הביטוח הלאומי יעביר את התשלום השנתי לזכאים במהלך החודשים הקרובים, ברוב המקרים החל מאוקטובר
עם כניסת הסתיו והימים המתקררים, אזרחים ותיקים רבים בישראל צפויים לקבל הקלה משמעותית בהוצאות על חשמל וחימום. מענק החימום השנתי, בסך 649 ש"ח למשק בית, ישולם כבר במהלך חודש אוקטובר הקרוב, ויועבר באופן אוטומטי לחשבונות הבנק של הזכאים.
עשרות אלפים כבר התכנסו הלילה ברחבת הכותל המרכזית למעמד הסליחות, שם התקבלו בחום שלוש שורדות השבי: אגם ברגר, נעמה לוי וקרינה ארייב, באירוע שהפך לסמל של אחדות ותקווה. ההתרגשות והחיבוק הציבורי שם, מזכירים עד כמה החברה הישראלית נדרשת גם לחום אנושי וגם לחום ממשי בבתים עם בוא החורף.
מי זכאי למענק
המענק יינתן למקבלי קצבת אזרח ותיק, גמלת אזרח ותיק מיוחדת או קצבת שאירים שהגיעו לגיל פרישה, ועומדים באחד מהתנאים:
- מקבלים תוספת השלמת הכנסה לקצבה באחד מהחודשים אוקטובר, נובמבר או דצמבר.
- מקבלים קצבת אזרח ותיק עם תוספת השלמה לנכות.
המענק ניתן פעם אחת בשנה, והוא משפחתי, כלומר מועבר עבור כלל בני הבית, ולא לכל אחד בנפרד.
הסכום מעודכן ל־2025
גובה המענק עומד על 649 ש"ח, סכום שמיועד לסייע בהתמודדות עם עלויות החשמל, הדלק והחימום, הוצאות שכבדות במיוחד בתקופת החורף עבור אוכלוסיות מבוגרות ומוחלשות.
במשרד הרווחה ובביטוח הלאומי מזכירים כי אין צורך להגיש בקשה מיוחדת, המענק משולם אוטומטית לכל העומדים בקריטריונים.
תמיכה כלכלית ורגשית בעונת החגים
לצד ההטבה התקציבית, עבור רבים תקופת החגים והחורף טומנת בחובה לא רק קור פיזי אלא גם רגישות נפשית. לא כולם חווים את החגים בשמחה, ועבור חלק מהאזרחים הוותיקים מדובר בתקופה שמעצימה בדידות או קושי נפשי. מומחי בריאות הנפש מתריעים כי "דכדוך חגים" הוא תופעה מוכרת, המתעצמת עם הוצאות כלכליות והיעדר תמיכה משפחתית.
בסופו של דבר, מענק החימום אינו רק מספר יבש אלא ניסיון ממשי להקל על חייהם של עשרות אלפי קשישים. עבור רבים מהם, סכום זה יכול להוות את ההבדל בין התלבטות על שימוש במזגן לבין אפשרות ליהנות מחורף בטוח וחמים יותר.
