מעל הממוצע הארצי: נתוני הקצבאות לתושבי אום אל פאחם מביטוח לאומי

קצבאות ילדים - יותר מהממוצע הארצי, צילום אילוסטרציה באמצעות בינה מלאכותית עבור כיף

רשות אחת ביום: אום אל פאחם פותחת את הסדרה

מהיום נשתדל בכל יום לתת סקירה כלכלית על המענקים והקצבאות של ביטוח לאומי לפי חלוקה לרשויות במדינת ישראל. הרשות הראשונה איתה אנו פותחים היא אום אל פאחם, שלפי נתוני הביטוח הלאומי מונה כיום 60,136 תושבים המתגוררים בתחום הרשות.

אום אל פאחם: מובילה במימוש הזכויות בישראל?

נתונים שליקטנו מהמוסד לביטוח לאומי חושפים תמונה מעניינת על חלוקת הקצבאות בישראל. על פי הנתונים, העיר אום אל פאחם מובילה במספר מקבלי הקצבאות במספר קטגוריות מרכזיות, ועוקפת את הממוצע הארצי בפער משמעותי.

קצבאות ילדים: יותר משליש מהתושבים הם ילדים

קצבאות ילדים - יותר מהממוצע הארצי, צילום אילוסטרציה באמצעות בינה מלאכותית עבור כיף
קצבאות ילדים – יותר מהממוצע הארצי, צילום אילוסטרציה באמצעות בינה מלאכותית עבור כיף

באום אל פאחם, יותר משליש מהתושבים מוגדרים כילדים. בעוד הממוצע הארצי של קצבאות ילדים עומד על 32.5%, באום אל פאחם הנתון עומד על 33.5%. נתון זה מעיד על שיעור ילודה גבוה בעיר, אך גם עשוי להצביע על תלות גבוהה יותר בקצבאות אלו המוענקות לתושבים מכספי המסים של כלל התושבים בישראל וניכר כי יודעים להשתמש בזכויות על פי חוק אך לא ברור אם הפרטים מונגשים מספיק לתושבי העיר, גם בשפה הערבית.

הבטחת הכנסה: כפול ויותר מהממוצע הארצי

גם בנתון מענק כספי של הבטחת הכנסה, אום אל פאחם עוברת את הממוצע הארצי ומגיעה ל-1.4% מהתושבים, יותר מכפול מהממוצע הארצי שעומד על 0.6% מהתושבים. נתון זה מעלה שאלות לגבי מצב התעסוקה וההכנסה בעיר הצפונית.

קצבאות נכות: שיעור גבוה של מקבלי קצבאות

גם בקצבאות הנכים, אום אל פאחם מצליחה לעקוף את הנתון הארצי. בזמן שהממוצע הארצי עומד על 3.4% מהתושבים, באום אל פאחם 3.9% מהתושבים מוגדרים כבעלי נכות כללית. האם מדובר בשיעור נכות גבוה יותר באוכלוסייה, או שמא ישנם גורמים אחרים המשפיעים על הנתון?

גם בשירותים מיוחדים לנכים וקצבאות שארים אום אל פאחם מובילה

הנתונים מראים כי גם בשירותים מיוחדים לנכים וקצבאות שארים, אום אל פאחם עוברת את הממוצע הארצי. הדבר מעיד על כך שתושבי הרשות מודעים היטב לזכויותיהם מהמדינה ויודעים כיצד לממש אותן.

האם מדובר במודעות לזכויות או במצוקה כלכלית?

הנתונים מעוררים שאלות רבות לגבי הסיבות לשיעור הגבוה של מקבלי הקצבאות באום אל פאחם. האם מדובר במודעות גבוהה יותר לזכויות בקרב התושבים, או שמא הנתונים משקפים מצוקה כלכלית וחברתית עמוקה יותר בעיר?

פערים חברתיים-כלכליים והשפעתם על הקצבאות

ייתכן ששיעור מקבלי הקצבאות הגבוה באום אל פאחם קשור לפערים חברתיים-כלכליים בין המרכז לפריפריה. ערים בפריפריה, כמו אום אל פאחם, מתמודדות לעתים קרובות עם שיעורי אבטלה גבוהים יותר, הכנסה ממוצעת נמוכה יותר וגישה מוגבלת יותר להזדמנויות תעסוקה וחינוך. כל אלה יכולים להשפיע על שיעור הזכאות לקצבאות שונות.

הצורך בהשקעה ובפיתוח

הנתונים הללו מדגישים את הצורך בהשקעה ממשלתית מוגברת בפריפריה, ובפרט באום אל פאחם. השקעה בחינוך, בתעסוקה ובתשתיות יכולה לסייע בצמצום הפערים החברתיים-כלכליים ולהפחית את התלות בקצבאות.

המודעות לזכויות – כלי חשוב לצמצום פערים

יחד עם זאת, חשוב להכיר בכך שהמודעות לזכויות בקרב תושבי אום אל פאחם היא דבר שניתן להבין שמתקיים אך לא ברור עד כדי כמה. היא מאפשרת לתושבים לממש את זכויותיהם ולקבל את הסיוע המגיע להם מהמדינה, ובכך לצמצם את הפערים החברתיים-כלכליים הודות להנהלת הביטוח הלאומי שפועלת בשקיפות מולם.

הנתונים שליקטנו מהביטוח הלאומי מציבים זרקור על המצב החברתי-כלכלי המורכב באום אל פאחם, בכתבות הבאות בסדרה נבחן את נתוני הקצבאות ברשויות נוספות בישראל.

הסוד מתחת לבית הספר: צה"ל חיסל את מרכז הפיקוד של חמאס בעזה – 📸 פרסום ראשון

2 תגובות

  1. איזה תמימות מעושה יש לכותב . כמה אומללים תושבי אום אל פאחם . כולם ישרים ותמימים שהקצבאות מגיעות להם בדין. אין רמאים בכלל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות