שוקלים לקחת ריטלין ? הדרכה, הסבר ומידע בכתבה הבאה

קרדיט תמונה FREEPIK

ריטלין הפכה בעשורים האחרונים לאחת התרופות היותר מדוברות, והיא ניתנת לטיפול בהפרעת קשב וריכוז לילדים, בני נוער ומבוגרים. אם גם אתם שוקלים לקחת את התרופה, לאור מרשם רופא כמובן, הנה כמה דברים שכדאי לכם לדעת עליה.

תרופה די וותיקה

ריטלין היא תרופה ששמה נקשר אל שנות האלפיים, עקב העלייה המשמעותית בשימוש. יחד עם זאת, מדובר בתרופה הרבה יותר וותיקה שלמעשה משתמשים בה כבר יותר מחמישה עשורים. כמובן שלאור הפופולאריות שלה והוותק, היא גם נחקרה מאוד מבחינת ההשפעות, המינונים, תופעות הלוואי ועוד. הדבר הראשון שחשוב לדעת על ריטלין, הוא שההשפעה אכן יכולה להיות משמעותית מבחינת הגברת הריכוז, המיקוד, הקשב והשקט הנפשי, ולכך יש כמובן השפעה נרחבת – על הלימודים, על היחסים עם אחרים וכיוצא בזאת. למעשה, כשבעים אחוזים מהמשתמשים בריטלין מדווחים על שיפור משמעותי בעת נטילת התרופה.

עם זאת, ראוי לציין כי הסיבה שבגללה דווקא תרופה זו מביאה לתוצאות טובות, איננה ידועה מספיק. החומר הפעיל שנקר מתילפינידט מגדיל את ריכוז הדופאמין (מוליך עצבי) בחלק הקדמי של המוח. למעשה, מדובר במרכיב המעודד ומעורר פעילות, ולכן ניתן לומר שמפתיע שהשפעתו היא פרדוקסאלית – דווקא הפחתה בפעלתנות יתר ובהסחות הדעת.

האם יש לריטלין תופעות לוואי?

אכן, לריטלין קיימות תופעות לוואי המשתנות בין אנשים, ובדיוק מסיבה זו אין ליטול אותה ללא מרשם שנותן לכם פסיכיאטר, נוירולוג או רופא המשפחה. קודם כל, אחת התופעות המדווחות ביותר נקראת אפקט הריבאונד, שמשמעו שלאחר שהתרופה מפסיקה לפעול באותו היום, ישנה עלייה זמנית בתסמינים של הפרעת קשב וריכוז – מעל לרגיל. שנית,  יכולות להיות תופעות לוואי כמו כאבי ראש, עצבנות, בחילה, כאב בטן, אובדן של התיאבון, ירידה במצב הרוח, קשיי שינה, ועוד.

אמנם, לא ניתן לדעת את תופעות הלוואי שיופיעו אצלכם מראש, אך אם יופיעו תופעות לוואי ניתן למצוא פתרונות. לדוגמא, ניתן להשתמש בתרופות של שחרור איטי, לא לקחת ריטלין בשעות שלפני השינה, להקטין מינונים וכדומה – הכל לפי ההשפעה ולפי תופעות הלוואי, בהתייעצות עם רופא.

האם חובה ליטול ריטלין

עבור אנשים רבים, ריטלין נתנה את הפתרון והמוצא לאחר תקופה ממושכת של קשיים. מאידך, אין בכך לומר שצריך למהר וליטול אותה, וייתכן שניתן יהיה למצוא פתרונות אחרים, למשל שינויים התנהגותיים, טיפול פסיכולוגי, שינויים באורחות החיים, שינויים בתזונה וכדומה – שיסייעו להקל על הפרעת הקשב בלי נטילה של תרופות.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן