרחים ונמלט

צילום: מ. בן דוד
קבר רחל
צילום: מ. בן דוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן