גל ההתייקרויות נמשך: האם כל בית בישראל ירגיש את המכה בכיס?

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט 2024: עלייה חדה של 0.9%

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט 2024 עלה ב-0.9%, מה שמעיד על עלייה חדה לעומת החודש הקודם. בשנה האחרונה נרשמה עלייה כללית של 3.6% במדד, כאשר המדד ללא מרכיב האנרגיה עלה ב-3.5%. בעוד שמחירי הדירות אינם נכללים בחישוב המדד, הם ממשיכים לטפס: עלייה של 0.9% נרשמה בסקר האחרון, ובסך הכל נרשמה עלייה של 6.9% בשמונת החודשים האחרונים.

הנתונים מעידים על עלייה חדה של 5.8% במחירי הדירות בהשוואה לאותה תקופה בשנה שעברה, ומחירי הדירות החדשות זינקו ב-1.2% בהשוואה לשנה שעברה, עם עלייה חודשית של 0.9% במחירים (0.8% בניכוי דירות במחיר למשתכן).

תחזיות ועליות מחירים

עליית המדד לחודש אוגוסט הייתה גבוהה מהתחזיות, כאשר גורם מרכזי לכך הוא עלייה של 13.2% במחירי הפירות והירקות הטריים, ועלייה חדה של 22.1% במחירי הטיסות. שוק הטיסות נמצא בתנודתיות רבה מאז פרוץ המלחמה, וכך גם השפעות נוספות כמו עליות מחירים רוחביות בכלל המשק, כולל עליית מחירי שכר הדירה ומחירים בשירותים אחרים.

שכר הדירה, שמהווה מדד מרכזי עבור בעלי נכסים ושוכרים, עלה ב-0.7% באוגוסט, וההתייקרות השנתית הגיעה ל-2.6%. בשכר דירה בעת החלפת דיירים נרשמה עלייה חדה יותר של 5.3%, נתון המצביע על המשך מגמת ההתייקרות בשוק הדירות. גם בתחומים נוספים כמו שירותי תחזוקת הבית ניכרות עליות, עם התייקרות שנתית של 5%.

השפעה על האינפלציה והמדיניות המוניטרית

למרות שהאינפלציה בישראל ממשיכה לעלות בכיוון הפוך לארה"ב ולאירופה, בנק ישראל נאלץ לשמור על ריבית גבוהה כדי להתמודד עם הלחצים האינפלציוניים בשוק המקומי. גורמים נוספים כמו העלייה בשכר הממוצע ב-6% והלחצים הגוברים משוק העבודה מגבירים את הקושי בהפחתת הריבית בעתיד הקרוב.

על פי התחזיות, האינפלציה בישראל בשנה הקרובה צפויה לעמוד על 3.0%, כאשר לא נצפית העלאה נוספת במסים מעבר לעליית המע"מ הצפויה בינואר. יחד עם זאת, ישנם סיכונים גבוהים יותר לאינפלציה בשל המצב הביטחוני והשלכותיו הכלכליות.

השפעה על המשק בעת מלחמה

למרות הנתונים הטובים יחסית ברבעון השלישי, הכלכלה הישראלית מתקשה להגיע לפוטנציאל הצמיחה שלה בשל תנאי המלחמה. פרמיות הסיכון של ישראל ממשיכות להיות גבוהות, והאג"ח הממשלתי מציגות מגמות הפוכות מאלו בארה"ב ואירופה. הפחתות ריבית בישראל, במידה ויתרחשו, צפויות להתבצע בקצב איטי יותר מאלו של הפד האמריקני והבנק המרכזי האירופי.

המצב עשוי להשתנות עם תרחיש של סיום המלחמה, תרחיש שאינו נראה קרוב לעת עתה, אך במקרה זה ייתכן שבנק ישראל יפנה להפחתות ריבית ויחזק את השקל.

האם השמועות סביב נתניהו וסער נכונות? מאחורי הקלעים של ההסכם הפוליטי

נערך עבור אתר 'כיף'

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן