כלכלת המלחמה: החשב הכללי בהבהרה בעקבות החלטת המבטחים לבטל כיסויים
מסתבר שמלחמת חרבות ברזל לא פוגעת רק בפן הבטחוני אלא גם בפן הכלכלי וכל האחראים על חישוב סיכונים מתריעים יותר ויותר ומנהלי חברות גדולות במשק עושים חושבים לקראת מהלכים גדולים בהמשך ולאחרונה יצאה הבהרת החשב הכללי לציבור.
בין היתר, החלו חישובים בנושאי ייבוא וייצוא בינלאומי כשהחות'ים מאיימים באזור הים האדום ובנוסף המחסור בעובדים פוגע גם הוא בהתנהלות חברות רבות, למרות מענקי חרבות ברזל המגיעים לזכאים.
בנוסף, חברות ביטוח החלו לבטל כיסוי ביטוחי ללקוחות, מה שהביא את החשב הכללי להוציא הבהרה חשובה.
הבהרת החשב הכללי: " בשל מצב המלחמה "
ליקטנו עבור הקוראים את המידע המלא מההבהרה של החשב הכללי כפי שפורסמה במטרה להנגיש לכם את המידע החשוב שעשוי בין היתר להשפיע גם על שרשרת האספקה והעלויות של המוצרים לצרכן.
בהודעת החשב הכללי נכתב: " בשל מצב המלחמה שתחילתו ביום 7.10.2023, החלו מבטחים ישראלים לבטל כיסוי ביטוחי נגד סיכוני מלחמה וגם כיסוי לסיכוני טרור בפוליסות ביטוח ימי ואווירי של מטענים. מדובר בהרחבות סטנדרטיות של פוליסת רכוש למטען ימי או אווירי.
מתוך רצון להבטיח את שרשרת האספקה ואת רצף היבוא והיצוא של טובין גם בזמן חירום, תינתן האפשרות לבטח את המטענים שמגיעים לישראל או יוצאים מישראל באמצעות קרן הפיצויים.
חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961 מאפשר תשלום פיצויים בעד נזק לנכסי חוץ ישראליים ומכוחו של חוק זה הותקנו תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים בשל נזק) (נכס חוץ ישראלי), תשמ"ב-1982. מדובר במנגנון פיצוי שיינתן על ידי המדינה בשל נזקי מלחמה.
יצוין, כי מכוח החוק, בעל מטען יהיה זכאי לפיצוי על נזק מלחמה בתוך שטח מדינת ישראל, לרבות רום השטח והמים הכלכליים שלה, ללא צורך במנגנון הביטוח המתואר כאן.
מהם תנאי הביטוח?
הביטוח הוא לפיצוי בגין נזק מלחמה, בתקופה שתחילתה היא טעינת המטען על כלי השיט או כלי הטיס וסופה היא פריקת המטען מכלי השיט או כלי הטיס.
נזק מלחמה מוגדר על פי החוק כנזק שנגרם לגופו של נכס עקב פעולות מלחמה על ידי הצבאות הסדירים של האויב או עקב פעולות איבה אחרות נגד ישראל או עקב פעולות מלחמה ע"י צבא הגנה לישראל.
בהתאם לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים)(נזק מלחמה ונזק עקיף), תשל"ג- 1973 (להלן: "התקנות") שיעור הפיצוי הוא 100% מהנזק הממשי.
הנזק הממשי מוגדר בתקנות כהפרש בין שווי הנכס לפני שניזוק לבין שווי הנכס מיד לאחר שניזוק או כל הוצאות שיקום הנזק – לפי הנמוך שבין שניהם, בתוספת הוצאות להקטנת הנזק, כאשר שווי הנכס הינו הסכום שהיה מתקבל בעד הנכס במכירה ממוכר ברצון לקונה ברצון ביום קרות הנזק.
שיעור התשלום (פרמיה) לקבלת ביטוח באמצעות קרן פיצויים
להלן שיעורי התשלום שנכנסו לתוקף החל מיום 12.11.2023: שיעור תשלום למטען ימי יהיה שיעור משווי המטען לכל תקופה של שבועיים או חלק ממנה.
שיעור התשלום לתקופה הראשונה – 0.1%. שיעור התשלום לכל תקופה נוספת, שמעבר לתקופה הראשונה – 0.025%.
דוגמה:
המטען נטען לכלי השיט ביום 1.11.2023 ונפרק מכלי השיט ביום 20.11.2023. כלומר: תקופת הביטוח היא 21 יום.
21 הן שתי תקופות (תקופה ראשונה של 14 יום ותקופה שנייה של 7 יום). התשלום עבור המטען יהיה שווי המטען כפול 0.1%+ 0.025% כלומר: 0.125% משווי המטען.
למען הסר ספק, התשלום עבור המטען הוא עבור כל המסע ואין צורך לחדש אותו בתום כל תקופה של שבועיים.
מטען אווירי
שיעור התשלום למטען אווירי יהיה 0.1% משווי המטען.
כלי טיס
כלי טיס או חלקיו שעה שהם מובאים לישראל או מוחזרים ממנה בקשר עם מכירתם, השכרתם, תיקונם, שיפוצם או אחזקתם בישראל: ביטוח לתקופה של שבועיים- 0.1% משווי כלי הטיס. ביטוח למסע אווירי בודד- 0.05% משווי כלי הטיס.
איך זה יעבוד:
בעל מטען או מי שנושא בסיכון ביחס למטען (להלן – מבקש הביטוח) שמעוניין לבטח את המטען שלו ייכנס לאתר רשות המיסים/
מבקש הביטוח יוכל לבחור בשני מסלולי דיווח:
- דיווח על מטען בודד או מספר קטן של מטענים – מתאים למטען ימי או אווירי. מותנה בשני תנאים:
- מועד הדיווח עומד במסגרת הבאה: עד ולא יאוחר מ-48 שעות לפני מועד הגעת כלי שיט או כלי הטיס עליו מובל מטען מסוים לישראל או לא יאוחר מ-48 שעות לפני יציאת כלי השיט או הטיס מישראל.
- שווי המטען הסופי ידוע בעת ההצהרה.
- דיווח לתקופה – מתאים לדיווח על מספר רב של מטענים, גם אם שווי המטענים אינו סופי בעת ההצהרה. מתאים למטען ימי או אווירי.
מסלול 1 – דיווח על מטען בודד או מספר קטן של מטענים
- הגשת הצהרה לדיווח על מטען בודד או מספר קטן של מטענים.
- תשלום של הפרמיה באמצעות שרת התשלומים הממשלתי (עד העלייה לאוויר של תשלום באמצעות שרת התשלומים יהיה ניתן לשלם באמצעות העברה בנקאית וזאת בהתאם להוראות שיינתנו לאחר שליחת ההצהרה בדואר האלקטרוני שלעיל). הפרמיה מחושבת באמצעות קובץ אקסל ייעודי.
- אישור ביטוח ממס רכוש – עם קבלת ההצהרה ותשלום הפרמיה ייצא אישור אוטומטי מרשות המיסים למבקש הביטוח המאשר כי המטענים עליהם מבקש הביטוח הצהיר מבוטחים בהתאם לחוק מס רכוש.
מסלול 2 – דיווח לתקופה
- הצהרה ראשונית של מבקש הביטוח – בטופס זה מבקש הביטוח נדרש למסור מראש את פרטי המטענים המשוערים לתקופה עליה הוא בחר להצהיר ואשר אורכה לא יעלה על 30 יום.
- תשלום של 75% מהפרמיה המשוערת באמצעות שרת התשלומים הממשלתי (עד העלייה לאוויר של תשלום באמצעות שרת התשלומים יהיה ניתן לשלם באמצעות העברה בנקאית וזאת בהתאם להוראות שיינתנו לאחר שליחת ההצהרה בדואר האלקטרוני שלעיל). הפרמיה מחושבת באמצעות קובץ אקסל ייעודי.
- אישור ביטוח ממס רכוש – עם קבלת ההצהרה הראשונית ותשלום הפרמיה ייצא אישור אוטומטי מרשות המיסים למבקש הביטוח המאשר כי המטענים עליהם מבקש הביטוח הצהיר מבוטחים בהתאם לחוק מס רכוש.
- הצהרה סופית – עד 60 יום מתום תקופת ההצהרה ימלא מבקש הביטוח באתר את ההצהרה הסופית הכוללת את פרטי המטענים שעברו בפועל.
- התחשבנות סופית – ההתחשבנות תעשה בהתאם לפרמיה המתקבלת מקובץ האקסל הייעודי. התשלום שמבקש הביטוח יעביר הוא הפער בין הפרמיה הראשונית שהעביר לבין הפרמיה הסופית..
- לאחר שליחת ההצהרה הסופית ותשלום הפרמיה ייצא אישור אוטומטי מרשות המיסים על קבלת ההצהרה.
הבהרה לגבי פיצוי למטענים שנשאים על גבי כלי שיט שנחטף
ביום 26.11.2023 מנהל קרן מס רכוש ברשות המיסים, מר אמיר דהן, הוציא הבהרה לעניין פיצוי למטענים שנשאים על גבי כלי שיט שנחטף לפי החוק
בהתאם לאישור, אובדן מטען כתוצאה מחטיפת כלי שיט על רקע פעולת מלחמה/איבה כנגד ישראל עונה על הגדרת נזק מלחמה ועל כן המטען יהיה בר פיצוי, ובתנאי שאין אפשרות לשחררו בעתיד הנראה לעין, הכול בכפוף לחוק ולתקנות שמכוחו לרבות הצורך לבטח את המטען בהתאם לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים בשל נזק) (נכס חוץ ישראלי) תשמ"ב-1982.
הבהרה לגבי פיצוי לנזק מלחמה של כלי שיט
ביום 25.10.2023 מנהל קרן מס רכוש ברשות המיסים, מר אמיר דהן, הוציא הבהרה לעניין פיצוי כלי שיט לפי החוק
בהתאם לאישור, כל כלי שיט, בבעלות ישראלית או זרה, יהיה זכאי לפיצוי על נזק מלחמה שייגרם לו במים הכלכליים של מדינת ישראל. בנוסף, כלי שיט בבעלות ישראלית זכאי לפיצוי על נזק מלחמה גם מחוץ למים הכלכליים של מדינת ישראל.
חשוב לציין כי הפיצוי ניתן על פי חוק ואין צורך לבצע כל פעולה על מנת להיות זכאי לפיצוי לנזק שנגרם לכלי השיט כתוצאה מנזק מלחמה.
לגבי ביטוח כלי שיט בבעלות זרה, גם מחוץ למים הכלכליים של מדינת ישראל, יינתן מענה בעת הצורך.
הבהרה לגבי פיצוי לנזק מלחמה של כלי טיס
ביום 12.11.2023 מנהל קרן מס רכוש ברשות המסים, מר אמיר דהן, הוציא הבהרה לעניין פיצוי כלי טיס לפי החוק
בהתאם לאישור, כל כלי טיס, בבעלות ישראלית או זרה, יהיה זכאי לפיצוי על נזק מלחמה שייגרם לו בשטח מדינת ישראל, לרבות המים הכלכליים של מדינת ישראל, וברום השטח האמור. בנוסף, כלי טיס בבעלות ישראלית זכאי לפיצוי על נזק מלחמה גם מחוץ לשטח מדינת ישראל.
חשוב להדגיש כי הפיצוי על נזק מלחמה לכלי טיס שעיקר פעולתו הוא בקווים בינלאומיים הוא בשיעור 50% מהנזק הממשי.
חשוב לציין כי הפיצוי ניתן על פי חוק ואין צורך לבצע כל פעולה על מנת להיות זכאי לפיצוי לנזק שנגרם לכלי הטיס כתוצאה מנזק מלחמה".
תגובה אחת