המבקר אנגלמן: "כשל אסטרטגי: בישראל אין חשיבה ארוכת טווח – ממוקדים מדי בטווח הקצר בלבד"
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, פתח את היום השני של כנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה של המכון הישראלי לדמוקרטיה בביקורת חריפה על היעדר חשיבה לטווח הארוך מצד ממשלת ישראל. לדבריו, ההתמקדות בטווח הקצר בלבד גורמת לנזקים כבדים לכלכלה הישראלית.

"הדברים נאמרו בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה של המכון הישראלי לדמוקרטיה", אמר אנגלמן. "דלות העשייה של הממשלה והיעדר ראייה ארוכת טווח גורמים נזקים לכלכלת ישראל אשר ילכו ויתגברו. 'היום שאחרי' כבר כאן."
אנגלמן ציין כי בשנים האחרונות משרד מבקר המדינה פרסם דוחות על נושאים כמו משבר האקלים והיערכות לשוק העבודה העתידי, אשר כולם מצביעים על אותו ליקוי מרכזי: חוסר באסטרטגיה לאומית ארוכת טווח. לדבריו, הממשלה משקיעה כספים רבים בטווח הקצר מבלי לראות את התמונה הרחבה והעתידית, וגם כאשר מתקבלות החלטות הן אינן מיושמות כראוי.
לדבריו, דוח בנושא מוכנות לשוק העבודה המשתנה מצביע על כך שבתקופת מגפת הקורונה, כשהאבטלה עמדה על 20.3%, לא נעשה שימוש נאות בזמן הזה להקניית מיומנויות חדשות. גם כעת, בתקופת מלחמת חרבות ברזל, לא מתבצעת פעילות מספקת לשיפור מיומנויות של אוכלוסיות המפונים מהצפון והדרום.

בנוסף, אנגלמן ציין כי משרדו מגבש דוח על ההיערכות הלאומית בתחום הבינה המלאכותית, שיבחן את מיצובה של ישראל בתחום זה ואת פעולות הממשלה לקידום תוכנית לאומית. מהמדדים הבין-לאומיים עולה כי בשנים 2023-2019 ישראל נמצאת במגמת ירידה בדירוג העולמי בתחום הבינה המלאכותית. בעוד שהמגזר הפרטי השקיע כ-3.24 מיליארד דולר ב-2022 לעומת 2.41 מיליארד ב-2021, רמת ההיערכות הממשלתית נותרה נמוכה. בשנת 2022 הוקמו 73 חברות חדשות בתחום הבינה המלאכותית לעומת 28 בשנת 2021.
בנוסף, משרד המבקר מקדם ביקורת המשך בתחום זה, שתתבצע במקביל ב-10 מדינות חברות ביורוסאי – ארגון מבקרי המדינות מרחבי אירופה, אשר אנגלמן עתיד לעמוד בראשו כנשיא הארגון בשבוע הבא.
הבינה המלאכותית, משבר האקלים ושוק העבודה שלובים זה בזה. שינויי האקלים מהווים הזדמנות לפיתוח תחומי ידע טכנולוגיים חדשניים. המעבר לכלכלה דלת פחמן יביא לשינויים בביקושים לכוח עבודה מיומן שיוכל להשתלב בשוק העבודה העתידי. הדוח מצביע על הצורך בקידום הון אנושי בעל מיומנויות עבודה והכשרות "ירוקות", כמו ייצור חשמל מאנרגיה ירוקה וייצור רכבים חשמליים.
עוד נמצא כי היעדר מס פחמן בישראל עלול לפגוע ביצואניות ישראליות שיידרשו לשלם מס פחמן לאיחוד האירופי. תחרותיותן עשויה להיפגע בשל חקיקה שכבר הושלמה באיחוד האירופי.
כדי לשמר את עליונותה הטכנולוגית והמדעית של ישראל בתחום הבינה המלאכותית, נדרשת אסטרטגיה לאומית ארוכת טווח, הכוללת תוכנית אב אופרטיבית מתוקצבת, עם יעדים, אבני דרך, לוחות זמנים ומדדי ביצוע ברורים.
אנגלמן סיכם –
מתוך דבריו: העדר ראייה ארוכת טווח של הממשלה גורם לנזקים הולכים ומתגברים לכלכלת ישראל. 'היום שאחרי' כבר כאן. על הממשלה להיערך לפעילות מגזר ציבורי ולקדם שינויים מחויבים במשק לאור משבר האקלים ומהפכת הבינה המלאכותית. בצל המלחמה גוברת חשיבות קידום נושאים אלו כדי לתמוך בצמיחה עתידית של כלכלת ישראל שתאפשר כיסוי העלויות הניכרות של המלחמה והצפי לגידול עתידי בהוצאה על ביטחון.
