צדק לקורבנות: עבר חוק המגביל חזרת מורשעי טרור לסביבת נפגעי העבירה

וועדת הכנסת

הצעת חוק מגבילה חזרת מורשעי טרור לסביבת נפגעי העבירה

מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק חשובה במיוחד שמטרתה להרחיק מחבלים ששוחררו מהכלא מסביבת קורבנותיהם וקרובי משפחתם. הצעת החוק, שיזמה חברת הכנסת לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) בשיתוף פורום בוחרים בחיים של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור, מהווה צעד משמעותי להגנה על נפגעי הטרור ובני משפחותיהם מפני טראומה נוספת.

הצעת החוק קובעת כי מחבלים ששוחררו מהכלא יורחקו מנפגעי הטרור ומבני משפחותיהם. ההרחקה תחול על מקום המגורים, מקום העבודה וכן במוסדות הלימוד. מטרת החוק היא למנוע מנפגעי הטרור את הצורך להיתקל שוב ברוצח שפגע בהם או בבן משפחתם, ולהקל עליהם לחיות את חייהם בצל הפיגוע הקשה שעברו.

״מדובר בחוק חשוב מאין כמותו והוא המעט שיש ביכולתנו לעשות בכדי לתת תחושה של חיבוק, הגנה ושותפות לאותן המשפחות שנפגעו ואיבדו את יקיריהם, ולהשיב מעט מן הצדק עבור המשפחות הללו״ אומרת ח״כ לימור סון הר מלך שהגישה את הצעת החוק: ״התחושה האיומה של בני משפחת השכול, שיודעים שמי שנטל את חיי יקיריהם ישוב להסתובב חופשי כאחד האדם היא בלתי נתפסת, אך איומה היא יותר הידיעה כי הם עלולים לפגוש את הרוצח המתועב פנים אל פנים.

בנאום במליאה לרגל אישור החוק אמרה חברת הכנסת סון הר מלך: ״זהו החוק השלישי שלי בנוגע למלחמה בטרור שעובר בשלוש קריאות. אני חושבת שיש איזו סגירת מעגל בכך שדווקא אני, אלמנת ופצועת טרור, מובילה את החוקים החשובים האלה. זו אמירה ברורה לאויבינו כי גם אם הם חושבים בעקבות פיגוע זה או אחר כי יש ביכולתם להרים יד על עם ישראל ועל ארצו, אז לא. נצח ישראל לא ישקר.

עוד הוסיפה חברת הכנסת: אנחנו חושבים כי מחבלים צריכים למות, אך לצערי כיום אין באמת עונש מוות למחבלים, ולא חשוב כמה יהודים המחבל רוצח, הוא עלול יום אחד להשתחרר באיזו עיסקה ולהסתובב שוב בינינו. החוק שאנחנו מעבירים היום והיה לי את הכבוד להגיש אותו וללוות אותו בעשרות דיונים בכנסת, הן בוועדות הן בחדרים הסגורים מול נציגי המשרדים השונים, מבקש לעשות מעט צדק עם נפגעי הטרור ובני משפחותיהם ולהרחיק את המחבל מסביבת נפגע העבירה.

חברי כנסת רבים הביעו תמיכה נחרצת בהצעת החוק

לפני מספר חודשים דיברה בדיונים על החוק מוריה כהן. מוריה לקחה את ילדיה לבית הספר כששכנה שלה, מחבלת מתועבת דקרה אותה בכל פלגי גופה ופצעה אותו באורח קשה. על המחבלת נגזרו 12 שנות מאסר אך כשבועיים אחרי גזר הדין היא שוחררה במסגרת העסקה האחרונה. מוריה סיפרה על הקושי לצאת מהבית ולהיפגש עם אותה מחבלת. היא בעצם נענשת פעם נוספת בכל פעם שהיא צריכה להיפגש עם אותה חיית אדם שביקשה לרצוח אותה. מי שמתנגד לחוק מבקש בעצם לאפשר את הסיטואציה המסוכנת הזאת של חזרת מחבל לסביבתו של קורבן העבירה. אני מבקשת מכם, אנא, הצביעו כולם בעד החוק. זה לא עניין של ימין שמאל, זה עניין של צדק במובן הכי בסיסי שלו״.

לבסוף הודתה חברת הכנסת לשותפיה להצעת החוק: אני מודה לחבריי ח״כ אתי חוי עטיה וח״כ אריאל קלנר על שהגישו יחד איתי את הצעת החוק, ליו״ר הועדה לביטחון לאומי חברי צביקה פוגל שקיים והוביל את הדיונים בהצעת החוק במקצועיות רבה, ליוסי צור אביו של אסף צור הי״ד ולפורום בוחרים בחיים של המשפחות השכולות, שיזמו את הצעת החוק ועושים רבות במאבק בטרור למען מניעת הנרצח הבא, לארגון חוננו, לצוות הועדה (שמות) ולצוות שלי בלשכה ריעות, נופר, אורי ויעקב שהיוו חלק משמעותי מהיכולת שלי לדחוף את החוק ולהעבירו.

יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ח"כ צביקה פוגל שהציג את החוק אמר לאחר אישורו: ״ממשיכים להגן על עצמנו ולתקוף את אויבנו.".

ח"כ אתי חוה עטייה ממגישות החוק: "היום הוא בשורה. יום חג למדינת ישראל. הצעת חוק חשובה, הגיונית וצודקת כל כך, נכנסת לספר החוקים של ישראל. ידע כל מי שחולם על לבצע פיגוע טרור בישראל: לא רק שתיזרק לכלא לרצות עונש ממושך, אלא שאחריו תצטרך לארוז את חפציך ולעבור את מקום המגורים בו גדלת. כך נביא צדק לקורבנות ונרתיע מחבלים עתידיים!"

ח״כ אריאל קלנר שהגיש אף הוא את החוק: החוק שכנסת ישראל העבירה היום מבטא 3 ערכים:
סולידריות לאומית וחברתית עם בני עמנו שנפגעו ע״י אויבינו רק כי הם יהודים ,הומניות וחמלה – הקורבנות ומשפחותיהם לא צריכים לעבור טראומה נוספת, ניצחון לאומי – לא לתת לטרור לנצח, שהרי מטרת הטרור היא לזרוע פחד ואנחנו לא ניתן עוד לנפגעי הטרור לחיות בפחד. מודה לחברותיי – לימור סון הר מלך ואתי עטיה על השותפות והיוזמה ולכנסת ישראל על ההצבעה.

יוסי צור, אביו של אסף צור הי״ד חבר בפורום בוחרים בחיים של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור שיזמו את הצעת החוק: ״העברת החוק להרחקת מחבלים מקרבנותיהם הינה צעד קטן קדימה במלחמה של נפגעי הטרור נגד מי שפגע בהם וצעד גדול להגברת איכות החיים של נפגעי הטרור שיוכלו לחשוש פחות מלפגוש את מי שפגע בהם ברחוב או בקניון או בכל מקום שבו הם נמצאים.
תודה גדולה ליוזמת החוק ח"כ לימור סון הר מלך והועדה לבטחון לאומי על עבודה קשה לאורך חודשים כדי להגיע להצבעה היום ולהכנסת החוק לספר החוקים של מדינת ישראל״.

ח"כ שמחה רויטמן, צילום: נועם מושקובית, דוברות הכנסת
אילוסטרציה. ח"כ שמחה רויטמן, צילום: נועם מושקובית, דוברות הכנסת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות