החלטה דרמטית: הממשלה תגביר את התוצרת החקלאית המקומית ב-33% בעשור הקרוב לחיזוק ביטחון המזון הלאומי
הגברת התוצרת המקומית כמענה לביטחון המזון
בהחלטה משמעותית שנפלה הבוקר (יום ב׳), הממשלה הכריזה על תוכנית להגדלת התוצרת החקלאית המקומית בשליש עד שנת 2035. ההחלטה, שהוגשה על ידי שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר, נועדה לחזק את ביטחון המזון הלאומי ולשפר את זמינות התוצרת החקלאית הטרייה בישראל.
החקלאות הישראלית במגמת הצטמצמות
למרות ההתקדמות הטכנולוגית, החקלאות הישראלית נמצאת במגמת התכווצות בשני העשורים האחרונים, עם צמצום של 30 אלף דונם בשנה וירידה של 46% בתרומת החקלאות לתמ״ג ב-15 השנים האחרונות. מגמה זו, המלווה בגידול של 2% בשנה באוכלוסייה, הציבה את ישראל בפני תלות גוברת בייבוא מזון. השר דיכטר הדגיש כי "מדובר בצעד מכריע לשיפור היכולת המקומית ולשמירה על קרקעות המדינה."
עקרונות התכנית להגדלת התוצרת החקלאית
לפי ההחלטה, יוקם צוות מקצועי שיגבש תוך 60 יום תכנית ארוכת טווח להבטחת אספקה רציפה של תוצרת חקלאית במחירים תחרותיים. עיקרי העקרונות כוללים:
- הוזלת תעריפי מים לחקלאים – הפחתת עלות המים המושבים, שדרוג תשתיות הולכה, והגברת כמות ואיכות המים לחקלאות.
- הגדלת זמינות הקרקע – קידום תכנית מתאר ארצית להרחבת שטחי הקרקע החקלאיים.
- כוח אדם לחקלאות – פיתוח תכניות לעידוד צעירים להצטרף לתחום ושיפור תנאי ההעסקה בחקלאות.
- שדרוג המו״פ החקלאי – השקעה בתשתיות מחקר מתקדמות במכון וולקני להגברת הכנסות ממחקרים וחדשנות בתחום.
אתגרי הביצוע ותמיכת המדינה
ההחלטה מציבה אתגרים משמעותיים, הן בתחום התקציב והן בתחום כוח האדם. תשתיות המים בישראל, העומדות בפני שחיקה, דורשות השקעה כבדה כדי לעמוד בדרישות ההולכות וגוברות של החקלאות המקומית. כמו כן, התמיכה הממשלתית נדרשת כדי להתמודד עם עלויות ההעסקה בתחום ולעודד את הדור הצעיר להיכנס למגזר החקלאי.
השפעות על יוקר המחיה וביטחון המזון
לפי השר דיכטר, יעד ההחלטה הוא להוביל להוזלה משמעותית ביוקר המחיה על ידי הגדלת היצע המזון המקומי. ״החלטת הממשלה שהתקבלה הבוקר היא צעד מכריע לחיזוק ביטחון המזון הלאומי, לשיפור הזמינות של תוצרת חקלאית טרייה, להפחתת יוקר המחייה ולשמירה על קרקעות המדינה. הקמת צוות מקצועי שיגבש תכנית ארוכת טווח מהווה הזדמנות לקדם את החקלאות הישראלית ואת יכולות הייצור המקומי, ובכך להבטיח לאזרחי ישראל ביטחון מזון יציב ובר קיימא. ההחלטה משתלבת כחלק מהתכנית הלאומית לביטחון מזון ל-25 שנה, וכוללת יעד אסטרטגי להגדלת התוצרת החקלאית המקומית בשליש בעשור הקרוב – יעד שישפיע באופן ישיר על היצע המזון ויוביל להפחתת יוקר המחייה בצורה משמעותית. משרד החקלאות וביטחון המזון מחויב לחיזוק יכולות הייצור המקומית והבטחת אספקת מזון סדירה וזמינה לכלל האזרחים, על רקע שנים ארוכות של קיפאון בייצור לשוק המקומי״. ציין דיכטר.
ההחלטה הנוכחית להגדלת התוצרת החקלאית המקומית היא חלק מתכנית אסטרטגית רחבה לביטחון המזון, הכוללת השקעות משמעותיות בתשתיות, כוח אדם, ומחקר ופיתוח חקלאי. הצעד המתוכנן עשוי להוביל לשינוי חיובי ביכולת הייצור של המדינה, בהפחתת יוקר המחיה ובהגברת הביטחון התזונתי של ישראל.